Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Kóka-birtoknak két házszáma van

2008.05.22. 14:47
Kapcsolódók (8)
Miután a szennyvízelvezetési csatát megnyerte, újabb frontot nyitott a szomszédokkal vívott háborúskodásban Kóka János. Az SZDSZ elnöke ketté akarja osztani a budai villájához tartozó négyezer négyzetméteres telkét, de az erdő közepén lévő részhez csak a környélbeli lakók kárára tud utat nyitni. A Közigazgatási Hivatal most megítélte az áthaladási jogot a villaépítést végző Kóka-cégnek, de az ingatlan időközben az exminiszter nevére került.

Hiába van más magántulajdonában az az egyetlen út, amelyről autóval is meg lehet közelíteni Kóka János még beépítetlen telekrészét, a volt miniszter megkapta az engedélyeket, hogy külön ingatlant csináljon a villája alatt elterülő, erdős hegyoldalból, amelyet eddig csak egy meredek lépcsőn gyalog lehetett megközelíteni.

Második nekifutásra a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal (KRKH) is jóváhagyta a XII. kerületi önkormányzat határozatát, amely engedélyezte Kóka Jánoséknak, hogy kettéosszák az eddig Normafa út 45.-ként nyilvántartott telküket. A KRKH szerint a 4044 négyzetméteres területből le lehet választani az alsó felét, egy 2000 négyzetméteres beépítetlen telket, mert ehhez minden feltétel teljesült. A hivatal saját, egy évvel korábbi döntését bírálta felül, amelyben még helyt adott az Alkony utcai szomszédok ellenvetéseinek, amelyek szerint a politikus az ő telküket akarja felhasználni ahhoz, hogy egy külön forgalomképes telket nyerjen a drága környéken. A külön építési telekké nyilvánítás egyik előfeltétele ugyanis az, hogy a területet gépkocsival is meg lehessen közelíteni, ami többek között a tűzoltóautók mozgása szempontjából fontos.

A közigazgatási hivatal ugyanazon osztályvezetője most a Pokorni Zoltán irányítása alatt álló önkormányzatnak adott igazat. A polgármesteri hivatal szerint a politikusnak joga van autóval az Alkony utcai szomszédok földjén keresztül, a szolgalmi jog biztosítása nélkül is megközelíteni a létesítendő ingatlant, ezért nincs jogi akadálya a megosztásnak.

A polgármesteri hivatal egyébként már hosszabb ideje külön telekként kezeli a fás-bokros telekrészt. A Kóka és a szomszédok között folyó háborúskodás korábbi fordulójában a még nem létező Alkony utca 28-as telekhez, vagyis a Normafa út 45. alatti Kóka-birtok alsó feléhez adták meg a csatornázási engedélyt, holott a telekmegosztás még nem zárult le, a területet a Földhivatalban is osztatlan tulajdonként tartják számon.

A jogi huzavonában viszont újabb fejezetet nyithat, hogy a hivatalokból kisajtolt engedély még Kóka János cégének, a Rumed 2000 Kft.-nek ad engedélyt a telekosztásra, viszont az ingatlan időközben teljes egészében átkerült Kóka és felesége nevére. Erről maga Kóka adott először tájékoztatást, amikor a február 1-én nyilvánosságra került képviselői vagyonnyilatkozatában jelezte, 2007 decemberében megvette a 4000 négyzetméteres telket a XII. kerületben, és a rajta álló 662 négyzetméteres családi ház is 50 százalékban az ő tulajdonába ment át. Kóka a tranzakcióval 69 millió forintos adósságba verte magát a Rumed 2000 Kft. felé, amelynek egyébként ő az 51 százalékos tulajdonosa.