Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem szólhat semmittevésről a kormányprogram

2008.05.16. 15:01
Az SZDSZ Kóka János szerint csak akkor szavazza meg a költségvetést, ha az a gazdaságélénkítésről szól, illetve egy adóreform (húsz százalékos, egykulcsos tarifa) előzi meg. A liberálisok elnöke nem ért egyet azokkal, akik mindenáron visszakönyörögnék magukat a koalícióba, szerinte az SZDSZ-nek év közös kormányzás után most önállóan kell politizálnia.

"Nem lehet a négyéves ciklusra kitűzött terveket félidőben, két hét alatt eldobni, és "bársonyosnak nevezett, valójában a gyanúnk szerint semmittevésről szóló programokkal" helyettesíteni", mondta Kóka János.

Így az SZDSZ elnöke szerint a szabad demokraták a kormány törvényjavaslatai közül csak azokat tudják támogatni, amelyek adócsökkentésről (20 százalékos egykulcsos adóról), a versenyképesség növeléséről, új munkahelyek teremtéséről és a gazdasági növekedésről szólnak. Kóka úgy érzi, Magyarországnak 2009-re olyan költségvetésre van szüksége, amely alacsonyabb adóbevételekkel elégszik meg, és ehhez mérten szűkíti az állam kiadásait.

A liberális pártelnök szerint az SZDSZ után az MDF és a Fidesz is belátta, hogy egyszerű, átlátható, alacsonyabb adóterheléssel működő adórendszerre van szükség. Kóka abban bízik, hogy őszre a kormány is belátja, s egy ilyen tartalmú adójavaslat-csomagot és ennek megfelelő büdzsét készít.

Kóka úgy látja, tévedés, hogy az SZDSZ számára nincs élet és jövő a szocialistákkal való koalíción kívül, szerinte 14 év szoros partnerség és 10 évi közös kormányzás után az SZDSZ-nek egy önálló, független, becsületét őrző és értékekért kiálló liberális pártnak kell lennie.

Az SZDSZ vezetője nem ért egyet azokkal, akik minden áron visszakönyörögnék magukat és a liberálisokat a koalícióba. Ráadásul nem is számít rá, hogy pártja, az elnökválasztás eredményétől függetlenül, függetlenül, visszaoldalogna a szocialisták mellé a koalícióba.