Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Elfogadott büdzsé, leszavazott olajjelentés

2000.12.19. 22:19
Az ellenzék nélkül vizsgálhatják a kormánypárti honatyák a képviselők vagyongyarapodását. Ellenzéki módosítások nélkül hagyta jóvá a kétéves költségvetést a parlament, kedden kora este. Az ellenzék várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul. A képviselők nem fogadták el az olajbizottság jelentését, ellenben döntöttek arról, hogy felállhat a képviselői vagyongyarapodást vizsgáló parlamenti bizottság, melyben nem viszont részt sem az MSZP, sem pedig az SZDSZ.
Az év utolsó plenáris ülésén a parlament kormánypárti többsége jóváhagyta a kétéves költségvetést. A 6-7 százalékos inflációval és 25 dolláros hordónkénti olajárral kalkuláló költségvetés kiadási főösszege 4322 milliárd forint, bevételi főösszege pedig 3841 milliárd forint lesz. A költségvetési törvény 481 milliárd forintban állapítja meg a büdzsé 2001-es hiányát. 2002-ben a kiadási főösszeg 4556 milliárd, a bevételi főösszeg pedig 4070 milliárd forint lesz. A költségvetés hiányát a törvényben 486 milliárd forintban állapították meg.

Bauer Alkotmánybírósághoz fordul a egyszázalékos rendelkezés módosítása miatt

Az elfogadott jogszabály egyebek mellett módosítja az adózás rendjéről szóló szabályokat is, így a jövő évben már csak a történelmi egyházaknak ajánlható fel az adó egy százaléka. Ez a rendelkezés Bauer Tamás szabaddemokrata honatya szerint súlyosan alkotmánysértő, így a honatya várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul. Álláspontja az, hogy az adótörvények, melyeket november közepéig ki kell hirdetni, nem módosíthatóak decemberben. Szerinte ráadásul azért is az alaptörvénybe ütközik a rendelkezés, mert különbséget tesz egyház és egyház között, azzal, hogy nem ajánlható fel immáron bármely vallási közösségnek az adó egy százaléka.

Nem fogadták el az olajbizottság jelentését

A képviselők a várakozásoknak megfelelően nem fogadták el a parlamenti olajbizottság jelentését. Ez az első olyan parlamenti vizsgálóbizottság, melynek a zárójelentését elutasította az Országgyűlés. A honatyák határoztak arról, hogy felállhat az a vizsgálóbizottság, mely a képviselők vagyongyarapodását hivatott majd vizsgálni, és melynek felállítását Torgyán József kezdeményezte. A javaslatot a Fidesz, az FKGP és a MIÉP képviselőinek igen szavazatával fogadta el az Országgyűlés. Az MSZP- és az SZDSZ-frakció, valamint az MDF képviselőcsoportja - Lezsák Sándor kivételével, aki igennel voksolt - nemmel szavazott. Hét szocialista, egy MIÉP-es és öt független képviselő tartózkodott.

Az ellenzék nélkül áll fel a vagyongyarapodási bizottság

A Ház egyúttal megválasztotta a 12 tagúra tervezett bizottság fideszes, kisgazda, MIÉP-es és független tagjait. Az MSZP és az SZDSZ jelezte, hogy nem vesz részt a testület munkájában. Az MDF nem nevezte meg jelöltjét. Ez lesz az Országgyűlés munkájában az első olyan grémium, melynek munkájában nem vesz részt valamennyi parlamenti párt.