Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bizottsági ülést hívott össze a halott képviselő

2006.09.27. 13:26
Egy sajnálatosan elhunyt kőbányai önkormányzati képviselő nevében hívott össze bizottsági ülést a polgármesteri hivatal apparátusa. Bár az Index birtokába került hangfelvétel szerint egy szocialista képviselővel egyeztetett az apparátus, Novák Gyula hallani sem akart megkeresésünkre arról, hogy köze volna a fura meghívó elkészítéséhez. A bizottság egy ötszázmilliós útfelújítási pályázat ügyében akart sürgősen eredményt hirdetni.

Wygocki Rikárdot néhány nappal ezelőtt halálra gázolta Kőbányán egy ámokfutó, aki segítségnyújtás nélkül elmenekült a helyszínről. Vygoczki Kőbánya szocialista önkormányzati képviselője, illetve a beruházási bizottság elnöke volt.

Visszadátumozott meghívó

Az Index birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint a bizottság az önkormányzati választások előtti utolsó ülését egy étteremben kívánta megtartani, erre azonban az elnök halála után (és miatt) nem került sor. A testületet az önkormányzat beruházási iroájának vezetője, Csornai Károly hívta össze, a szétküldött meghívóban azonban még a bizottsági elnök halála előtti dátum szerepel, Wygocki nevével.

Viszont Vygocki Rikárd nem az önkormányzatban, hanem egy Öreg Tanya nevű vendéglőben tervezte az ülés megtartását. Csornai erről azt mondta a bizottsági ülésen, hogy Novák Gyula szocialista képviselővel döntöttek úgy, hogy ebben a helyzetben nem vendéglőben, hanem az önkormányzat épületében ülnek össze. Ezzel viszont lényegében elismerte, hogy a meghívót nem az elhunyt képviselő írta, hanem a beruházási iroda.

Félmilliárdos közbeszerzésről döntöttek volna

A beruházási bizottság egyébként egy félmilliárdos útfelújítási közbeszerzésben szeretett volna eredményt hirdetni, de miután a testület SZDSZ-es és fideszes képviselői nem kívántak asszisztálni a törvénytelenül összehívott üléshez, a grémium ülése végül eredményhirdetés nélkül félbeszakadt. Radványi Gábor fideszes képviselő azért tartotta törvénytelennek a bizottság összehívását, mert arra csak a bizottsági elnöknek lett volna joga, ráadásul a településrész SZMSZ-e szerint csak a bizottsági elnök jelölhetne ki helyettest magának, de miután elhunyt, erre sem volt módja.

Novák Gyula, akire a beruházási irdoa vezetője hivatkozik a hangfelvételen, hallani sem akar arról, hogy bármi köze volna a bizottsági ülés összehívásához, így megkeresésünkre az önkormányzatot ajánlotta hírforrásként, majd letette a telefont. Szerettük volna megtudni a kőbányai önkormányzat illetékeseteitől, indul-e vizsgálat az ügyben, hogyan fordulhatott elő, hogy egy halott képviselő nevében próbáltak bizottsági ülést összehozni, de megkereséseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Rendkívüli testületi ülés lesz

A kőbányai önkormányzat egyébként cikluszáró rendkívüli ülésétpénteken tartja a Fidesz és az SZDSZ kezdeményezésére. Ezen az ülésen dönthetnek az arról, hogy ne hívják le az útfelújításra felvett 3 milliárd forintot, mivel nemrég egy egymilliárdos megszorítócsomagot kellett elfogadnia a testületnek ahhoz, hogy az év végén is kitudják fizetni a fizetéseket. Ezen az ülésen a Fidesz szerint újra megpróbálkoznak majd a félmilliárdos útfelújítási pályázat eredményhirdetésére. A kőbányai Fidesz-szervezet Indexhez eljutatott közleményében azt írja: azt gyanítják, valakinek anyagi érdeke fűződhet a gyors eredményhirdetéshez, különben nem eröltetnék a választások előtt néhány nappal az ügylet lebonyolítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!