Béla
4 °C
15 °C

Blokádot vontak a szomszédok Kóka szennyvízcsatornája elé

2007.10.01. 11:56
Lázadoznak a szomszédok Kóka János szennyvízcsatornája ellen. A két éve készülő svábhegyi villa építkezése lassan a végéhez közeledik, most azonban a környező társasházak lakói eltorlaszolták saját telküket az árokásásra készülő beruházó elől. A szomszédok azt állítják, hogy Kókáék rajtaütésszerűen akarják feltúrni az ő területüket, a miniszter szerint viszont minden a legszabályosabban zajlik.

Autóikkal eltorlaszolták Kóka János leendő szomszédai a csatornaépítő cég gépei elől az utat. Az út, ami mellett a miniszter épülő budai villájának szennyvízvezetéke futna, két társasház magántulajdonában van, és még egy harmadik ház lakói is használják.

forrás: Google Maps

A Normafa utca 45. alatti ház csatornázása ellen azért tört ki az ellenállás, mert 20-25 szomszédos család hetekig nem tudná használni a bekötőutat. A hegyoldalon, az Alkony utcai lépcsővel párhuzamosan fekvő több mint 4000 négyzetméteres, erdővel borított Kóka-telek szennyvízvezetékét a tervek alapján egy keskeny, önkormányzati tulajdonú földsávban vezették volna, de az árokásás idejére a százméternyi út is használhatatlanná válna.

A miniszter alsó szomszédai azt állítják, hogy az építkezésről csak akkor értesültek, amikor a csatornaépítő cég egy félbe vágott A4-es lapon értesítette őket arról, hogy a munkálatok elkezdődnek, és előreláthatólag három hétig tartanak. A lakók azonban megakadályozták, hogy a vállalkozó felvonuljon gépeivel.

A közösképviselő nem tudott róla

Az egyik szomszédos társasház közös képviselője, Imre András azt mondta, hogy a szomszédság nem akart háborúskodni a miniszterrel, de az arrogancia felháborította őket. Imre azt állítja, hogy a társasházak nem kaptak értesítést a már tavasszal jogerőssé vált építési engedélyről, ezért okozott meglepetést a rajtaütésszerű építkezés. A közös képviselő szerint ezeket a dokumentumokat csak a múlt héten juttatták el hozzá.

Rendőrt hívtak

Az Alkony utcai szomszédok elmondása szerint a vita ellenére hétfőn reggel a beruházó mégis meg akarta kezdeni a földmunkákat.

Miután más megoldást nem láttak, kihívták a XII. kerületi rendőröket, akik jegyzőkönyvet vettek fel. A csatornázás megint leállt.

Kóka megbízottai ugyan felkerestek néhány lakót, de náluk csak arról érdeklődtek, hogy hozzájárulnának-e a miniszter telkének megosztásához. Imre András szerint a XII. kerület alpolgármestere által kiadott áprilisi építési hozzájárulás is azt bizonyítja, hogy Kókáéknak egyeztetniük kellett volna a beruházásról.

A Pokorni Zoltán polgármester megbízásából Lovas Pál aláírásával ellátott dokumentum szerint ugyanis a hozzájárulás idegen területek használatára nem jogosít. Amennyiben erre szükség van, be kell szerezni a terület tulajdonosának hozzájárulását.

A legszabályosabb építkezés Magyarországon

Kóka János az Indexnek azt mondta, ha volt Magyarországon szabályos építkezés, akkor az övé az. A miniszter szerint egy ellenzéki vezetésű önkormányzatnál nem is tehet mást, csak a lehető legszabályosabban járhat el, hogy ne adjon támadási felületet.

Az engedélyek alapján folyó építkezés fázisairól a szomszédok is tájékoztatást kaptak, a beruházás szervezési teendőivel megbízott cég képviselője jelen volt az érintett társasházak lakógyűlésein is. A miniszter szerint ezért nem az egész lakóközösségnek, csupán egy-két embernek van - ha nem is politikai, hanem inkább személyes alapon - baja az építkezéssel. Kóka szerint azonban az ő érveikből is kitűnik, hogy a csatornaépítés ürügyén nem vele, hanem az önkormányzattal van vitájuk.

A miniszter egyébként egy, a ház körüli ügyben pert vesztett szeptemberben a Heti Válasszal szemben. Kóka azzal fordult a bírósághoz, hogy szerinte a lap megrágalmazta őt, amikor azt írta, a miniszter megtalálta a módját, hogy ne kelljen bevallania a 600 négyzetméteres villát, ahol csak a telek 100-150 millió forintot érhet. A milliárdos miniszter 51 százalékos tulajdonában lévő Rumed 2000 Kft. 2003 szeptemberében vásárolta meg a telket, a ház építése tavaly év elején kezdődött. A céges tulajdonlással jelentős összegű illeték spórolható meg.