Huba
19 °C
33 °C

1038 MSZP-sbõl 487 maradt Kõbányán

2008.04.01. 09:44
Megfelezte a párttagságot a kõbányai MSZP most befejezõdött tagrevíziója. A kerületben harmadszorra álltak neki, kinyomozni, hányan vannak valójában a helyi tagkönyvtulajdonos szocialisták.

Fantomtagokat nem találtak, mégis drasztikus, több mint 50 százalékos létszámcsökkenést eredményezett a X. kerületi és a budapesti pártelnökség tagnyilvántartási vizsgálata.

A kõbányai frissítés

A hivatalosan tagnyilvántartás frissítésnek nevezett létszámellenõrzés március 31-én zárult le az MSZP kõbányai szervezetében. Az adat egyeztetésre azt az 1038 párttagot hívta be a budapesti szervezet, akik regisztráltan a kõbányai szervezethez tartoztak. Az adategyeztetésrõl szóló értesítést mind az 1038 párttag átvette. 487-en továbbra is a párt tagjai kívánnak maradni.

Most nem akarják

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti ügyvezetõ alelnöke az Indexnek azt mondta, hogy a vizsgálat során nem létezõ tagokat, hamis vagy halott nevére kiállított tagságit nem találtak. A korábban nyilvántartott és a vizsgálat utáni tényleges létszám különbségének túlnyomó része abból ered, hogy a korábban regisztrált szocialisták a mostani helyzetben nem kívánták megerõsíteni tagsági viszonyukat. Az alelnök szerint a nagyszámú elutasításba szerepet játszhatott többek között a népszavazási eredmény, vagy a kõbányai szervezetben uralkodó feszült légkör. Mint emlékezetes a helyi párt egyik korábbi prominensét, az alpolgármesteri címet betöltõ Kaszab Csabát márciusban ítélete letöltendõ börtönbüntetésre a bíróság.

Harmadszor nem írják már alá

Budapesti ügyvezetõ állítása szerint sokan egyszerûen azért nem újították meg tagságukat, mert nem akartak újabb papírokat aláírni. Kõbányán a mostani volt a harmadik revízió, korábban Szekeres Imre majd Molnár Gyula idején próbálták áttekinteni a helyzetet, akkor azonban nem volt személyes találkozó mindenegyes párttaggal. A kõbányai pártszervet azonban továbbra is éles támadásoknak volt kitéve, a helyi elnökség ezért kezdeményezte, hogy a budapesti pártelnökség megbízottaival közösen egy minden korábbinál alaposabb vizsgálódást hajtsanak végre. Az összesítés szerint a X. kerületi szervezet tagjai között 10 százalék alatti arányban vannak vidékiek, ám Molnár Zsolt szerint ez nem kirivó, a párt alapszaabálya pedig lehetõvé teszi az átjelentkezéseket.

Másképp számoltak

Kõbányán három éve pattant ki elõször a párttag-nyilvántartás körüli a botrány. Akkor helyi MSZP-sek sajtótájékoztatón próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy a közel 9800 fõvárosi MSZP tag között a budapesti MSZP-ben 976 kõbányai tagot tartottak nyilán, a helyi vezetés viszont több mint 1800 taggal számolt. A lázongó szocialisták 2005 nyarán azt állították, évek óta küzdenek már az etnobiznisz mintájára önkormányzati képviselõi biznisznek nevezett jelenség ellen, de a párt egyetlen fórumán sem vették õket komolyan. A köbányaiak azt is mondták, hogy a regisztráltak között elhunyt személyek nevei is szerepelnek.