Két perc alatt szignálták a koalíciós szerződést

2006.05.29. 12:00
Rövid, túlzásoktól mentes ceremónián Hiller István és Kuncze Gábor aláírta a koalíciós szerződést, amelyet Gyurcsány Ferenc egyetértését kifejezve szignált még. A szerződésben alapelveket (közös felelősség, , közös döntéselőkészítés), a koalíció működtetését és az egyeztetés mikéntjét szabályozzák.

Két percet késett hétfőn a koalíciós szerződés aláírása. A Parlament Munkácsy termében fél tíz előtt közepes érdeklődés mellett készültek a ceremóniára. A terem nagyjából felénél az újságírókat a három politikus mozgásterétől egy szalagkorlát választotta el. Ez utóbbi részen egy széles, valamilyen világosabb fából készült íróasztal és három plexi pulpitust helyeztek el.


Ez alkalommal úgy tartották távol a fotósokat és az operatőröket a három politikustól, hogy az első két sorban minden egyes székre A4-es papírlapot helyeztek: fotó felirattal. Hátul, a vörös szőnyeggel bevont pódiumokra pedig a kameráknak alakítottak ki helyet. De így is rövid szócsata alakult ki közöttük, mert a kamerások előrementek, eltakarva ezzel a fotósok elől a kilátást, de aztán mindenki a helyére került.


Tíz óra harminc perckor mindenki a helyén, és a három politikust várja. Egy kosztümös közalkalmazott az asztalon még gyorsan megigazítja a három bőr irattartót, amelyeket három perccel azelőtt egy rá nagyon hasonlító kolléganője egyszer már elrendezett. Két perc múlva nyílik az ajtó, és Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Kuncze Gábor lépnek a terembe.


A két pártelnök és a megbízott miniszterelnök-jelölt elfoglalja a kijelölt székét, és váratlanul - minden narráció nélkül - elkezdik a szerződést aláírni. Két percig síri csend a teremben, illetve néhányan a jelenetet szomszédjuknak véleményezik, és igen, Gyurcsány Ferenc is mond valamit, de azt kizárólag két politikustársa értheti. Hiller István arcán a szokott módon vigyor ül, Kuncze Gábor viszont komoly. Aztán két perc múlva felállnak, az SZDSZ elnöke előbb a szocialista elnökkel, majd Gyurcsánnyal fog kezet.


A három politikus a plexihez lép, elsőként Hiller István szól. Olyanokat mond, hogy "minden koalíció kompromisszum, és ez egy jó kompromisszum". "Az MSZP készen áll az országreformot és a kormányprogramot végigvigye".


Szerencsére Hiller rövid, és ugyanígy beszél Kuncze is, aki a közös felelősségvállalást emlegeti, és hogy az országban most egy hosszú távú fejlődést indítanak el.


Gyurcsány Ferenc szerint kormánya nemzeti lesz, felelőssége kiterjed valamennyi magyarra. A konzervatívoknak azt üzente, hogy nem ellenük, hanem az ő érdekükben is döntéseket hoznak. Aztán elismételte még, hogy kedden a parlamentnek a kormányprogramot benyújtják. Egy újságírói kérdés, de az három: mi lesz az ötéves adóprogrammal, ki lesz a honvédelmi miniszer, és hogy Horn Gábor továbbra is koalíciós egyeztető államtitkár lesz-e. A válaszok, sorrendben: Nincs válasz, nincs válasz, Horn nem ezzel az elnevezéssel, de azonos szinten, azonos feladattal vesz majd részt a kormányban.


10:42: a három politikus elhagyja a Munkácsy-termet. Az újságírók egymásra pislogva, csendben és tanácstalanul elhagyják a Parlamentet.


Fotók: Huszti István


  • Hírek
  • Személyi kölcsön