Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Már a kókisták is Kókát támadják

2007.10.04. 18:11
Kóka János, az SZDSZ elnöke antidemokratikus lépésre szánta el magát, egyeztetés nélkül távolította el a párt budapesti szervezőjét állásából, helyére pedig azonnal mást nevezett ki. A döntés óriási felháborodást váltott ki, kókisták és fodoristák egy emberként emeltek szót ellene. Több fővárosi vezető levélben kérte az eltávolítás felülvizsgálatát, Kóka péntekre összehívta a fővárosi kerületek elnökeit és a főpolgármestert.

Az elmúlt két napban elvesztette párton belüli támogatói jelentős részét Kóka János, az SZDSZ elnöke. A március végén megválasztott pártelnök kedden este arra utasította Horuczi Csabát, az SZDSZ szervezeti igazgatóját, hogy rossz munkavégzés miatt váltsa le budapesti szervezői pozíciójáról Pavetits Bálintot, aki több fővárosi SZDSZ-elnök mellett dolgozott, és helyére nevezze ki Janás Ferencet. Janás korábban már volt budapesti szervező, Demszky Gábor azonban 2000-es pártelnökké választásakor alkalmatlansága miatt kirúgta. Mostani kinevezésének így üzenetértéke van.

A cserét levezénylő Horuczi Csaba egyébként Kóka egyik stabil emberének tekinthető, a volt egri alpolgármester a szervezeti igazgatói posztot ugyanis a szokásoktól eltérően kinevezéssel nyerte el. Az SZDSZ eredetileg pártigazgatót keresett, Horuczi személyére azonban a kérdésben a párt alapszabálya szerint dönteni hivatott ügyvivői testület nem bólintott rá, így az a megállapodás született, hogy Kóka kinevezheti saját emberét a posztra, azonban a feladatkört szervezeti igazgatónak fogják nevezni.

A párton belüli felháborodást az okozta, hogy Kóka János az utasítás kiadása előtt nem egyeztetett a Budapestért felelős ügyvivőkkel és a fővárosi vezetőkkel, pedig a pártban ez az általános gyakorlat. Szerda reggelre a hír elterjedt a párton belül.

Általános felháborodás

„Ezt velem próbálná megcsinálni” – kommentálta a lépést egy megyei elnök. „Kiderült, hogy Kóka politikailag analfabéta, teljesen alkalmatlan a párt vezetésére, hiszen az SZDSZ-t nem lehet úgy irányítani, mint egy saját tulajdonú Kft.-t” – fogalmazott egy fővárosi vezető. „Ki az a Kóka János? Ja, egy sötét árny az SZDSZ felett, amelyik olyan gyorsan megy el, ahogy jött” – jósolta cinikusan egy szintén budapesti vezető.

Forrásaink szerint már egy ideje elégedetlenség érezhető a párton belül, hogy az SZDSZ elnökválasztásakor beígért sikerek elmaradnak, az országos tanács legutóbbi, Salgótarjánban tartott ülésén is szóba került ez a téma.

Gyors fordulat

Szerda délutánra Horuczi Csaba stratégiája érdemben megváltozott, úgy tudjuk, ezt a lépést kiváltó reakciók okozták. A megyei szervezők munkáját napi szintű kapcsolat kíséri, a párton belüli információk jellemzően rajtuk keresztül áramlanak. Az eljárás módja így hamar riadalmat okozott körükben.

A szervezeti igazgató ekkor - a felzúdulást érezve - már az azonnali eltávolítás helyett arról beszélt a fővárosi vezetőkkel, hogy Pavetits Bálintnak pénzjutalmat adnának, bár felmentésének oka a rossz munkavégzés volt. Felajánlotta továbbá, hogy vegyenek részt Pavetits utódjának kiválasztásában, már nem is ragaszkodtak annyira Janás Ferenchez. Forrásaink szerint a fordulat azt jelzi, hogy „Kóka megérezte, beszűkült körülötte a tér”, hiszen senki nem vállalta be, hogy előzetesen tudott volna arról, mire készül a pártelnök.

Úgy tudjuk, az ötlet a fővárosi SZDSZ korábbi vezetőitől származik, akik Szabadai Viktor budapesti elnökké választásával elvesztették addigi befolyásukat Budapesten, és a héten érezték elérkezettnek az időt, hogy lépéseket tegyenek a helyzet megváltoztatására.

Kókisták és fodoristák összefogtak

A fővárosi liberálisok elégedetlenségüknek hangot adva levélben fordultak Kókához, melyben jelezték, hogy nem értenek egyet az eljárás módjával. „Sajnos sem a döntés okairól, sem a leendő szervező személyéről nem kaptunk tájékoztatást, így annak megalapozottságról sem tudunk véleményt mondani” – fogalmaztak a Kókának csütörtökön eljuttatott levélben.

Az aláírók arra kérték a pártelnököt és az SZDSZ apparátusát, hogy megismerhessék az indokokat, és elmondhassák véleményüket. A levél aláírói közt megtalálhatóak kókisták és fodoristák egyaránt, így például az eddig Kókát támogató Demszky Gábor főpolgármester, Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester-helyettes és VI. kerületi elnök, John Emese fővárosi frakcióvezető, Dancs Gábor fővárosi frakcióvezető-helyettes, valamint Szabadai Viktor fővárosi és XIII. kerületi elnök.

Támogatókat vesztett

Kóka Jánosnak pártelnökké jelölésekor a budapesti választmányban jelentős volt a támogatottsága Fodor Gáborral szemben, azonban forrásaink szerint a fővárosiak és a vidékiek felháborodása miatt támogatói jelentős részét elveszítette.

Az SZDSZ elnöke a leváltás után azzal magyarázta döntését, hogy napi húsz óra munka mellett nem volt ideje az előzetes egyeztetésre. „Ha napi húsz órát dolgozik, és mostanra ide jutott a párt, segítséget kellett volna tőlünk kérnie, bizonyára megtalálhattuk volna számára azt a posztot, ahol nem kéne megszakadnia” – érvelt egy budapesti vezető. Kóka egyébként nyáron jelentette be, hogy távozik a gazdasági tárca éléről, hogy energiáit a párt vezetésének szentelhesse, mivel az teljes embert kíván.

Kóka János pénteken kora délutánra összehívta a párt Gizella utcai székházába a kerületi elnököket és Demszky Gábor főpolgármestert, hogy tájékoztassa őket a Budapesten kialakult helyzetről. A téma várhatóan szóba került a párt ügyvivői testületének csütörtök esti ülésén is.