Szilárda
-4 °C
3 °C

Millenniumi emlékérem Kohlnak

2000.09.18. 20:53
Millenniumi emlékéremmel tüntette ki Helmuth Kohl-t, Németország, exkancellárt Orbán Viktor miniszterelnök. A parlamentben hétfőn átadott kitüntetésből legfeljebb tíz adományozható, amelyet elsőként a német politikus kapott meg. Kohl szerint Európa torz marad, ha hazánk nem válhat részévé. Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte: a politikus a német egység atyjaként kerül majd be a történelembe.
Millenniumi emlékéremmel tüntette ki Orbán Viktor miniszterelnök, Helmuth Kohl-t, a Német Szövetségi Köztársaság ex-kancellárját, aki tizenhat éven át vezette az országot. A kormány általa alapított kitüntetést olyan külföldi politikusok kaphatják - legfeljebb tízen -, akik sokat tettek hazánkért. Helmuth Kohl a kitüntetési ceremónián azt hangoztatta: Európa torz marad, ha Magyarország nem válik részévé.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte: Helmuth Kohl a német egység atyjaként kerül be a történelembe
Leszögezte: álmában sem gondolta volna, hogy egyszer a parlament vadásztermében állva vehet át kitüntetést egy szabaddá és demokratikussá vált Magyarországon. Kohl ezúttal is köszönetét fejezte ki Németh Miklósnak és Horn Gyulának, amiért a korábbi miniszterelnök és külügyminiszter a határnyitással lehetővé tette, hogy sok ezer német juthasson keletről, nyugatra. Az európai egységesítési politikával szemben nincs felelősen állítható alternatíva a XXI. században - szögezte le Helmuth Kohl, aki szerint a sikeres magyarországi átalakuláshoz Orbán Viktor "jó szemmértéke" is hozzájárult.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy vélte: Helmuth Kohl a német egység atyjaként kerül be a történelembe. Szerinte többek között Kohl kancellár érdeme, hogy 1990-ben nem hagyta magára hazánkat a nyugat. Mi úgy tekintünk Kohl kancellárra, mint akit sohasem a következő választás, hanem a következő nemzedék érdekel - mondta Orbán Viktor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!