Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kóka nem mentőhelikopterezik

2006.02.05. 17:55
Kóka János pénteken volt az Index Törzsasztalának vendége. Több száz olvasónk nem kapott választ, ezért a gazdasági miniszter hétvégén is gépközelben volt. A teljesség igénye nélkül az újabb válaszokból szemezgettünk.

drleszek: Orvosi diplomával hogyan helyezkedett el számítástechnikai cégnél?

Senkinek nem tanácsolnám, hogy otthagyja az orvosi hivatást. A politikának viszont neki kell állnia az egészségügy reformjának. Nem csak azért, mert a pazarlás és a silány minőség elfogadhatatlan, hanem azért is, mert a legkiválóbb fiatal orvosok ezt a tarthatatlan helyzetet könnyen megelégelhetik és más pályát választhatnak. Nekem nagy szerencsém volt, alkalmam volt egyetem mellett dolgozni annál a számítástechnikai cégnél, aminek később vezetője és résztulajdonosa lettem.


Tekintse meg képeinket!

yooseph: Orvoshiány miatt mikor jelentkezik mentőhelikopteres orvosnak?

Félek, hogy az senkinek sem tenne jót ;)

Kage: Én csak azt nem értem, hogy ha valaki sikeres az üzleti életben, az miért vállal politikai karriert, vállalva azt, hogy esetleg (több mint) a fél ország megutálja?!

Úgy érzem, hogy itt igazi mozgástér van. Ha mindenki úgy gondolná, hogy a politika vállalhatatlan dolog, akkor ki hozna új lendület, szemléletet ebbe a rendszerbe?

neweurope: Sokan nem azonosítanak téged és a GM-i tevékenységedet az SZDSZ-szel. A köztudatban inkább a szocialista párthoz kötnek. A kampányban tervezi-e az SZDSZ azt, hogy jobban kihangsúlyozzák a hozzájuk fűződő kapcsolatodat. Esetleg indulnál SZDSZ-es színekben a miniszterelnöki pozícióért? Az SZDSZ-be való belépésed jelenti egyben a pártban bekövetkező generációváltás első jeleit is?

Mindig is a liberálisokhoz kötődtem, ezt a belépésemmel intézményesítettem. A szocialistákkal kapcsolatban nem vitatom, hogy jót akarnak, az eszközökben viszont jelentős vitáink vannak. Ez így van rendjén. Ezért hoz értéket a koalícióban a liberális jelenlét.

A politikában szükség van egy új generációra, mert a régi gyakran elég fáradtnak tűnik. Ők hozzák a tapasztalatot, mi a dinamikát és az új megközelítéseket. Ráadásul mi, fiatalok könnyebben szállunk szembe olyan merev struktúrákkal, amiket a régi politikai elit épített, de mára már a fejlődést akadályozzák. Nincs bennünk félelemérzet, mert talán nem vagyunk sem elég tájékozottak a rendszer megbonthatatlannak tűnt mechanizmusaival kapcsolatban, sem elég megalkuvók. Ez egyébként nem pártspecifikus kérdés.

Jupiter5: Mi a véleménye Önnek arról, hogy (a választási kampány felfokozott időszakában vagy azon kívül)ha Istenben hívő embereket sértenek meg egy-egy plakáttal, vagy reklámmal? Elítéli? Akkor is ha az a pártjából indult?!

Hívőként, politikusként, magánemberként ugyanazt mondom: nem szabad sérteni mások vallásos meggyőződését.

loucyber: Mi a véleményed az újabb besúgócunamiról?

Nagyon idegenkedem tőle. Talán Eszterházy mondta egyszer: ahol 40 éven keresztül esik az eső, ott mindenki vizes lesz. Le kellene zárnunk végre történelmünknek ezt a megalázó időszakát.