Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Brókerügy: Kodela László tagadja a vádakat

2007.05.30. 12:48
Nem ismerte el bűnösségét a Fővárosi Bíróság előtt a Miniszterelnöki Hivatal egykori humánpolitikai helyettes államtitkára. Kodela Lászlót a Kulcsár-ügyben hivatali befolyással üzérkedéssel és adócsalással vádolja az ügyészség.

A szerdai első tárgyalási napon Kodela László nem ismerte el bűnösségét a Kulcsár-üggyel kapcsolatban ellene felhozott vádakban. A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly júliusban emelt vádat Kodela László ellen, aki 2002 májusától egy évig volt a Miniszterelnöki Hivatal humánpolitikai helyettes államtitkára. Kodela Lászlót adócsalással és vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel vádolják.

A vád szerint Kodela hivatali beosztásával visszaélve ígéretet tett az exbrókernek, hogy elintézi, a K&H Equities Rt. által a 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás. A vádhatóság szerint a vádlott később telefonon azt mondta Kulcsárnak: hivatalos értesítést fog kapni arról, hogy a bejelentések kapcsán nem indul rendőrségi eljárás, és az ügyintézés árát ötmillió forintban jelölte meg.

Rendezték az ügyet

A másik vádpont szerint a volt helyettes államtitkár mintegy 18 millió forintos bevételkiesést okozott az államnak azzal, hogy a tőzsdeügyletekből származó bevételt nem szerepeltette az adóbevallásában.

Kodela László a tárgyaláson elmondta, hogy Kulcsár Attilát 1998-ban mutatták be neki, és akkortól ő lett a személyes brókere. Államtitokra hivatkozva azt nem kívánta megnevezni, ki az a befolyásos személy, aki garantálta neki Kulcsár Attila megbízhatóságát.

Elmondása szerint Kulcsár Attila 2003 júniusában közölte vele, hogy a bankban belső vizsgálat van, és hogy ne "sározódjon be" Kodela László neve, azt javasolta, vegye ki a pénzét a pénzintézetből.

Kodela László a bankban szembesült vele, hogy a számláján Kulcsár Attila kimutatásával szemben 50 helyett mindössze 5 millió forint van. A bróker megígérte, hogy rendezi az ügyet, s másnap átadott Kodela Lászlónak 100 ezer dollárt és 100 ezer eurót azzal, hogy "ezzel pénzednél vagy".

Kodela László tagadta azt is, hogy a vád szerinti időpontban találkozott volna Kulcsár Attilával, és, hogy az exbróket valaha is kérte volna tőle, hogy intézze el a pénzmosási ügy vizsgálatát.

Változtak az adószabályok

Állítása szerint Kulcsár Attilától kapta azt a tájékoztatást, hogy nem kell az adóbevallásában szerepeltetnie a pénzt, az azzal kapcsolatos adóügyeket a bank intézi.

Kulcsár Attila a tárgyaláson nem kívánt válaszolni a bíróság kérdéseire, amelyek a vádban megfogalmazottakhoz kapcsolódtak, így például arra, hogy kért-e tőle segítséget a pénzmosási ügy kapcsán, vagy hogy átadott-e a vádlottnak valutát. Kulcsár annyit mondott, hogy Kodela László nem szólt bele a portfóliója kezelésébe.

Kodela László ügyvédje, Bárándy Péter kérdésére Kulcsár Attila elmondta, hogy volt idő, amikor a tőkeszámla jövedelme után nem kellett adózni, volt olyan, hogy a brókercég automatikusan levonta a forrásadót, és olyan is volt, hogy az ügyfél feladata lett volna az adó befizetése. De - mint mondta - arra nem emlékszik, hogy adózási kérdésekről beszélt-e a vádlottal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!