Május végén új kormány

2002.05.02. 18:55
Az MSZP és az SZDSZ szerint május végére megalakulhat az új kormány. Erről Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszélt, miután a szocialisták és a szabaddemokraták koalíciós megállapodást előkészítő delegációi immár második alkalommal találkoztak. A kormányzati stuktúráról nem esett szó.
Medgyessy Péter tájékoztatása szerint a két párt politikusai megegyeztek arról az ütemtervről, amely alapján összeegyeztethetők a programok és megköthető a koalíciós megállapodás. Külön szólt arról is, hogy ez a feszített munkatempó érvényes az úgynevezett száz napos program teljesítésére is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a két párt szakértői már most is dolgoznak azokon a törvény-előkészítéseken, amelyek szükségesek a száz napos program elemeinek parlamenti elfogadásához.

Medgyessy Péter ezek közül kiemelte, hogy terveik szerint szeptember elsejétől 30 százalékkal emelik a főiskolások és egyetemisták ösztöndíjait, 50 százalékkal emelik a pedagógusok bérét, átlagosan 19 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést adnak minden nyugdíjasnak és augusztusban pedig kéthavi családi pótlékot fizetnek.

Medgyessy: felelős ellenzékként viselkedjen a Fidesz

A kormány keddi, az állami földek eladásáról szóló bejelentését Medgyessy Péter megdöbbentőnek nevezete. Megfogalmazása szerint a kabinet ezt a lépést annak tudatában hozta, hogy elveszítette a választásokat, mégis akadályozni akarja a létrejövő új kormányt abban, hogy vállalásait teljesíthesse. Az MSZP ezért az SZDSZ -el együtt felszólítja a Fideszt, hogy felelős ellenzékként viselkedjen és ne fékezze azt az átalakulási folyamatot, amelyet a választók többsége támogatott - fogalmazott a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Medgyessy Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezett földeladások körülbelül 360 ezer hektárnyi földet és 60-80 ezer ember munkáját érintik. Medgyessy Péter figyelmeztetett arra, hogy mindenki jól fontolja meg, köt-e ilyen földdel kapcsolatos szerződést, hiszen a földtörvény, amelynek több pontját is elfogadhatatlannak tartotta az MSZP annak idején, az Alkotmánybíróságnál megtámadható.

Kuncze ígérete szerint mindent ki-, és felülviszgálnak

Kuncze Gábor mindehhez hozzátette, a két párt elkötelezett abban, hogy kivizsgálja az elmúlt négy évben nem tisztázott, újonnan létrejött ügyeket. Kuncze Gábor utalt például az autópálya- építéssel kapcsolatos szerződésekre,

Medgyessy kész Orbánnal találkozni

Medgyessy Péter Orbán Viktornak arra a kijelentésére, amely szerint a kormányfő kész személyes találkozóra a kormányzati átadás-átvétel érdekében, az Index kérdésére elmondta, kész találkozni Orbánnal. A találkozóra szerinte azt követően kerülhet sor, hogy az államfő bejelenti kit kér fel kormányalakításra.

Bár korábban több hír szerint is arról volt szó, hogy már ma egyeztetne a két párt delegáltja a kormányzati struktúráról, Medgyessy Péter és Kuncze Gábor tájékoztatása szerint ez a téma nem szerepelt a csütörtöki találkozó napirendjén.  • Bérelnék
  • Bankszámla