Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Közpénz elherdálásával vádolja Gyurcsányt a Fidesz

2005.01.10. 12:42
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sportminiszteri tevékenységének egyik utolsó döntését kritizálta hétfői sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. A fideszes politikus szerint a kormányfő szeptemberben hozzájárult ahhoz, hogy egy sportalapítvány túladjon kőbányai telkének nagyobb részén. A vevő a kétszázmilliós vételár kifizetése után egymilliárdos jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanra.

Az Ipari Szövetkezetek Sportalapítványa 1997-ben jutott hozzá a kőbányai Kőér utca egyik ingatlanához, ismertette az előzményeket hétfői sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter fideszes képviselő. A teleket az 1997-es feltételek szerint tizenöt éven át csak sportcélokra lehetett volna hasznosítani. Az alapítvány tavaly nyáron a telek megosztását kérte egy 1157, illetve egy 9274 négyzetméteres részre, amire a kőbányai önkormányzat áldását adta.

Méltányossági alapon

Szijjártó elmondása szerint ezután járult hozzá Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter - méltányossági okokból - ahhoz, hogy a nagyobbik telekrészt értékesítsék. Szijjártó kifogásolja, hogy Gyurcsány néhány nappal a kérvény beérkezése után -nem sokkal miniszterelnöki eskütétele előtt - hozzájárult a tranzakcióhoz, holott máskor egy ilyen eljárás hosszadalmasabb szokott lenni.

A politikus kifogásolta, hogy az alapítvány úgy adta el a telekrészt 195 681 000 forintért, hogy az adásvételi szerződésben kikötötték a sportcélú hasznosítási kötelezettség törlését. Szijjártó szerint az ingatlan így már jóval többet ért, mint a méltányossági hozzájárulás kiadása előtt. A fideszes politikus kiosztott a sajtó képviselőinek egy tulajdoni lapot, amelynek tanúsága szerint az értékesített telekre a vevő, a Sárkány Autócenter Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egymilliárd forintos jelzálogjogot jegyeztetett be, ami szerinte bizonyíték arra, hogy áron alul adták el a telket.

Kinek az érdeke?

Szijjártó írásbeli választ igénylő kérdéseket intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, azt tudakolva, "felelősnek érzi-e magát a közvagyon ilyen jellegű elherdálásában való részvétel miatt". Azután érdeklődött, hogy "miért kellett néhány nappal a miniszterelnöki eskütétele előtt, kormányválság kellős közepén nyilvánvalóan bokros teendői mellett, éppen ezt a méltányossági kérelmet viharos gyorsasággal elbírálni (...) és aláírni?"

"Kinek vagy kiknek volt az érdeke, hogy Gyurcsány Ferenc ezt a kérelmet elbírálja és hány ilyen méltányossági kérelem aláírásával tette lehetővé szakminisztersége idején, hogy sportcélú ingatlanok kikerüljenek ebből a körből" - fogalmazott Szijjártó.

Avar László, az Ipari Szövetkezetek Sportalapítványának titkára az Indexnek azt mondta, hogy készült értékbecslés az adásvétel előtt, és az a későbbi vételárnál kisebb összegben határozta meg az ingatlan értékét. Avar leszögezte, hogy a csaknem kétszázmillió forint nélkül nem tudták volna kialakítani azt a korszerű teniszcentrumot, ami azóta már működik is.

Batiz: Szijjártó téved, vagy félrevezet

Batiz András kormányszóvivő a Szijjártó sajtótájékoztatóján elhangzottakra úgy reagált, hogy a kormány úgy gondolja, egy sportingatlan akkor működik jól, ha sportcélra hasznosítják. Emlékeztetett arra, hogy az Ipari Szövetkezetek Sportalapítványa '97-ben jutott hozzá a csaknem hét hektáros területhez, amelynek megosztásáról döntött tavaly év elején. A később eladott csaknem hat hektáros telket 191 millióra értékelte egy 2004. januári ingatlan értékbecslés, ami eleve kétségessé teszi, hogy ad-hoc jellegű döntés született volna.

Batiz András hangsúlyozta, hogy az alapítvány által kitűzött cél megvalósult, hiszen a vételárból hét fedett teniszpálya létesült és például íjászpályát is létesítenek. A jelzáloggal kapcsolatban azt mondta: a vevő négy ingatlanra jegyeztetett be összességében egymilliárdos jelzálogjogot, ebből a Kőér utcai telekre 140 millió jutott. "Szijjártó Péter vagy téved, ami furcsállanék, vagy tudatosan félrevezeti a közvéleményt" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Szerettük volna megtudakolni a Sárkány Autócenter vezetőinek véleményét is az ügyről, de ők csak keddre ígértek választ.