Emőke
-4 °C
9 °C

Orbántól félti az SZDSZ Budapestet és az ipart

2006.04.07. 12:07
200 ezer munkahely szűnne meg, ha bevezetnék a 100 ezer forintos minimálbért - mondta Kóka János gazdasági miniszter pénteken. Demszky Gábor szerint Orbán Viktor az általa felvetett Budapest-minisztériummal helytartót akar a város nyakába ültetni. Ilyen pedig egyszer már volt: Grespik Lászlónak hívták.

Padlóra küldené a magyar könnyűipart, a feldolgozóipart és a textilipart a 100 ezer forintos minimálbér bevezetése - így reagált Kóka János gazdasági miniszter Orbán Viktornak a szerdai kampányvitában elhangzott ígéretére. Kóka szerint minisztériumának szakemberei tegnap éjjelig számoltak, és a végén az jött ki, hogy 200 ezer munkahely szűnne meg Magyarországon a 100 ezer forintos minimálbér hatására.

Ezt a 200 ezerrel csökkenő foglalkoztatottságot a mostani kormány fejlesztésorientált gazdaságpolitikája sem tudná egyensúlyozni - folytatta a miniszter, aki utalt arra is, hogy Orbán Viktor kormányzása idején Budapesttől 100 milliárd forintot vontak el.

Nem épült az M0-s Orbán idején

Nem épült egyetlen centiméter sem az M0-s autóútból, nem épült meg a 4-es metró és a rákospalotai szemétégető füstgázmosójára is nemet mondtak - tette hozzá a pesti Erzsébet téren Demszky Gáborral és Kuncze Gáborral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Orbán vállalkozókkal tárgyalna a minimálbérről
Orbán Viktor a Nap-keltének adott pénteki nyilatkozatában visszatért szerdai ígéretére, a 100 ezer forintos minimálbér ügyére. Szerinte a vállalkozókkal kötött megállapodásoktól függ, hogy a következő ciklus alatt mikor sikerül majd elérni ezt az összeget. Hogy a lélektaninak tartott 100 ezer forintnál is adómentes marad-e a legkisebb bér, arra egyelőre nem tudott választ adni, ezt is a vállalkozókkal való tárgyalásokhot kötötte, felvetette ugyanakkor, hogy szükség van-e a minimálbér tagoltságára - írja a hirado.hu.

Demszky Gábor főpolgármester arról beszélt, hogy Orbán Viktor tudja, Budapesten elvesztette a választásokat, a budapestiek döntő többsége ugyanis a jelenlegi koalíció pártjaira fog szavazni, mert nem felejtették el az Orbán-kormány tevékenységét.

Demszky szerint Orbán Viktor a Budapest-minisztérium létrehozásával helytartót akar állítani a város élére, ilyen helytartót azonban már egyszer kinevezett: őt Grespik Lászlónak hívják - mondta Demszky.

Emlékezzenek Grespik Lászlóra!

"Emlékezzenek Grespik Lászlóra" - ezzel búcsúzott az újságíróktól Demszky, ám előtte még Kuncze Gábor SZDSZ-elnök is beszélt. Szerinte Orbán Viktor megtéveszti az embereket, amikor telefonon hívogatja őket. "Itt már semmi nem számít, itt már semmi nem drága, itt már minden megengedett, egy cél lebeg a szeme előtt, bármilyen hazugsággal megkísérelni megszerezni a hatalmat" - mondta Kuncze, aki szerint "dühöng a kampány".

Kuncze szerint Orbán Viktor a 14. havi nyugdíj után egy másik társadalmi csoport, a budapestiek előtt is vezeklésbe kezdett. A pártelnök úgy véli: Orbán újabb kormánya után ötszáz év múlva a régészek meglepődnének, miért találnak annyi alapkövet. Az Erzsébet téren például szerinte azért van ilyen, mert nem épült meg a Nemzeti Színház itt.