Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Medgyessy az EP-választás után alakítja át kormányát

2004.03.24. 16:40
A szerdai kormányülésen nem került szóba Kökény Mihály esetleges leváltása- közölte Kiss Péter kancelláriaminiszter az Indexszel. A kormányszóvivő szerint az egészségügyi miniszter teljes mértékben élvezi a kormányfő bizalmát. A kormányülést a miniszterelnök távollétében levezető Kiss úgy tudja, a júniusi EP-választásokig nem alakítja át kormányát Medgyessy Péter.
Semmilyen formában nem vetődött fel, hogy Kökény Mihály távozna a kormányból - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után. Az egészségügyi miniszter "teljes mértékben élvezi a miniszterelnök bizalmát" - tette hozzá.

Kökény bizonyos érdeket sért

A szóvivő találgatásnak nevezte a Magyar Hírlap szerdai, az egészségügyi miniszter leváltására vonatkozó információit. Az Indexnek Kökény Mihály a cikk állításaira úgy reagált, nem foglalkozik "rémhírekkel, sem álhírekkel". Gál J. Zoltán szerint a kormány támogatja a minisztert az egészségügyi reform végigvitelében, valamint a gyógyszerárak leszorítása érdekében végzett munkájában. A kormányszóvivő szerint mindezek a változások bizonyos érdekeket sértenek, de "a kabinet a betegek érdekeit képviseli".

Változás csak az EP-választás után

Az Index érdeklődésére a kormányülést a miniszterelnök távollétében levezető Kiss Péter kancelláriaminiszter azt mondta, a kormányfő a júniusi EP-választásokig nem fog változtatni kabinetjén. Ugyanakkor június 13-a után elkerülhetetlen a kormány átalakítása. Ennek egyik oka, hogy Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter az MSZP EP-listáján előkelő helyet foglal el, így biztosan a strasbourgi parlament tagja lesz. Juhász Endre európai uniós koordinációért felelős tárca nélküli miniszter pedig Brüsszelbe távozik, mert a kormány őt jelölte az EU elsőfokú bíróságának magyar tagjává. Ezzel párhuzamosan az integrációs minisztérium átalakul, mivel már nem lesz szükség a csatlakozást megelőző munkára.