Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Zsíros táplálkozás - magyar betegség

2000.12.07. 14:51
Több mint ötezer ember koleszterinszintjét mérték meg a Flora Országos Szívbarát Túra szakemberei 2000 áprilisa és novembere között. Az összesített adatok szerint a megvizsgáltak közel 45 százalékának szívinfarktusveszéllyel járó magas koleszterinszintje van. A háromperces koleszterinszint-vizsgálatot az Index tudósítója is kipróbálta.

A Flora Országos Szívbarát Túra 2000. április 29-én indult Szolnokon és 2000 novemberében Tatabányán zárult. A túra alatt minden megyeszékhelyen egy-egy szombati napon egy orvos csoport ingyen megmérte a lakosság koleszterinszintjét és vérnyomását - ezzel párhuzamosan a dietetikus szakemberek tanácsokat osztogattak. A túra eredményeit és azok kiértékelését csütörtökön a Táplálkozási Fórum szakemberei ismertették.

Koleszterinszint-mérés: négy perc

Hét hónap alatt 5577 ember koleszterinszintjét mérték meg
Amint azt az Index tudósítója is megtapasztalta, a koleszterinmérés közel négy percet vesz igénybe: a teszteltnek egyik ujját sterilizálják, megszúrják, a kibuggyanó vért egy pipettával leszívják, majd egy tesztcsíkra helyezik. A csíkot a koleszterinszint mérésre szolgáló kis gépbe helyezik el, a számláló három percet számol vissza, és digitálisan kiírja a koleszterinszint értékét. Az Index tudósítója fellélegezhetett: a gép 4,67 mmol/l (nanomililiter/liter) értéket jelzett - ez jó.

A koleszterinszint ideális esetben 5,2 mmol/l alatt van. A hét hónapos országos túra alatt a szakemberek 5577 esetet regisztráltak, ezek az 56,5 százaléka az ideális koleszterinszintet nem haladta meg. A fennmaradó 44 százalék mind a szív és érrendszeri betegségek veszélyeztette emberek kategóriájába tartóznak, közel 15 százalékuknak kiemelten magas volt a koleszterinszintjük. A magas koleszterinszint esetében a mért értékeket papírra írták, és háziorvosukhoz küldték az embereket, akik megfelelő kúrát írtak fel.

A szervezők szándéka szerint az ingyenes szintmérések a jövőben még nagyobb publicitás mellett folynak majd. Egyes országos felmérések szerint Magyarországon a felnőttek még mindig kétszer annyi állati zsírban gazdag ételt fogyasztanak, mint amennyi kívánatos lenne.

Mi is az a koleszterin?

Vezető halálokok Magyarországon
Magyarországon az öt vezető halálok: a keringési rendszerek betegségei, daganatok, a légzőszervi, illetve az emésztőrendszeri betegségek, valamint az erőszak következtében történő halálozás. Az emberek 94 százaléka ezek miatt hal meg Magyarországon. A keringési rendszerek okozta halálozás a magyar férfiaknál és nőknél egyaránt csökkenő tendenciát mutat, ám gyakorisága még ma is csaknem kétszerese az Európai Unió átlagának.
A koleszterin egy olyan zsírféleség, mely minden emberi sejtben jelen van, a sejteket körülvevő sejthártya nélkülözhetetlen alkotórésze. Megfelelő mennyiségű koleszterin nélkül nincs élet. A szervezetben lévő koleszterin két forrásból származhat: egyik részét maguk a sejtek - döntően a májsejtek - termelik, másik részét a táplálékkal visszük be a testbe.

Létezik egy egyensúlyi rendszer: ha a táplálékkal a szükségesnél több koleszterint fogyasztunk, akkor a szervezet kevesebbet termel, ha kevesebbet viszünk be, akkor többet termel. Azonban az emberek 10 százalékánál ez az önszabályozási rendszer nem működik, a hiba gyakran öröklődő.

Az állati eredetű zsírokban gazdag táplálkozás növeli a koleszterinszint, a kövér emberek, a dohányzók, cukorbetegek és magas vérnyomásúak koleszterinszintje általában magas. A magas koleszterinszint szív és érrendszeri megbetegedésekhez, szívinfarktushoz vezetnek.

A magas koleszterinszint csökkentése gyümölcsökben gazdag, zsírszegény diétával, életmód változtatással (leszokás dohányzásról, sportolás), illetve indokolt esetben gyógyszerrel érhető el. A szintcsökkentéssel a szíveredetű halálozás és megbetegedés 30-50 százalékos mérséklődése érhető el.