Viola
-6 °C
-2 °C

Elfogadott büdzsé, leszavazott olajjelentés

2000.12.19. 22:19
Az ellenzék nélkül vizsgálhatják a kormánypárti honatyák a képviselők vagyongyarapodását. Ellenzéki módosítások nélkül hagyta jóvá a kétéves költségvetést a parlament, kedden kora este. Az ellenzék várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul. A képviselők nem fogadták el az olajbizottság jelentését, ellenben döntöttek arról, hogy felállhat a képviselői vagyongyarapodást vizsgáló parlamenti bizottság, melyben nem viszont részt sem az MSZP, sem pedig az SZDSZ.
Az év utolsó plenáris ülésén a parlament kormánypárti többsége jóváhagyta a kétéves költségvetést. A 6-7 százalékos inflációval és 25 dolláros hordónkénti olajárral kalkuláló költségvetés kiadási főösszege 4322 milliárd forint, bevételi főösszege pedig 3841 milliárd forint lesz. A költségvetési törvény 481 milliárd forintban állapítja meg a büdzsé 2001-es hiányát. 2002-ben a kiadási főösszeg 4556 milliárd, a bevételi főösszeg pedig 4070 milliárd forint lesz. A költségvetés hiányát a törvényben 486 milliárd forintban állapították meg.

Bauer Alkotmánybírósághoz fordul a egyszázalékos rendelkezés módosítása miatt

Az elfogadott jogszabály egyebek mellett módosítja az adózás rendjéről szóló szabályokat is, így a jövő évben már csak a történelmi egyházaknak ajánlható fel az adó egy százaléka. Ez a rendelkezés Bauer Tamás szabaddemokrata honatya szerint súlyosan alkotmánysértő, így a honatya várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul. Álláspontja az, hogy az adótörvények, melyeket november közepéig ki kell hirdetni, nem módosíthatóak decemberben. Szerinte ráadásul azért is az alaptörvénybe ütközik a rendelkezés, mert különbséget tesz egyház és egyház között, azzal, hogy nem ajánlható fel immáron bármely vallási közösségnek az adó egy százaléka.

Nem fogadták el az olajbizottság jelentését

A képviselők a várakozásoknak megfelelően nem fogadták el a parlamenti olajbizottság jelentését. Ez az első olyan parlamenti vizsgálóbizottság, melynek a zárójelentését elutasította az Országgyűlés. A honatyák határoztak arról, hogy felállhat az a vizsgálóbizottság, mely a képviselők vagyongyarapodását hivatott majd vizsgálni, és melynek felállítását Torgyán József kezdeményezte. A javaslatot a Fidesz, az FKGP és a MIÉP képviselőinek igen szavazatával fogadta el az Országgyűlés. Az MSZP- és az SZDSZ-frakció, valamint az MDF képviselőcsoportja - Lezsák Sándor kivételével, aki igennel voksolt - nemmel szavazott. Hét szocialista, egy MIÉP-es és öt független képviselő tartózkodott.

Az ellenzék nélkül áll fel a vagyongyarapodási bizottság

A Ház egyúttal megválasztotta a 12 tagúra tervezett bizottság fideszes, kisgazda, MIÉP-es és független tagjait. Az MSZP és az SZDSZ jelezte, hogy nem vesz részt a testület munkájában. Az MDF nem nevezte meg jelöltjét. Ez lesz az Országgyűlés munkájában az első olyan grémium, melynek munkájában nem vesz részt valamennyi parlamenti párt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!