Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

'Orbán Viktort hallgatva meggyőződésem, nyerni fogunk'

2006.02.03. 13:57
Kóka János tizenöt százalékos párttá fejlesztené az SZDSZ-t a jövőben. A gazdasági miniszter az Index Törzsasztalának vendégeként kényszermegoldásnak nevezte a kátyúzást, és a spórolt autópályapénzből M31-es ígért Gödöllőnek.

"Ha a politikámat támadják jobbról, szívesen vitatkozom. Ha a személyemet, azon inkább csak mosolygok" - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, aki péntek délelőtt az Index Törzsasztalának vendége volt. (Azok se csüggedjenek, akik nem kaptak választ a kérdéseikre, a miniszter kapott hozzáférést, így ígérete szerint hétvégén is bejelentkezik.)

A kampányról


Tekintse meg képeinket!

"Készülsz-e már a választások utáni minimum 4 - de reméljük sokkal több - év szűk esztendőre?" - kérdezte bejla. A válasz: "Nem készülök ilyesmire, OV-t hallgatva egyre inkább meggyőződésem, hogy nyerni fogunk :) Egyébként...csak nem gondolod, hogy a "fiúk" hatalomra kerülve gazdasági bosszút akarnának állni politikai sérelmeikért? ;)"

A miniszter szerint, aki az I-II. kerületben indul az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltjeként, a választásokat a "liberálisok sikere" dönti el. "A szabadság-verseny-sz­olidaritás programjában van a válasz - írta egyik válaszában. - Ha ezt jól láthatóan képviseljük a következő hetekben, nyerni fogunk."

Kóka az ellenzéket is érti. "Nekik az a dolguk, hogy bizonyítsák: itt minden rosszul működik. Pesszimisták. Én optimista vagyok, hiszek abban, hogy Magyarország jó irányba fejlődik, gazdasága sikeres." És még egy oldalvágás a Fidesznek: "De van talán egy sokkal veszélyesebb szólam a politikában. Amely nemzethalált vizionál és a búsmagyar mentalitásra apellálva próbál visszakapaszkodni a hatalomba."

A nagy reformok is szóba kerültek. Az SZDSZ-es politikus szerint szükség van az egészségügyi reformra, "de most már tényleg, nem csak szavakban". "Az SZDSZ a koalíciós tárgyaláson ragaszkodni fog ezekhez a változásokhoz" - írta egyik válaszában. Az országgyűlési képviselőkből szerinte a "fele is elég lenne". "Még kevesebb miniszter, minisztérium."

Kóka János szívesen kihívná egy nyilvános vitára Nagy Gábor Tamást, az I. kerület polgármesterét, a Fidesz képviselőjelöltjét. Elsősorban a Moszkva teret, a Várban volt Honvédelmi Minisztériumot, és az utakat fejlesztené, és lehetővé tenné a Vár lakosainak, hogy megvásárolják lakásaikat.

Az SZDSZ-ről

Jajajca az SZDSZ eredményeit firtatta. "A demokratikus intézmények Fidesz által korlátozott működésének helyreállítása, sorkatonaság eltörlése, autópálya építés, felsőoktatási reform, liberalizált távközlési piac, soha nem látott mértékű tőkebeáramlás...,­ hogy csak néhányat említsek" - válaszolt Kóka.

Kóka János tiszteli az SZDSZ régi motorosait is, valamint a "teljes rendszerváltó nemzedéket". "Kuncze az ország politikusi társadalmának egyik legtehetségesebb és bizonyosan legeredetibb alakja" - írta. Szerinte az SZDSZ írta ugyan a rendszerváltás forgatókönyvét, de új dinamikára van szükség, "mert ez valahogy úgy általában kikopott a politikai elitből".

A liberális pártot garanciának tartja a nagy reformok beindítására, és azon dolgozik, hogy a választások után sikerüljön egy 15 százalék körüli pártot csinálni belőle.

A közlekedésről

#alt#
Klikk a képre!

"Hallott már a magyar találmányról? (Ami kb. 10 éve le van védve.) A vízzel hajtott motorról van szó." Kóka János rezzenéstelen arccal válaszolt: "Úgy tudom, a víz alkotóelemeinek külön kell lenniük ahhoz, hogy a H2 elégetéséből energia keletkezzék. A végtermék csakugyan víz."

Sokan kérdezték az autópálya-építésről. "Tizenegy éve nem történt érdemi fejlesztés a körgyűrűn - válaszolta. - A 4-es és 5-ös közötti szakasszal megtört a jég. Heteken belül megkezdődik a 3-as és 4-es közötti építkezés, és szintén hamarosan felvonulnak a munkagépek az északi hídépítéshez is. 2 év múlva kész lesz a gyűrű háromnegyede. Ráadásul spóroltunk is, kb. 25 milliárd forintot, amiből nekiláthatunk az M31-nek is Gödöllő felé."

Slágertéma volt a kátyúzás is, csakúgy, mint párttársánál, Demszky Gábornál. "A kátyúzás kényszermegoldás - írta egy kérdésre. - Az úthálózat lerobbant állapota miatt teljes rekonstrukciós programra van szükség. Kész a program, 2007-től pedig az Nemzeti Fejlesztési Terv II. keretében pénz is lesz rá."

Kóka Jánosról

A 2004-ben a politikába csöppent Kóka Jánost többen kérték arra, hogy hasonlítsa össze egy cégvezető és egy államférfi munkáját. "Minisztériumot vezetni nagyon más, ez talán nagyobb kihívás - írta. - Az Elendert mi építettük, ismertem a cég minden porcikáját. Ezt most olyasminek érzem, mint amikor egy nagy, rosszul működő állami vállalatot kell működőképessé tenni."

Horsebi szívesen fizetne egy sörözést a miniszterrel. Kóka nem zárkózott el: "Csütörtök esténként szoktam ilyet. A buda2006.hu-n ki fogom rakni, merre járunk ilyenkor. Csatlakozz egy sörre!" A miniszter a blogírással próbálkozott már, de kevés ideje volt frissíteni, ezért inkább abbahagyta. Kedvenc számítógépes játékai: "Manicminer, JetPac for Spectrum".