Árpád
-2 °C
4 °C

Már a kókisták is Kókát támadják

2007.10.04. 18:11
Kóka János, az SZDSZ elnöke antidemokratikus lépésre szánta el magát, egyeztetés nélkül távolította el a párt budapesti szervezőjét állásából, helyére pedig azonnal mást nevezett ki. A döntés óriási felháborodást váltott ki, kókisták és fodoristák egy emberként emeltek szót ellene. Több fővárosi vezető levélben kérte az eltávolítás felülvizsgálatát, Kóka péntekre összehívta a fővárosi kerületek elnökeit és a főpolgármestert.

Az elmúlt két napban elvesztette párton belüli támogatói jelentős részét Kóka János, az SZDSZ elnöke. A március végén megválasztott pártelnök kedden este arra utasította Horuczi Csabát, az SZDSZ szervezeti igazgatóját, hogy rossz munkavégzés miatt váltsa le budapesti szervezői pozíciójáról Pavetits Bálintot, aki több fővárosi SZDSZ-elnök mellett dolgozott, és helyére nevezze ki Janás Ferencet. Janás korábban már volt budapesti szervező, Demszky Gábor azonban 2000-es pártelnökké választásakor alkalmatlansága miatt kirúgta. Mostani kinevezésének így üzenetértéke van.

A cserét levezénylő Horuczi Csaba egyébként Kóka egyik stabil emberének tekinthető, a volt egri alpolgármester a szervezeti igazgatói posztot ugyanis a szokásoktól eltérően kinevezéssel nyerte el. Az SZDSZ eredetileg pártigazgatót keresett, Horuczi személyére azonban a kérdésben a párt alapszabálya szerint dönteni hivatott ügyvivői testület nem bólintott rá, így az a megállapodás született, hogy Kóka kinevezheti saját emberét a posztra, azonban a feladatkört szervezeti igazgatónak fogják nevezni.

A párton belüli felháborodást az okozta, hogy Kóka János az utasítás kiadása előtt nem egyeztetett a Budapestért felelős ügyvivőkkel és a fővárosi vezetőkkel, pedig a pártban ez az általános gyakorlat. Szerda reggelre a hír elterjedt a párton belül.

Általános felháborodás

„Ezt velem próbálná megcsinálni” – kommentálta a lépést egy megyei elnök. „Kiderült, hogy Kóka politikailag analfabéta, teljesen alkalmatlan a párt vezetésére, hiszen az SZDSZ-t nem lehet úgy irányítani, mint egy saját tulajdonú Kft.-t” – fogalmazott egy fővárosi vezető. „Ki az a Kóka János? Ja, egy sötét árny az SZDSZ felett, amelyik olyan gyorsan megy el, ahogy jött” – jósolta cinikusan egy szintén budapesti vezető.

Forrásaink szerint már egy ideje elégedetlenség érezhető a párton belül, hogy az SZDSZ elnökválasztásakor beígért sikerek elmaradnak, az országos tanács legutóbbi, Salgótarjánban tartott ülésén is szóba került ez a téma.

Gyors fordulat

Szerda délutánra Horuczi Csaba stratégiája érdemben megváltozott, úgy tudjuk, ezt a lépést kiváltó reakciók okozták. A megyei szervezők munkáját napi szintű kapcsolat kíséri, a párton belüli információk jellemzően rajtuk keresztül áramlanak. Az eljárás módja így hamar riadalmat okozott körükben.

A szervezeti igazgató ekkor - a felzúdulást érezve - már az azonnali eltávolítás helyett arról beszélt a fővárosi vezetőkkel, hogy Pavetits Bálintnak pénzjutalmat adnának, bár felmentésének oka a rossz munkavégzés volt. Felajánlotta továbbá, hogy vegyenek részt Pavetits utódjának kiválasztásában, már nem is ragaszkodtak annyira Janás Ferenchez. Forrásaink szerint a fordulat azt jelzi, hogy „Kóka megérezte, beszűkült körülötte a tér”, hiszen senki nem vállalta be, hogy előzetesen tudott volna arról, mire készül a pártelnök.

Úgy tudjuk, az ötlet a fővárosi SZDSZ korábbi vezetőitől származik, akik Szabadai Viktor budapesti elnökké választásával elvesztették addigi befolyásukat Budapesten, és a héten érezték elérkezettnek az időt, hogy lépéseket tegyenek a helyzet megváltoztatására.

Kókisták és fodoristák összefogtak

A fővárosi liberálisok elégedetlenségüknek hangot adva levélben fordultak Kókához, melyben jelezték, hogy nem értenek egyet az eljárás módjával. „Sajnos sem a döntés okairól, sem a leendő szervező személyéről nem kaptunk tájékoztatást, így annak megalapozottságról sem tudunk véleményt mondani” – fogalmaztak a Kókának csütörtökön eljuttatott levélben.

Az aláírók arra kérték a pártelnököt és az SZDSZ apparátusát, hogy megismerhessék az indokokat, és elmondhassák véleményüket. A levél aláírói közt megtalálhatóak kókisták és fodoristák egyaránt, így például az eddig Kókát támogató Demszky Gábor főpolgármester, Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester-helyettes és VI. kerületi elnök, John Emese fővárosi frakcióvezető, Dancs Gábor fővárosi frakcióvezető-helyettes, valamint Szabadai Viktor fővárosi és XIII. kerületi elnök.

Támogatókat vesztett

Kóka Jánosnak pártelnökké jelölésekor a budapesti választmányban jelentős volt a támogatottsága Fodor Gáborral szemben, azonban forrásaink szerint a fővárosiak és a vidékiek felháborodása miatt támogatói jelentős részét elveszítette.

Az SZDSZ elnöke a leváltás után azzal magyarázta döntését, hogy napi húsz óra munka mellett nem volt ideje az előzetes egyeztetésre. „Ha napi húsz órát dolgozik, és mostanra ide jutott a párt, segítséget kellett volna tőlünk kérnie, bizonyára megtalálhattuk volna számára azt a posztot, ahol nem kéne megszakadnia” – érvelt egy budapesti vezető. Kóka egyébként nyáron jelentette be, hogy távozik a gazdasági tárca éléről, hogy energiáit a párt vezetésének szentelhesse, mivel az teljes embert kíván.

Kóka János pénteken kora délutánra összehívta a párt Gizella utcai székházába a kerületi elnököket és Demszky Gábor főpolgármestert, hogy tájékoztassa őket a Budapesten kialakult helyzetről. A téma várhatóan szóba került a párt ügyvivői testületének csütörtök esti ülésén is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?