Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kóka: Magyarország, ideje adót csökkenteni!

2008.06.03. 17:10
Hároméves adóelképzeléseit ismertette Kóka János SZDSZ-elnök keddi tájékoztatóján. Az elképzelés szerint három év alatt 1000 milliárd forintot kellene adócsökkentésre fordítani és 2011-re 18 százalékosra mérsékelnék.

1000 milliárd forintos adó és költségvetési kiadáscsökkentést javasol az SZDSZ 2009-től, és a fokozatosan 20-ról 18 százalékra csökkenő egykulcsos adó bevezetését -mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján. A liberális politikus szerint Magyarországon a gazdasági növekedés motorjai lefulladtak, újra kell indítani ezeket, ehhez pedig markáns közteherviselési reform kell. "Magyarország, ideje adót csökkenteni" -mondta a politikus.

Kóka János azt is világossá tette, hogy az SZDSZ világos és egyértelmű feltétele lesz a költségvetés támogatásának megfontolásánál az adócsökkentés.

Az adócsökkentés nem az SZDSZ mániája, olyan gazdaságpolitikai kényszer, amit ha nem hajtunk végre, Magyarország lemarad -mondta a politikus, hozzátéve, hogy a velünk versengő országok, így például Szlovákia és Románia is bevezette már az egykulcsos adót.

Az SZDSZ javaslata szerint nyáron szakértői és politikai szinten is egyeztetések lennének a közteherviselés reformjáról, amit ősszel tárgyalhatna az Országgyűlés. A liberálisok három év alatt 1000 milliárd forintos kiadáscsökkentést javasolnak, úgy hogy jövőre 500, majd a rákövetkező két évben 250-250 milliárddal csökkentenék az állami kiadásokat. Forrásokat erre a szociális rendszer rászorultsági alapúvá tétele nyomán felszabaduló keretben és bizonyos adókedvezmények megszüntetésében látnak.

A liberálisok 2009-től vezetnék be az egykulcsos adót idehaza, mértéke 20 százaléka lenne majd két év alatt, évente egy százalékos csökkentéssel 18 százalékon állna meg 2011-től. Az SZDSZ javaslatai között szerepel továbbá a szolidaritási adó megszüntetése is, amit a kormány azzal az ígérettel vezetett be, hogy a költségvetési egyensúly helyreállása után kivezet az adórendszerből.