Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kóka csak a rászorulókat támogatná

2007.02.18. 21:34
Olyan szociálpolitikai rendszerre van szükség Magyarországon, amely csak a rászorultaknak ad, és ezen az alapon kell megváltoztatni a családi pótlék jelenlegi rendszerét – állítja Kóka János vasárnap megjelent vitairatában.

Az SZDSZ elnökjelöltje honlapján hozta nyilvánosságra Jövőképes ország – jövőképes SZDSZ című programjának szociálpolitikáról szóló vitairatát vasárnap. Kóka hangsúlyozza: a szociális támogatások körét a rászorulókra kell szűkíteni, a támogatási rendszerbe a munka megszerzését, a fekete jövedelmek kifehérítését, bevallását elősegítő elemeket kell építeni. Támogatni kell a képzésben való részvétel minden formáját, és a térbeli mobilitást.

Hozzáteszi, a támogatáspolitikában a normatív és közösségi megoldásokat kell előnyben részesíteni. A gazdasági miniszter szerint a családi pótlék juttatásában a rászorultság elvét az tükrözné a támogatási rendszerben, ha a több gyereket vállalók és a gyermekeiket egyedül nevelők a jelenleginél magasabb összegű támogatást kapnának. A politikus kifogásolja, hogy a családi adókedvezmény megszüntetéséből származó többletbevételt úgy osztotta újra a törvény, hogy abból legtöbbet az egygyermekesek kapták. Kóka úgy vékli, az is ellentmond a rászorultság elvének, hogy a legmagasabb jövedelműek is igénybe vehetik a családi pótlékot.

Az elnökjelölt részletezi, hogy folytatni kell a kilencvenes évek közepén megindult nyugdíjreformot, amelynek lényege a magánérdekeltség fokozása a leendő nyugdíjszint emelésében. Álláspontja szerint növelni kell a nyugdíjrendszer kiszámíthatóságát, és felveti az államilag biztosított, mindenkinek járó alapnyugdíjat. A biztosítási alapú második pillér esetében az állam feladata, hogy szabályozással és ellenőrzéssel a legtöbbet hozza ki a verseny előnyeiből – fűzi hozzá.

Kóka szerint ha versenyképes országban akarunk élni, bővíteni kell a foglalkoztatást; az infrastruktúrafejlesztéssel, oktatáspolitikával, a foglalkoztatást és vállalkozást elősegítő jogi környezet megteremtésével kell a foglalkoztatáspolitika hagyományos eszközeit kiegészíteni. Munkavállalást ösztönző szociális támogatásokra van szükség, és nagyobb szerepet kell adni a támogatottak kezdeményezéseire épülő programoknak – olvasható a vitairatban.

Bocsánatot kért Kókától honlapjának feltörője

Bocsánatot kért Kóka Jánostól az a férfi, aki szombaton feltörte a miniszter honlapját, Kóka János az ügyet ezzel lezártnak tekinti. A honlapot feltörő férfi levélben kért bocsánatot vasárnap a minisztertől, amelyben azt írta: belátta, hogy az oldal feltörése rossz tréfa volt. Az SZDSZ elnökjelöltje honlapját szombaton délután törték fel. Pár másodpercig látható volt Kóka János honlapja, majd innen a böngésző automatikusan továbbment a Falanx.hu nevű oldal egyik fórumára, ahol Kóka orvosi diplomájának valódiságát vonta kétségbe egy hozzászóló. Az oldalt este 8 körül már helyreállították.