Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kölcsönkocsikkal kísérik a kormányfőt

2003.07.07. 14:05
Elöregedett a Köztársasági Őrezred delegációs járműparkja. Ha egyszerre több védett vezető látogat Magyarországra, autóbérléssel oldják meg a külföldi delegációk szállítását. Legutóbb azért épp BMW-kkel szállították a hazánkba egy konferencia miatt látogató miniszterelnököket, mert e típus márkakereskedője adta a legolcsóbb ajánlatot. A kormányfőt a kihelyezett zánkai kormányülésre kísérő BMW dzsip pedig csak kipróbálásra volt az őrezrednél. Úgy hírlik, hogy hamarosan egy Mercedes terepjárót tesztelnek.
Diplomáciai bonyodalmakat is előidézhetett volna, ha nem azonos felszereltségű autókkal szállítják a múlt héten Budapesten tartózkodó hat európai miniszterelnököt - nyilatkozta érdeklődésünkre Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred ezredese. Az nem nyilvános adat, hogy mennyi járművel rendelkeznek, de tájékoztatása szerint ezen autók többsége több mint tíz éves. Ha csupán egy-két delegáció jön Budapestre, azt még saját gépjárműparkjával is kezelni tudja az őrezred, de amikor több külföldi védett vezetőt kell szállítani, akkor gépjárműbérléssel oldják meg a feladatot.

Az állami protokoll keretből fizetik az autóbérlést

Kattintson és a Totalcar BMW X5 tesztjét olvashatja Ön!
BMW X5
Az ezredes szerint, ha az ugyanarra a rendezvényre érkező egyik kormányfőt egy új luxusautóba ültetik, akkor a többi vezetővel nem tehetik meg, hogy valamelyik évtizedes matuzsálemmel szállítsák, ezért ilyen esetekben valamennyi delegáció számára megfelelő autókat bérelnek. Legutóbb egy konferenciára érkezett hat európai kormányfő, akiket a legmodernebb BMW-kkel szállítottak. Kardos Imre szerint azért épp ezt a márkát választották, mert a szóba jöhetők közül ennek a hazai forgalmazója ajánlotta a legjobb árat és teljesítette időre a feladatot. (Az ilyen autókból ugyanis nem adnak el évente csak néhány tucatnyit, így azokat a gyártótól kellett külön kérnie a márkakereskedőnek.) Az ilyen jellegű autóbérléseket azonban nem az őrezred, hanem az állami protokoll keretből finanszírozzák.

BMW után Mercedes?

Mercedes ML
Az Index információi szerint az a BMW dzsipet, amely a kormányfő "utánfutó" autója volt az utóbbi hetekben, csupán kipróbálásra kapta az őrezred. Bár eddig a kormányfői Mercedest egy sima személyautó kísérte, mindennek oka Kardos szerint a pénztelenség volt, biztonsági szempontból ugyanis ideális, ha a védett vezető autójánál nagyobb teljesítményű, magasabb jármű az utánfutó autó. Gál J. Zoltán kormányszóvivő viszont az Index érdeklődésére azzal magyarázta a terepjáró használatát, hogy a szabályok szerint négy kerék meghajtású autóval kell kísérni a védett vezetőket. Az Index úgy tudja, hogy a BMW terepjárót visszaadták, és szóba került, hogy a Mercedes egy hasonló járművet ad kipróbálásra.