Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Rehabilitálható-e a kokárda?

2003.03.13. 13:32
Az SZDSZ Új Generációja ötszáz kokárda kiosztásával kívánja jelezni, hogy vége a pártjelvényként való használatnak. A tavalyi országgyűlési választások előtt a jobboldali egység szimbolizálására indította el a kokárdamozgalmat a Professzorok Batthyányi Köre. A Fidesz, az MDF és a Parlamentből kiesett jobboldali pártok hívei februártól májusig kampányoltak a nemzetiszínű szalaggal.
A nemzeti ünnep előtt kokárdaosztogató akciót szervez a szabad demokraták Új Generációja, hogy a márciusi forradalomra emlékeztető trikolór "közösségi jellegét erősítsék, és ötszáz darab kiosztásával felhívják a figyelmet arra: lejárt a nemzeti jelképek kisajátításának időszaka". A Dunán épített EU-híd szintén a kokárdát jelképező szélforgókkal népszerűsíti az európai csatlakozást.

Professzorok mozgalma

A nemzetiszínű kitűző a tavalyi választási kampányban néhány hónap alatt a jobboldali pártszimpátiát kifejező jelképpé vált. A "polgári oldal" szervezeteken felülálló összetartozását kifejező mozgalmat még jóval március 15. előtt, 2002 februárjában a Professzorok Batthyányi Köre közreműködésével indították el. A professzorok kokárdával együtt osztogatott felhívását Orbán Viktor szegedi kampánynyitóján minden résztvevő megkapta, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület a közszolgálati televízióban reklámozta, hogy a nemzeti érzelmű választók a szavazásig viseljék a szalagot.

Kokárdát le!

Miután a Nemzeti Szalag Mozgalomhoz Orbán Viktor is csatlakozott, már az Országos Választási Bizottság is tanácskozott a kokárdáról mint a pártszimpátia kifejezéséről. Az OVB döntése szerint - amely csupán a szavazatszámlálókra vonatkozott - a szavazóhelyiségekben a pártjelvények nem, a nemzetiszínű jelképek azonban kitűzhetők voltak. A választások első fordulója után Orbán Viktor mégis a kokárdák levételére szólította fel híveit. A volt miniszterelnök a választási csalásokról szóló hírekhez kötötte a jelvényviselést. Az MTV-n sugárzott interjújában arra kérte a támogatókat, hogy már a második forduló előestéjén vegyék le ruhájukról a kokárdát, hogy "ne látsszon senkin, melyik erőre kíván szavazni", és így elkerülhetővé váljanak az esetleges választási visszaélések.

Ne csak azok hordják!

A Fidesz képviselői utoljára az Országgyűlés megalakulása előtt, május 15-én, a Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezésen viselték a trikolórt testületileg . A jelkép viselésében azonban akkor már nem volt egység az új ellenzéki oldalon: Orbán egykori miniszterei közül Dávid Ibolya, Boros Imre, Szabó János és Stumpf István is kokárda nélkül jelent meg az új összetételű Országgyűlésben. A baloldal a kampány idején nem tudta megakadályozni a piros-fehér-zöld szalag használatának tömegessé válását. Kovács László szocialista pártelnök 2002. április 5-én, Pokorni Zoltánnal folytatott vitája végén maga is kitűzte ugyan, ám akkor már hiába javasolta, hogy azok is hordjanak kokárdát, akik nem a "nemzeti" oldalra szavaznak.