Valér
2 °C
8 °C

Távozik az örökségvédelmi hivatal elnöke

2007.06.09. 13:43
Pénteken távozott posztjáról Varga Kálmán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. Bár a hivatal folyosóján már az év elejétől terjedtek a hírek arról, hogy az elnöknek Budapest belvárosának mûemléki szempontból értékes területén kifejtett tevékenysége miatt kell mennie, Varga az Indexnek azt állította, elfáradt, és szeretne újra gyakorlati kérdésekkel foglalkozni.

Hétfõtõl Mezõs Tamás építész, a Mûegyetem Építésztörténeti és Mûemléki Tanszékének vezetõje lesz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. Varga Kálmán a leköszönő vezető öt éven át - elődeihez képest a leghosszabb ideig - állt a KÖH élén. Irányítása alatt - meglátása szerint - egy értékközpontú, szakmai szempontból erős vezetõi garnitúrával rendelkező szervezet állt fel.

Varga az Indexnek azt mondta, már öt évvel ezelőtt is nehéz szívvel vállalta el a megbízatást, mert mindig jobban szeretett konkrét feladatok megoldásával foglalkozni, mint menedzserkedni. Hosszú hónapok óta érlelődött benne a váltás gondolata. Bár többen támadták konzervatívnak tartott hozzáállása miatt, Varga úgy látja, nem tett mást, mint komolyan vette a feladatát, az épített örökség védelmét, ami olykor természetesen konfliktusokat generált.

Hamarosan az UNESCO is vizsgálni fogja a zsidó negyedben zajló ingatlanügyleteket

Az Óvás! Egyesület és a Madris hongrois de Paris francia kulturális egyesület közös akciót szervezett, és Magyarországra kérette az UNESCO világörökség központjának tényfeltáró küldöttségét, hogy elemezzék, mi történik a Budapest VII. kerületében. A régi pesti zsidónegyed historizáló és szecessziós épületei a világ legnagyobb egyben magmaradt zsidó negyedét alkotnák, ám az utóbbi évek ingatlangazdálkodási módszereinek köszönhetõen már közel 40 százalékát vagy lebontották, vagy teljesen átalakították.

A Madris hongorois de Paris már több mint 200 aláírást gyûjtött a pesti zsidónegyed értékeinek megõrzéséért, melyet az UNESCO-nak is eljuttattak. Az aláírók közt szerepel az Association Paris Historique elnöke Pierre Housieaux, a párizsi 4. kerület polgármesternője (ez az ottani zsidónegyed, a Marais kerülete) Dominique Bertinotti, a francia rádió egyik igazgatója Michel Schulman, és többek közt olyan ismert nevû Párizsban érõ magyarok, mint Fejtõ Ferenc, író, újságíró, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Bíró Ivette filmtudományi szaktekintély és Méray Ferenc író.

Fejérdy Tamás a Világörökség Nemzeti Bizottság Titkárság vezetõje a Fővárosi Önkormányzattal közösen most készül Magyarországra meghívni az UNESCO vizsgálóbizottságát. Érkezésünk Fejérdy véleményes szerint kora õszre várható.

Az Index szerette volna megkérdezni Hunvald Györgyöt, a VII. kerület polgármesterét is az UNESCO tényfeltáró bizottságának meghívásáról. Ám a nemzetközi szekértõkkel kapcsolatos kérdéseinkre ez idáig nem érkezett válasz.

A Népszabadság Varga elnöki tevékenységét bemutatásakor felhozta a Citadella terasz lebontására kezdeményezett precedens pert, és felemlegette a nagy sajtóvisszhangot keltett régi pesti zsidónegyeddel kapcsolatos szerepvállalását is; kiemelte, hogy Varga nemcsak tárgyalt a bontás ellen tüntetõ civilekkel, de döntéseinek köszönhetően a műemlékké nyilvánítási folyamat is felgyorsult a területen.

Valóban volt némi változás, a korábbi mûemlékvédõ vezetõkhöz képest, hisz 5 év alatt mintegy 500 házat nyilvánítottak védetté és 200 lelőhely kapott ideiglenes területi védelmet. Ám ez a folyamat az Index információi szerint 2007. elejétõl drasztikus mértékben lelassult.

Nagy vihart kavart a KÖH szerepvállalása a Király utca 40. ügyében is, hisz Varga Kálmán kétszer is megtagadta az épületre kért bontási engedélyt. Annak ellenére, hogy a VI. kerületi önkormányzat ekkor már eladta a házat az Autokernek, hogy a helyén új luxuslakásoknak is helyet adó ház épülhessen, amelyhez a mostani szerkezetet porig kellene rombolni.

Úgy tudjuk, Varga távozásának híre átmeneti bizonytalanságot és ideiglenes rossz hangulatot szült a KÖH-ben, bár az új vezetõt Mezős Tamást is sokan ismerik, hisz a munkatársak többsége hallgatója volt az egyetemen. Szerettük volna Mezős Tamás új elnök terveit is megismerni, de egyelőre nem sikerült elérnünk.