Szilvia
5 °C
16 °C

Belügynek tekinti az SZDSZ a bírálatokat

2007.10.05. 19:24
Közleményben reagált csütörtöki cikkünkre az SZDSZ fővárosi választmányának elnöksége, Arról írtunk, hogy Kóka János pártelnök saját hatáskörben cserélte le az SZDSZ budapesti szervezőjét. A közlemény tartalma ellentmond annak a levélnek, amit szintén csütörtökön juttatott el 14 fővárosi liberális Kóka Jánosnak.

Az SZDSZ budapesti választmányának elnöksége értetlenkedő közleményt adott ki pénteken, mivel csütörtökön arról számoltunk be, hogy vihart kavart a párton belül Kóka János pártelnök antidemokratikus lépése, amivel egyeztetés nélkül távolította el a párt budapesti szervezőjét állásából, helyére pedig azonnal mást nevezett ki.

A közleményben kifejtik, hogy a leírt állítások nem felelnek meg a valóságnak, és szerintük a cikkben csak egy, az SZDSZ belső nyilvánosságra tartozó ügy egyoldalú interpretációja került nyilvánosságra. „Az SZDSZ, mint minden más politikai párt, belügyének tekinti az apparátusával kapcsolatos döntéseket” – fogalmaz az Indexhez eljuttatott közlemény.

Egyeztettek a budapestiek

Kóka péntekre a párt Gizella utcai székházába hívta össze a kerületi elnököket és Demszky Gábor főpolgármestert, hogy tájékoztassa őket a Budapesten kialakult helyzetről. Kóka a találkozón kijelentette, hogy továbbra is folytatni akarja az elmúlt négy hónapban alkalmazott stratégiát, miszerint a párt belügyeit házon belül kell megbeszélni, a vitákat nem a nyilvánosság előtt kell lefolytatni.

Egyhangú álláspontot képviseltek a megjelentek abban, hogy Pavetits Bálint budapesti szervező leváltása a pártelnök hatásköre, utódjának kérdésében azonban Kóka János vállalta, hogy konzultál a kerületi elnökökkel és a fővárosi vezetőkkel, a végső döntést azonban ő hozza meg. (Az elégedetlenkedők épp azt kifogásolták, hogy ez nem a döntés előtt történt meg.)

A Kóka Jánosnak
küldött levél aláírói

 • Barna Andor, XVII. Kerületi elnök
 • Buday Pál, XVI. kerületi elnök
 • Boruzs András, IV. kerületi elnök
 • Dancs Gábor, fővárosi frakcióvezető-helyettes
 • Demszky Gábor, főpolgármester
 • Ferencz István, XVIII. kerületi elnök
 • Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester-helyettes, VI. kerületi elnök
 • John Emese, fővárosi frakcióvezető
 • Kál Károly, XXI. kerületi elnök
 • Léderer András, az Új Generáció elnöke
 • Merker Dávid, az Új Generáció választmányi elnöke
 • Ónody Tamás, V. kerületi elnök
 • Szabadai Viktor, fővárosi és XIII. kerületi elnök
 • Tüskés Józsefné, XXIII. kerületi elnök

Közlemény kontra levél

Hiába tűnik úgy a közleményből, hogy szent a béke, az Index birtokába került az a levél, melyet több fővárosi vezető aláírásával juttattak el szerdán a pártelnöknek, és amiben kifogásolták a szervező leváltására alkalmazott eljárást.

„Sajnos sem a döntés okairól, sem a leendő szervező személyéről nem kaptunk tájékoztatást, így annak megalapozottságról sem tudunk véleményt mondani. Véleményünk szerint egy ilyen horderejű döntés előtt szükséges kikérni mindazok véleményét, akik napi szintű munkakapcsolatban állnak a fővárosi szervezővel” – fogalmaztak a Kókának csütörtökön eljuttatott levélben azok, akik amúgy hetente többször is elmondhatták volna személyesen érveiket, valamiért azonban mégis a levélírást választották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?