Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Gyurcsányék átcuccoltak a Vérmező utcába

2007.02.26. 11:44
Új elnök, új elődök, új pártiroda: ezek a Magyar Szocialista Párt elmúlt három napjának legfontosabb történései. Gyurcsány Ferenc hétfőn reggel a sajtónak bemutatta a baloldal jakobinus hagyományaihoz méltó pártirodáit, amelyek a Vérmező utcában álló irodaház két felső emeletén találhatóak.

A hétvégén Petőfi Sándortól kezdve Ady Endrén át, Jászi Oszkárig illetve Kéthly Annáig terjedő spektrumán mutatta be a pártelnökké választott Gyurcsány Ferenc a magyar baloldal (MSZP) szerinte elődeinek számító alakjait. Hétfőn az új pártvezetés - amelyben egyedül Gyurcsány az új - már Martinovics Ignácékat is felemlegette, de erre csak azért volt szükség, hogy a kormányfő/pártelnök beszédét átköthesse, miért költözött a párt a Köztársaság térről a Vérmező utcába.

Mostantól Gyurcsány Ferencet, Szekeres Imrét, amikor nem éppen a kormányhivatalukban dolgoznak, a Vérmező utcában kell keresni. Az irodaház ott áll a Moszkva tér fölött futó utcában, legfelső emeletein az MSZP a napokban alakítja ki politikai központját. Szép panorámás irodák, de hogy kié melyik lesz, azt egymás között még nem osztották le.

Ipi apacs

Ottjártunkkor az irodára aspirálók az ötödiken nézelődtek, egy rövid időre azonban Gyurcsány Ferenc, Juhász Ferenc és Szekeres Imre (elnökhelyettesek) a negyediken várakozó újságíróknak is mondtak néhány szót. Azt például, hogy mivel a pénz mindig kérdés, maguktól közlik, négyzetméterenként tíz euróért bérlik az irodákat. Meg azt, hogy amíg nem épül meg a VII. kerületi új székház, addig (2008 végéig) innen irányítják a pártot.


Klikk!

A Köztársaság téren csak a call-centeresek, az üzemeltetés és a pénzügy marad. A választmány sem a Vérmezőn ülésezik majd, mert az irodaházban száz főnél nagyobb terem nincs, de majd valami külső helyszín is jó lesz, mondta a pártelnök. Gyurcsány a hétvégi megválasztására vonatkozó kérdésre is reagált, szerinte az a normális, hogy (az ő esetében) a miniszterelnök és a pártelnök ugyanaz a személy, magyarázatra inkább az szorul, ha nem ugyanaz.

Mindenki örülni fog

Az Index kérdésére azt mondta, hogy a reformoknak általában - egy általa nem részletezett felmérés szerint - kétharmados a támogatottsága, ha a részletekbe belemegyünk, akkor már kisebb, de "előbb a befektetés, aztán a hozam" - közölte hirtelen, és a végeredmény tekintetében úgyis mindenki örülni fog, hogy "megtettük".

Az irodákat nem láttuk, de a konferenciaterem tágas, tartóoszlopai miatt viszont átláthatatlan. A teremben elviselhetetlen meleg volt. A kávé ugyanakkor összehasonlíthatatlanul jobb, mint a Köztársaság téren.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!