Judit
2 °C
7 °C

Kóka közelít Torgyán népszerűtlenségi rekordjához

2008.04.23. 20:52
Míg 2007 elején a lakosság 35 százaléka kedvelte Kóka Jánost, már csak 12 százalék szereti. Egy ilyen mérvű népszerűségvesztéssel az SZDSZ elnöke Torgyán József negatív csúcsához kerül egyre közelebb. Pártpolitikus kedveltségi mutatója ugyanis a Medián Intézetet vezető Hann Endre szerint alig süllyedt ilyen mélyre, legföljebb a szociális rendszert metélő, vagy az egészségügyet felforgató szakpolitikusokat utasította el ennyire a nép.

Kóka János csupán egyetlen dologban bízhat a szabad demokraták nyári tisztújítása előtt. Nevezetesen abban, hogy az SZDSZ belső hangulata köszönőviszonyban sincs a társadalom hangulatával. Ugyanis a Medián Közvélemény-kutató Intézet, a HVG-ben publikált felmérése szerint a liberálisok elnökének népszerűségi mutatója egyenletesen zuhan 2007 januárja óta.

A tavalyi év elején Kókát még a lakosság 35 százaléka tartotta szimpatikusnak, ám 2007 nyarára tíz százaléknyit kopott a népszerűsége. Újabb fél év múlva már csak az emberek körülbelül 20 százalékának szimpátiáját bírta, s személyes kedveltségének erózióját a koalíciós válság kirobbantása sem állította meg. Ezt jelzi, hogy a medián mérése szerint mostanra 12 százalékra csökkent a népszerűsége. (Ellenlábasa bezzeg kitart, sőt: Fodor Gábor 2007 januári 39 százalékos népszerűségét mára 44 százalékra tornászta fel.)

Mindenestre 23 százalékos népszerűségvesztésével Kóka már majdnam beállította az FKGP szétesése környékén mélyrepülő Torgyán József 10 százalékos negatív rekordját. A Medián Intézet igazgatója Hann Endre szerint pártpolitikussal ilyen kevesen szinte soha nem szimpatizáltak. Hasonló népszerűségi mélységekbe leginkább szakpolitikusok voltak képesek leküzdeni magukat, például a szociális rendszert csonkoló Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, vagy épp az egészségügyi rendszert megforgató tárcavezető, Molnár Lajos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?