Mátyás
-6 °C
1 °C

Közparkját zálogosíthatja el Kőbánya

2004.02.03. 10:52
Folyószámla hitelének emeléséről döntött legutóbbi ülésén a kőbányai képviselő-testület. A hitelező OTP a nagyobb hitelért viszont már biztosítékot kér, a képviselők döntése értelmében így a pénzintézet jelzálogjogot jegyeztethetnek be egy közparkra, a kőbányai Sportligetre, illetve az Új köztemető tartalékterületére is.
Hárommilliárd forintra emelkedhet a kőbányai önkormányzat folyószámla hitele - döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Az önkormányzat az OTP-nél vezeti számláját és eddig kétmilliárdos hitelszerződése volt a pénzintézettel. A testület a január végével lejáró szerződést március 31-éig meghosszabbította, ugyanakkor felhatalmazta a polgármestert a hitelösszeg megnövelésével kapcsolatos tárgyalásokra. Az OTP a növekvő hitelösszeg miatt ingatlanfedezetet kért Kőbányától, mire a képviselők fel is ajánlották a városrész egyik legnépszerűbb közparkját, a Sportligetet, illetve az Új köztemető tartalékterületeit.

Lehet-e hitelfedezet a közpark?

Kleinheincz Gábor, a kőbányai önkormányzat fideszes képviselője szerint Kőbányának azért kellene a megnövelt folyószámla hitel, mert a K&H Equities egyelőre nem fizet a rájuk bízott Richter részvények után, ez a többmilliárd forint pedig hiányzik az önkormányzat büdzséjéből. A fideszes politikus ugyanakkor úgy véli, hogy az önkormányzati törvénnyel ellentétes a képviselő-testület döntése, mert korlátozottan forgalomképes ingatlanokat nem lehet felajánlani hitel-fedezetként. Márpedig Kleinheincz szerint egy évtizedek óta közparkként funkcionáló terület ebbe a kategóriába tartozik.

A Sportligetben található egyébként a városrész uszodája, egy gokart pálya, lehet benne teniszezni, pingpongozni. Kleinheincz Gábor kifogásolja azt is, hogy az önkormányzat az Új köztemető tartalékterületét is fedezetül adná a banknak, mert a képviselő szerint azáltal, hogy a temetőt üzemeltető cég szolgalmi joggal bír a területre, az ugyancsak korlátozottan forgalomképes. Kleinheincz egyébként a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál támadta meg a testületi határozatot.

"Biankó határozat"

Lörincz Jenő, a kőbányai önkormányzat polgármesteri irodavezetője szerint a képviselő-testület csupán biankó döntést hozott, amely felhatalmazza a polgármestert a tárgyalásokra. Ezzel lehet tehát élni, de nem muszáj - hangoztatta. De ha például az önkormányzat számára pozitívan zárul a vita a K&H Equities-sel, és az önkormányzat pénzéhez jut, nem lesz szükség a hitelkeret emelésre. Lörincz szerint a Sportliget bár funkcionálisan közpark, a földhivatali tulajdoni lapon ennek nincsen nyoma: három terhelés mentes telekként van nyilvántartva. Az Új köztemető tartalékterülete pedig a kőbányai önkormányzat tulajdona, amit cseretelekért, vagy egyéb ellentételezéssel megszerezhet a főváros, de amíg Kőbányáé, addig minden további nélkül szolgálhat egy hitel fedezetéül.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft