Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem tüntetnek a hallgatói önkormányzatok

2004.05.27. 15:20
A minisztérium vállalja, hogy a kollégiumi alapdíj összege addig nem lehet több mint a hallgatói normatíva 5 százaléka, amíg a kormányrendelet módosítását előkészítő bizottság teljes egyetértésre nem jut a változtatásról, és azt a kormány el nem fogadja. Kossuth téri demonstráció helyett további tárgyalások várhatók.
Nem tartják meg június 3-án a fővárosban a Kossuth térre tervezett demonstrációjukat a hallgatók, az oktatási tárca ugyanis elfogadta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) feltételeit - közölte az érdekvédői szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel. A minisztérium kész a további tárgyalásokat megkezdeni.

Minisztériumi vállalások

A HÖOK csütörtökön 10 óráig várta Magyar Bálint oktatási miniszter írásos válaszát előző nap átadott levelére - tájékoztatott Barthel-Rúzsa Zsolt. A levél szerint az Oktatási Minisztérium többek között vállalja, hogy a kollégiumi alapdíj összege nem lehet több mint a hallgatói normatíva 5 százaléka, amíg a kormányrendelet módosítását előkészítő bizottság teljes egyetértésre nem jut a változtatásról és azt a kormány el nem fogadja - ismertette a HÖOK elnöke.

A hallgatók követelései alapján a minisztérium azt is vállalja, hogy a diákszervezet által május 17-én megfogalmazott követelések rendezésére paritásos bizottságot hoznak létre, amelyben minden fél egyenlő arányban képviselteti magát. A testület feladata lesz, hogy szeptember 30-ig kidolgozza az egyetemi és főiskolai hallgatók által fizetendő díjakról és térítésekről szóló kormányrendelet módosítását, a befektetői alapon létesülő kollégiumok működésének feltételrendszerét, a kollégiumi egészségügyi és lakhatási normáit, és javaslatot tegyen a kollégiumok fejlesztésére - közölte Barthel-Rúzsa Zsolt.

Bíznak a közös munkában

A miniszter a bizottság végleges javaslatát a kormányrendelet módosításáról csak a felek teljes egyetértésével terjesztheti a kormány elé - szögezte le a HÖOK elnöke. Az oktatási tárca politikai államtitkára a HÖOK számára eljutatott válaszlevelében azt írja: a minisztérium kezdeményezi a vegyes bizottság mielőbbi megalakítását. "Bízom abban, hogy közös munkánk a hallgatók életkörülményeinek javítását és a magyar felsőoktatás ügyének előre vitelét eredményezi" - fogalmaz a szakminiszter megbízásából küldött levelében Szabados Tamás, politikai államtitkár.

Az MTI-hez eljutatott közlemény szerint a tárca nyitott minden ésszerű megoldásra, és ezért kész a további tárgyalásokat haladéktalanul megkezdeni, s akár az egész nyáron át folytatni, amíg nem sikerül megtalálni a mindkét fél számára elfogadható megoldást. A szaktárca eredetileg azt tervezte, hogy 2004. szeptemberétől emelné a kollégiumi díjakat a szolgáltatás függvényében. Jelenleg a 91 ezer forintos hallgatói normatíva 5 százalékát, 4.550 forintot kérhetnek az intézmények az alapszolgáltatásokért a kollégistáktól, ez a normatíva 7-12 százalékára - 6.370-10.920 forintra - növekedett volna a tervek szerint.

Az emelést is halasztják

A minisztérium - amelyhez a HÖOK négypontos követelést jutatott el és demonstrációt is kilátásba helyezett, ha nem kap megnyugtató választ - azt kezdeményezte, hogy az emelést félévvel 2005. januárjára halasszák el. Ekkortól emelkednek ugyanis a kollégiumi és lakhatási támogatások is, a jelenlegi havi 5 ezer forintról 8 ezer forintra. A HÖOK elnöke úgy nyilatkozott: csak akkor tudnák elfogadni a januári emelést, ha annak megmagyarázható költségvetési indokai lennének.