Az SZDSZ Gyurcsánya

2006.01.05. 15:28
Egy ideje sejthető volt, aztán a bejelentés után mégis pletykákat, találgatásokat indított el, hogy az SZDSZ párton kívüli gazdasági minisztere a liberális párt színeiben, egyéni választókerületben indul a választásokon. Kóka korábban is felmerült mint lehetséges főpolgármester-jelölt, és többen a jövő SZDSZ-elnökét látják benne. Ez persze kivágta a pártban a biztosítékot, és Kóka még óvatoskodik; de miért kezdene pártkarrierbe valaki, aki nem akarna nagyra törni?

„Nagy megtiszteltetés, hogy a szocialisták támogatnának, de inkább egyedül, liberális jelöltként mérettetném meg magam” – nyilatkozta az Indexnek Kóka János gazdasági miniszter, aki az év végén jelentette be, hogy SZDSZ-es jelöltként indul a választásokon. Rá egy napra Hiller István szocialista pártelnök bejelentette, hogy Kóka akár közös jelölt is lehetne a budapesti I-II. kerületi választókerületben.

Idézetek Kókától

A készen kapott lehetőségek ambiciózussá tettek. Nagyon szerettem volna érvényesülni. [Arra a kérdésre, hogy mit gondolt, amikor felkérték miniszternek.]

Tizennégy éves koromig nem foglalkoztatott a pénz. Számomra természetes volt, hogy van.

Én csapatjátékos vagyok, nem is tudnék más lenni. Ha megnézed, hogy a politikában kik jutnak a csúcsra, azok nem igazán csapatjátékosok, inkább szólisták.
(Playboy, 2004. május)

Ha le akarjuk csapolni a mocsarat, nem a békákkal tárgyalunk.
(Üzenet egy, a tárcához tartozó tudományos intézmény illetékesének a tervezett leépítésekről – névtelenséget kérő forrás.)

Kóka Hiller bejelentéséről azt mondta, hogy „természetesen nagy örömmel” fogadta és nagy megtiszteltetés számára a szocialista párt támogatási ajánlata: „Mi nyilván nem fogjuk megakadályozni, hogy a szocialista párt e törekvéseinkben segítsen.”

Kóka jelezte: hisz a koalíció sikerében, és reméli, hogy folytathatja miniszteri munkáját. Azokra a híresztelésekre, hogy főpolgármester-jelölti, illetve pártelnöki ambíciói lennének, úgy válaszolt, reméli, hogy az SZDSZ következő elnökválasztásán Kuncze Gábor elindul, és abban is bízik, hogy Demszky Gábor megméretteti magát Budapest főpolgármesteri posztjáért. „Mindkettőjüket maradéktalanul támogatom” – mondta.

Tartalékok

Kóka vérfrissítést, fiatalítást szeretne a pártban, ugyanakkor azt is hangoztatja, hogy az SZDSZ jövőjét a jelenlegi vezetőkkel, így többek között Kunczéval, Demszkyvel, Hornnal, Petővel, Magyarral képzeli el, de „észre kell venni, hogy a tartalékok nem a Gizella úton (ti. az SZDSZ-székházban) vannak”.

„Tudom, hogy Budapest a megkerülhetetlen liberális központ, de kiváló erősségeink vannak vidéken, a helyi és a megyei szervezetekben, és sok vállalkozó, gazdasági szakember is szimpatizál az SZDSZ-szel.”

„Friss üzenetekkel akarom dinamizálni a pártot” – mondta; a versenykésesség, a privatizáció, az öngondoskodás, a magántulajdon és az európaiság szemléletét szeretné erősíteni – de nem a pártvezetéssel szemben. „Mások mást hangsúlyoznak – mondja, de szerinte ez is egy verseny: – Kókával nem kell jóban lenni.”

Szóvicc

Arra a felvetésre, hogy menetelését sokan nem nézik jó szemmel, azt válaszolta, vannak ilyenek, és pont emiatt tiszteli ezt a pártot: „A versenyképesség és a szolidaritás összebékíthető.” Kiderül, hogy a békítést szóviccnek szánta, mivel erről pont Béki Gabriellával vannak eltérő állásponton.

A gazdasági miniszter szerint – „hiszek ebben a pártban” – az SZDSZ-nek 5–8 százalékra van esélye a választásokon. „De ez egy 15–20 százalékos párt” – elégedetlenkedik, szerinte ugyanis a fiatalok és a vállalkozók körében még vannak tartalékok.

A vidéket járva

„Ilyen típusú nyomulást ebben a pártban még nem láttam – mondta egy SZDSZ-es vezető, aki szerint Kóka játszik, járja a vidéket, és pártkarrierjén dolgozik, de ez nem hasznos a pártnak. – Értéket a 32 évében nem látok, amerikai üzletember típus, akinek több olyan megjegyzése is volt, ami nem fér bele ebbe a pártba.” Az egyik ilyen, azóta finomított kirohanásában a szolidaritás képviselését a versenyképesség mögé, a második helyre pozícionálta.

Több SZDSZ-esben is felmerült, hogy Kóka Gyurcsány embere, és „azért jött, hogy megszállja a pártot”. Mások szerint Kóka „nyomulását” azért hagyja a pártvezetés, hogy kiderüljön, nem csak lufi-e.

Kókát sokáig – nem csak a hasonló külsőségek miatt – kis Gyurcsányként tartották számon a közéletben, és ennek meg is volt az alapja. Ő is milliárdosként került a politikába, és vagyoni helyzetét sem titkolta, sőt a Playboynak adott interjújában sokak szerint még kérkedett is. Hasonlóság lehet kettejük között, hogy Gyurcsány „a vidéket járva” építette fel magát az MSZP-ben, és hasonlóan csinálja most ezt Kóka is.


Gyurcsány oldalán

Kóka – aki Gyurcsány egyik kedvenc minisztere – gyakorlatilag második ember a kormányban. Ő az egyik legtöbbet szereplő, legtöbbet hirdető tárcavezető, ráadásul az ellenzék támadásai pozícióba hozzák, helyzetét erősítik, rendre a miniszterelnök jobbkezeként jelenik (jelenítik) meg. (Jó példa erre a Magyar Vizsla című kiadvány órisáplakátja, azon is ketten szerepelnek.)

Szükségük van rá

„Kóka megosztó személyiség, de nekünk erre a fiúra szükségünk van” – mondja egy Kóka-párti SZDSZ-es ügyvivő, aki szerint a Kókához köthető új, fiatal, kapitalista kép „rendben van”. „Az ambíció egy másik kérdés” – mondta az ügyvivő, aki úgy tudja, Kóka nyilvánosan is el fogja mondani, hogy nem akar főpolgármester lenni. A pártvezetéshez tartozó informátorunk szerint a párt arca Kuncze Gábor, és nem akarják lecserélni. „Pártelnököt egyáltalán nem keresünk, mert az van” – tette egyértelművé álláspontját, majd megjegyezte: a jövőben érdekes rivalizálás lehet Fodor Gábor és Kóka között.

Outsider

„Tehetséges fiatalember, de nagyon outsider a politikában, az SZDSZ is ismeretlen terep számára” – nyilatkozta Kókáról Béki Gabriella, szabad demokrata parlamenti képviselő. Emlékeztetett a miniszternek egy olyan megnyilvánulása, amivel vitát váltott ki a pártban. Kóka azt képviselte ugyanis, hogy „a siker záloga a verseny, a verseny, a verseny”, és megfeledkezett arról, hogy a szociális problémákkal is foglalkozni kell. Béki örül, hogy Kóka utóbb belátta: nem lehet ennyire egyoldalúan hozzáállni a világhoz. "Várom a fejleményeket” – helyezkedett várakozó álláspontra Béki Gabriella.  • Hírek
  • Bankszámla