Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

1038 MSZP-sbõl 487 maradt Kõbányán

2008.04.01. 09:44
Megfelezte a párttagságot a kõbányai MSZP most befejezõdött tagrevíziója. A kerületben harmadszorra álltak neki, kinyomozni, hányan vannak valójában a helyi tagkönyvtulajdonos szocialisták.

Fantomtagokat nem találtak, mégis drasztikus, több mint 50 százalékos létszámcsökkenést eredményezett a X. kerületi és a budapesti pártelnökség tagnyilvántartási vizsgálata.

A kõbányai frissítés

A hivatalosan tagnyilvántartás frissítésnek nevezett létszámellenõrzés március 31-én zárult le az MSZP kõbányai szervezetében. Az adat egyeztetésre azt az 1038 párttagot hívta be a budapesti szervezet, akik regisztráltan a kõbányai szervezethez tartoztak. Az adategyeztetésrõl szóló értesítést mind az 1038 párttag átvette. 487-en továbbra is a párt tagjai kívánnak maradni.

Most nem akarják

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti ügyvezetõ alelnöke az Indexnek azt mondta, hogy a vizsgálat során nem létezõ tagokat, hamis vagy halott nevére kiállított tagságit nem találtak. A korábban nyilvántartott és a vizsgálat utáni tényleges létszám különbségének túlnyomó része abból ered, hogy a korábban regisztrált szocialisták a mostani helyzetben nem kívánták megerõsíteni tagsági viszonyukat. Az alelnök szerint a nagyszámú elutasításba szerepet játszhatott többek között a népszavazási eredmény, vagy a kõbányai szervezetben uralkodó feszült légkör. Mint emlékezetes a helyi párt egyik korábbi prominensét, az alpolgármesteri címet betöltõ Kaszab Csabát márciusban ítélete letöltendõ börtönbüntetésre a bíróság.

Harmadszor nem írják már alá

Budapesti ügyvezetõ állítása szerint sokan egyszerûen azért nem újították meg tagságukat, mert nem akartak újabb papírokat aláírni. Kõbányán a mostani volt a harmadik revízió, korábban Szekeres Imre majd Molnár Gyula idején próbálták áttekinteni a helyzetet, akkor azonban nem volt személyes találkozó mindenegyes párttaggal. A kõbányai pártszervet azonban továbbra is éles támadásoknak volt kitéve, a helyi elnökség ezért kezdeményezte, hogy a budapesti pártelnökség megbízottaival közösen egy minden korábbinál alaposabb vizsgálódást hajtsanak végre. Az összesítés szerint a X. kerületi szervezet tagjai között 10 százalék alatti arányban vannak vidékiek, ám Molnár Zsolt szerint ez nem kirivó, a párt alapszaabálya pedig lehetõvé teszi az átjelentkezéseket.

Másképp számoltak

Kõbányán három éve pattant ki elõször a párttag-nyilvántartás körüli a botrány. Akkor helyi MSZP-sek sajtótájékoztatón próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy a közel 9800 fõvárosi MSZP tag között a budapesti MSZP-ben 976 kõbányai tagot tartottak nyilán, a helyi vezetés viszont több mint 1800 taggal számolt. A lázongó szocialisták 2005 nyarán azt állították, évek óta küzdenek már az etnobiznisz mintájára önkormányzati képviselõi biznisznek nevezett jelenség ellen, de a párt egyetlen fórumán sem vették õket komolyan. A köbányaiak azt is mondták, hogy a regisztráltak között elhunyt személyek nevei is szerepelnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?