Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kóka: Nem sztálinoztam le Orbánt

2005.09.14. 15:35
Nem sztálinozta le Orbán Viktort, állítja Kóka János. A gazdasági miniszter a magántulajdonért aggódva "egy kép" keretében helyezte egy mondaton belülre a Fidesz elnökét a szovjet diktátorral.

"Nem Orbán Viktort, hanem a Fidesz gazdaságpolitikáját támadtam" - jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter az MTI-nek. Kóka egyben elutasította, hogy lesztálinozta volna a Fidesz vezérét. "Nem tettem ilyet és soha nem is fogok" - mondta.

Kóka a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén beszélt arról, hogy a vállalatok újraállamosításáról beszélő Orbán Viktor nyomdokain "kisorbánok" jelenhetnek meg a magyar vidéken, ahogy a Szovjetunióban is kissztálinok követték Sztálin példáját. "Ez egy kép volt" - magyarázta Kóka később az MTI-nek.

"Az egyik legnagyobb veszély, ami a magyar gazdaság fejlődésére leselkedhet, hogy ha a magántulajdon biztonságát valaki veszélyeztetni próbálja, akár szavakkal, akár tettekkel" - magyarázta keddi kijelentését. Ha Orbán Viktor visszaállamosításról beszél, akkor "ezzel a magyar jogbiztonságot, a jogbiztonság érzését és tudatát veszélyezteti" - mondta.

Mint mondta, a visszaállamosítás programja ugyanis nem áll meg a nagyobb stratégiai vállalatoknál, "hanem ez ideológiává válhat egy politikai irányzatban. Ez az ideológia nem áll meg a legnagyobb vállalatoknál, kérdőre fogja vonni a magántulajdon számos egyéb intézményét" - mondta.