Natália
1 °C
7 °C

Kóka elvágja villájától az erdőt

2007.10.15. 12:45
Kóka János a négyezer négyzetméteres svábhegyi telkét két külön darabba akarja vágni, pedig állítólag nem szándékozik eladni sem azt, amelyikre a hatszintes villáját építtette, sem azt, amelyiket még erdõ borít. A telekmegosztási terv tovább mérgesítette a viszonyt a szomszédokkal, különösen miután kiderült, hogy az SZDSZ-es miniszter már meg is kapta a fideszes vezetésû XII. kerületi önkormányzattól a szükséges engedélyt.

Két telke lesz a RUMED 2000 Kft-nek a XII. kerületben, ha a cégtulajdonosnak, Kóka Jánosnak sikerül valahogy végigvinnie az ingatlan-megosztási procedúrát.

Hogy megy be?

Még a szennyvíz-csatorna miatti ütközet sem csendesedett el a gazdasági miniszter és leendõ szomszédsága között, Kóka máris újabb frontot nyitott. A szomszédok azt állítják, hogy a beruházást végzõ cég emberei már korábban is puhatolóztak, hogyan fogadnák, ha a miniszter két egyelõ részre vágná a 4044 négyzetméteres telkét, amelyet 2000 óta birtokol a politikus cége. Akkor is egyértelmû volt, hogy a környékbeliek egyöntetûen elutasítják a tervet, mert az egyelõre beépítetlen, hegyoldalban fekvõ új telket csak az õ ingatlanjukon keresztül lehetne megközelíteni.

Az elmúlt hetekben éppen amiatt mérgesedett el a két oldal viszonya, mert Kókáék az Alkony utcai szomszédok saját tulajdonú bekötõ útját feltúrva akarja elvezetni több mint száz méteren keresztül a készülõfélben lévõ lakás csatornáját. A lakók akkor autóikkal blokádolták el a 20-25 család közlekedését biztosító utat a beruházó gépei elõl, azt reklamálva, hogy a miniszter ultimátumot intézett hozzájuk. Így a csatornaépítés egyelõre megállt a telekhatárnál.

Az utóbbi napokban viszont kiderült, hogy a budai önkormányzat már szeptemberben határozatban engedélyezte a Normafa utcára nézõ Kóka-villa és a hegyoldalban több tíz méter szintkülönbséggel lejjebb elhelyezkedõ Alkony utcai társasházak között külön helyrajzi számú telekrész létrehozását. A határozat szerint azonban az egyelõre erdõvel benõtt ingatlanra csak akkor kérhetõ építési engedély, ha a közlekedési útvonalról gondoskodott a tulajdonos. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha az alsó szomszédok szolgalmi jogot adnak. Õk viszont errõl egyelõre hallani sem akarnak.

A Kóka-villa építését koordináló cég arról informálta az Indexet, hogy a miniszter a telekmegosztás ellenére nem szándékozik eladni egyik ingatlant sem. A cég szerint Kóka tervét az magyarázza, hogy a két kisebb terület jóval nagyobb piaci értéket képvisel, mint a nagy, de osztatlan telek. A cég ugyanakkor cáfolta, hogy a megosztást adózási szempontok diktálták. A Heti Válasz korábban arról írt, hogy a magánépítkezések céges lebonyolítása során számos illeték- és adókönnyítés érhetõ el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?