Fülöp, Evelin
EUR 392,46 Ft
USD 367,46 Ft
13 °C
27 °C

Gyurcsány kiköltözne a Parlamentből

2006.05.25. 09:53
Elődjeihez hasonlóan Gyurcsány is kormányzati negyedbe költöztetné minisztériumait, írja a Népszabadság. A költözéstől költségcsökkentést, a régi minisztériumi épületek eladásától extra bevételeket várnak.

Az új kormány felmelegítheti a kormányzati negyed létrehozásának tervét, értesült a Népszabadság. A napilap úgy tudja, Gyurcsány Ferenc kormányfő és kabinete a földművelésügyi minisztérium Kossuth téri épületébe költözhet át. A Népszabadság értesülései szerint amúgy a földművelési tárca épülete lehet az egyetlen, ami állami tulajdonban marad, a többi minisztérium - a minisztériumi munkára amúgy is alkalmatlan - épületeit értékesítenék.

A miniszterelnök parlamenti kiköltözése részben szimbolikus - a hatalmi ágak szétválasztását mutatná -, de praktikus okai is vannak. A parlament munkatársai helyhiánytól küzdenek, szükségük lenne a miniszterelnökség irodáira is.

A terv szerint a minisztériumok a jövőben modern irodaépületekben lehetnének, a kormányzati negyed a főváros egyik külkerületében jönne létre. A kormányzat egyrészt a régi minisztériumi épületek értékesítésétől vár bevételeket, illetve az egymáshoz közel kerülő minisztériumok révén költségcsökkenést is remél.

A költözés indokoltnak tűnik, a Miniszterelnöki Hivatalnak jelenleg például nyolc ingatlanban vannak irodái.

A kormányzati negyedről szóló elképzelés semmi esetre sem eredeti. Elsőként már Antall József miniszterelnöksége idején merült fel az ötlet, amit legtovább talán a kormányzati negyedet a Budai Várba képzelő Orbán Viktor vitt. Ekkor újították fel ugyanis a kormányfői rezidenciának kiszemelt Sándor-palotát, amit végül mégis a köztársasági elnök foglalt el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás