Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brókerügy: Kodela László tagadja a vádakat

2007.05.30. 12:48
Nem ismerte el bűnösségét a Fővárosi Bíróság előtt a Miniszterelnöki Hivatal egykori humánpolitikai helyettes államtitkára. Kodela Lászlót a Kulcsár-ügyben hivatali befolyással üzérkedéssel és adócsalással vádolja az ügyészség.

A szerdai első tárgyalási napon Kodela László nem ismerte el bűnösségét a Kulcsár-üggyel kapcsolatban ellene felhozott vádakban. A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly júliusban emelt vádat Kodela László ellen, aki 2002 májusától egy évig volt a Miniszterelnöki Hivatal humánpolitikai helyettes államtitkára. Kodela Lászlót adócsalással és vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel vádolják.

A vád szerint Kodela hivatali beosztásával visszaélve ígéretet tett az exbrókernek, hogy elintézi, a K&H Equities Rt. által a 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás. A vádhatóság szerint a vádlott később telefonon azt mondta Kulcsárnak: hivatalos értesítést fog kapni arról, hogy a bejelentések kapcsán nem indul rendőrségi eljárás, és az ügyintézés árát ötmillió forintban jelölte meg.

Rendezték az ügyet

A másik vádpont szerint a volt helyettes államtitkár mintegy 18 millió forintos bevételkiesést okozott az államnak azzal, hogy a tőzsdeügyletekből származó bevételt nem szerepeltette az adóbevallásában.

Kodela László a tárgyaláson elmondta, hogy Kulcsár Attilát 1998-ban mutatták be neki, és akkortól ő lett a személyes brókere. Államtitokra hivatkozva azt nem kívánta megnevezni, ki az a befolyásos személy, aki garantálta neki Kulcsár Attila megbízhatóságát.

Elmondása szerint Kulcsár Attila 2003 júniusában közölte vele, hogy a bankban belső vizsgálat van, és hogy ne "sározódjon be" Kodela László neve, azt javasolta, vegye ki a pénzét a pénzintézetből.

Kodela László a bankban szembesült vele, hogy a számláján Kulcsár Attila kimutatásával szemben 50 helyett mindössze 5 millió forint van. A bróker megígérte, hogy rendezi az ügyet, s másnap átadott Kodela Lászlónak 100 ezer dollárt és 100 ezer eurót azzal, hogy "ezzel pénzednél vagy".

Kodela László tagadta azt is, hogy a vád szerinti időpontban találkozott volna Kulcsár Attilával, és, hogy az exbróket valaha is kérte volna tőle, hogy intézze el a pénzmosási ügy vizsgálatát.

Változtak az adószabályok

Állítása szerint Kulcsár Attilától kapta azt a tájékoztatást, hogy nem kell az adóbevallásában szerepeltetnie a pénzt, az azzal kapcsolatos adóügyeket a bank intézi.

Kulcsár Attila a tárgyaláson nem kívánt válaszolni a bíróság kérdéseire, amelyek a vádban megfogalmazottakhoz kapcsolódtak, így például arra, hogy kért-e tőle segítséget a pénzmosási ügy kapcsán, vagy hogy átadott-e a vádlottnak valutát. Kulcsár annyit mondott, hogy Kodela László nem szólt bele a portfóliója kezelésébe.

Kodela László ügyvédje, Bárándy Péter kérdésére Kulcsár Attila elmondta, hogy volt idő, amikor a tőkeszámla jövedelme után nem kellett adózni, volt olyan, hogy a brókercég automatikusan levonta a forrásadót, és olyan is volt, hogy az ügyfél feladata lett volna az adó befizetése. De - mint mondta - arra nem emlékszik, hogy adózási kérdésekről beszélt-e a vádlottal.