Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Fidesz visszatért a kokárdához

2002.05.15. 15:36
A Fidesz frakciójának tagjai egy szál virág mellé egy kokárdát is kaptak a Batthyány-örökmécsesnél tartott frakciómegemlékezés előtt. Nem viselték azonban a nemzeti trikolórt az Országgyűlés alakuló ülésén néhány miniszter és az MDF-es képviselők sem.
Az Index információja szerint a Batthyány-örökmécsesnél tartott frakciómegemlékezés előtt a képviselőcsoport tagjai egy szál virággal együtt egy kokárdát is kaptak a frakciótitkárságtól. A parlament alakuló ülésén azonban néhány kormánytag nem viselte a nemzeti trikolórt. Nem kapott kokárdát Stumpf István kancelláriaminiszter, Szabó János honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter.

Üresen maradt továbbá Varga László parlamenti korelnök zakójának hajtókája is. Az MDF-es miniszterek, Dávid Ibolya és Boros Imre, valamint képviselőcsoportjuk szintén nem viselték a választási kampány alatt a polgári összefogás jelképévé tett nemzeti színeket.

Mint emlékezetes, a Professzorok Batthyány köre még ez év februárjában indította el a kokárdamozgalmat, felszólítva a jobboldal támogatóit, hogy a választás végéig viseljék a jelképet. A kampány idején a nemzeti színek gyakorlatilag kiszorították a Fidesz és az MDF pártlogóit. Orbán Viktor miniszterelnök az első fordulós vereség után azonban, arra hivatkozva, hogy támogatóit a kokárdaviselés miatt hátrányos megkülönböztetés érte, úgy rendelkezett, hogy hívei a második fordulón már ne viseljék a kokárdát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!