Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Blokádot vontak a szomszédok Kóka szennyvízcsatornája elé

2007.10.01. 11:56
Lázadoznak a szomszédok Kóka János szennyvízcsatornája ellen. A két éve készülő svábhegyi villa építkezése lassan a végéhez közeledik, most azonban a környező társasházak lakói eltorlaszolták saját telküket az árokásásra készülő beruházó elől. A szomszédok azt állítják, hogy Kókáék rajtaütésszerűen akarják feltúrni az ő területüket, a miniszter szerint viszont minden a legszabályosabban zajlik.

Autóikkal eltorlaszolták Kóka János leendő szomszédai a csatornaépítő cég gépei elől az utat. Az út, ami mellett a miniszter épülő budai villájának szennyvízvezetéke futna, két társasház magántulajdonában van, és még egy harmadik ház lakói is használják.

forrás: Google Maps

A Normafa utca 45. alatti ház csatornázása ellen azért tört ki az ellenállás, mert 20-25 szomszédos család hetekig nem tudná használni a bekötőutat. A hegyoldalon, az Alkony utcai lépcsővel párhuzamosan fekvő több mint 4000 négyzetméteres, erdővel borított Kóka-telek szennyvízvezetékét a tervek alapján egy keskeny, önkormányzati tulajdonú földsávban vezették volna, de az árokásás idejére a százméternyi út is használhatatlanná válna.

A miniszter alsó szomszédai azt állítják, hogy az építkezésről csak akkor értesültek, amikor a csatornaépítő cég egy félbe vágott A4-es lapon értesítette őket arról, hogy a munkálatok elkezdődnek, és előreláthatólag három hétig tartanak. A lakók azonban megakadályozták, hogy a vállalkozó felvonuljon gépeivel.

A közösképviselő nem tudott róla

Az egyik szomszédos társasház közös képviselője, Imre András azt mondta, hogy a szomszédság nem akart háborúskodni a miniszterrel, de az arrogancia felháborította őket. Imre azt állítja, hogy a társasházak nem kaptak értesítést a már tavasszal jogerőssé vált építési engedélyről, ezért okozott meglepetést a rajtaütésszerű építkezés. A közös képviselő szerint ezeket a dokumentumokat csak a múlt héten juttatták el hozzá.

Rendőrt hívtak

Az Alkony utcai szomszédok elmondása szerint a vita ellenére hétfőn reggel a beruházó mégis meg akarta kezdeni a földmunkákat.

Miután más megoldást nem láttak, kihívták a XII. kerületi rendőröket, akik jegyzőkönyvet vettek fel. A csatornázás megint leállt.

Kóka megbízottai ugyan felkerestek néhány lakót, de náluk csak arról érdeklődtek, hogy hozzájárulnának-e a miniszter telkének megosztásához. Imre András szerint a XII. kerület alpolgármestere által kiadott áprilisi építési hozzájárulás is azt bizonyítja, hogy Kókáéknak egyeztetniük kellett volna a beruházásról.

A Pokorni Zoltán polgármester megbízásából Lovas Pál aláírásával ellátott dokumentum szerint ugyanis a hozzájárulás idegen területek használatára nem jogosít. Amennyiben erre szükség van, be kell szerezni a terület tulajdonosának hozzájárulását.

A legszabályosabb építkezés Magyarországon

Kóka János az Indexnek azt mondta, ha volt Magyarországon szabályos építkezés, akkor az övé az. A miniszter szerint egy ellenzéki vezetésű önkormányzatnál nem is tehet mást, csak a lehető legszabályosabban járhat el, hogy ne adjon támadási felületet.

Az engedélyek alapján folyó építkezés fázisairól a szomszédok is tájékoztatást kaptak, a beruházás szervezési teendőivel megbízott cég képviselője jelen volt az érintett társasházak lakógyűlésein is. A miniszter szerint ezért nem az egész lakóközösségnek, csupán egy-két embernek van - ha nem is politikai, hanem inkább személyes alapon - baja az építkezéssel. Kóka szerint azonban az ő érveikből is kitűnik, hogy a csatornaépítés ürügyén nem vele, hanem az önkormányzattal van vitájuk.

A miniszter egyébként egy, a ház körüli ügyben pert vesztett szeptemberben a Heti Válasszal szemben. Kóka azzal fordult a bírósághoz, hogy szerinte a lap megrágalmazta őt, amikor azt írta, a miniszter megtalálta a módját, hogy ne kelljen bevallania a 600 négyzetméteres villát, ahol csak a telek 100-150 millió forintot érhet. A milliárdos miniszter 51 százalékos tulajdonában lévő Rumed 2000 Kft. 2003 szeptemberében vásárolta meg a telket, a ház építése tavaly év elején kezdődött. A céges tulajdonlással jelentős összegű illeték spórolható meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?