Kóka elvágja villájától az erdőt

2007.10.15. 12:45
Kóka János a négyezer négyzetméteres svábhegyi telkét két külön darabba akarja vágni, pedig állítólag nem szándékozik eladni sem azt, amelyikre a hatszintes villáját építtette, sem azt, amelyiket még erdõ borít. A telekmegosztási terv tovább mérgesítette a viszonyt a szomszédokkal, különösen miután kiderült, hogy az SZDSZ-es miniszter már meg is kapta a fideszes vezetésû XII. kerületi önkormányzattól a szükséges engedélyt.

Két telke lesz a RUMED 2000 Kft-nek a XII. kerületben, ha a cégtulajdonosnak, Kóka Jánosnak sikerül valahogy végigvinnie az ingatlan-megosztási procedúrát.

Hogy megy be?

Még a szennyvíz-csatorna miatti ütközet sem csendesedett el a gazdasági miniszter és leendõ szomszédsága között, Kóka máris újabb frontot nyitott. A szomszédok azt állítják, hogy a beruházást végzõ cég emberei már korábban is puhatolóztak, hogyan fogadnák, ha a miniszter két egyelõ részre vágná a 4044 négyzetméteres telkét, amelyet 2000 óta birtokol a politikus cége. Akkor is egyértelmû volt, hogy a környékbeliek egyöntetûen elutasítják a tervet, mert az egyelõre beépítetlen, hegyoldalban fekvõ új telket csak az õ ingatlanjukon keresztül lehetne megközelíteni.

Az elmúlt hetekben éppen amiatt mérgesedett el a két oldal viszonya, mert Kókáék az Alkony utcai szomszédok saját tulajdonú bekötõ útját feltúrva akarja elvezetni több mint száz méteren keresztül a készülõfélben lévõ lakás csatornáját. A lakók akkor autóikkal blokádolták el a 20-25 család közlekedését biztosító utat a beruházó gépei elõl, azt reklamálva, hogy a miniszter ultimátumot intézett hozzájuk. Így a csatornaépítés egyelõre megállt a telekhatárnál.

Az utóbbi napokban viszont kiderült, hogy a budai önkormányzat már szeptemberben határozatban engedélyezte a Normafa utcára nézõ Kóka-villa és a hegyoldalban több tíz méter szintkülönbséggel lejjebb elhelyezkedõ Alkony utcai társasházak között külön helyrajzi számú telekrész létrehozását. A határozat szerint azonban az egyelõre erdõvel benõtt ingatlanra csak akkor kérhetõ építési engedély, ha a közlekedési útvonalról gondoskodott a tulajdonos. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha az alsó szomszédok szolgalmi jogot adnak. Õk viszont errõl egyelõre hallani sem akarnak.

A Kóka-villa építését koordináló cég arról informálta az Indexet, hogy a miniszter a telekmegosztás ellenére nem szándékozik eladni egyik ingatlant sem. A cég szerint Kóka tervét az magyarázza, hogy a két kisebb terület jóval nagyobb piaci értéket képvisel, mint a nagy, de osztatlan telek. A cég ugyanakkor cáfolta, hogy a megosztást adózási szempontok diktálták. A Heti Válasz korábban arról írt, hogy a magánépítkezések céges lebonyolítása során számos illeték- és adókönnyítés érhetõ el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla