Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Május végén új kormány

2002.05.02. 18:55
Az MSZP és az SZDSZ szerint május végére megalakulhat az új kormány. Erről Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszélt, miután a szocialisták és a szabaddemokraták koalíciós megállapodást előkészítő delegációi immár második alkalommal találkoztak. A kormányzati stuktúráról nem esett szó.
Medgyessy Péter tájékoztatása szerint a két párt politikusai megegyeztek arról az ütemtervről, amely alapján összeegyeztethetők a programok és megköthető a koalíciós megállapodás. Külön szólt arról is, hogy ez a feszített munkatempó érvényes az úgynevezett száz napos program teljesítésére is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a két párt szakértői már most is dolgoznak azokon a törvény-előkészítéseken, amelyek szükségesek a száz napos program elemeinek parlamenti elfogadásához.

Medgyessy Péter ezek közül kiemelte, hogy terveik szerint szeptember elsejétől 30 százalékkal emelik a főiskolások és egyetemisták ösztöndíjait, 50 százalékkal emelik a pedagógusok bérét, átlagosan 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést adnak minden nyugdíjasnak és augusztusban pedig kéthavi családi pótlékot fizetnek.

Medgyessy: felelős ellenzékként viselkedjen a Fidesz

A kormány keddi, az állami földek eladásáról szóló bejelentését Medgyessy Péter megdöbbentőnek nevezete. Megfogalmazása szerint a kabinet ezt a lépést annak tudatában hozta, hogy elveszítette a választásokat, mégis akadályozni akarja a létrejövő új kormányt abban, hogy vállalásait teljesíthesse. Az MSZP ezért az SZDSZ -el együtt felszólítja a Fideszt, hogy felelős ellenzékként viselkedjen és ne fékezze azt az átalakulási folyamatot, amelyet a választók többsége támogatott - fogalmazott a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Medgyessy Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezett földeladások körülbelül 360 ezer hektárnyi földet és 60-80 ezer ember munkáját érintik. Medgyessy Péter figyelmeztetett arra, hogy mindenki jól fontolja meg, köt-e ilyen földdel kapcsolatos szerződést, hiszen a földtörvény, amelynek több pontját is elfogadhatatlannak tartotta az MSZP annak idején, az Alkotmánybíróságnál megtámadható.

Kuncze ígérete szerint mindent ki-, és felülviszgálnak

Kuncze Gábor mindehhez hozzátette, a két párt elkötelezett abban, hogy kivizsgálja az elmúlt négy évben nem tisztázott, újonnan létrejött ügyeket. Kuncze Gábor utalt például az autópálya- építéssel kapcsolatos szerződésekre,

Medgyessy kész Orbánnal találkozni

Medgyessy Péter Orbán Viktornak arra a kijelentésére, amely szerint a kormányfő kész személyes találkozóra a kormányzati átadás-átvétel érdekében, az Index kérdésére elmondta, kész találkozni Orbánnal. A találkozóra szerinte azt követően kerülhet sor, hogy az államfő bejelenti kit kér fel kormányalakításra.

Bár korábban több hír szerint is arról volt szó, hogy már ma egyeztetne a két párt delegáltja a kormányzati struktúráról, Medgyessy Péter és Kuncze Gábor tájékoztatása szerint ez a téma nem szerepelt a csütörtöki találkozó napirendjén.