Auguszta
-4 °C
2 °C

Törvényellenesen szólaltak fel köztiszviselők?

2001.11.29. 10:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem tartja törvényellenesnek Koltai Ildikó fideszes parlamenti képviselő, hogy köztisztviselőkkel közösen tartott sajtótájékoztatót kedden a "tejbombáról", noha jogszabály tiltja, hogy köztisztviselők valamely párt érdekében tegyenek nyilatkozatot.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség köztisztviselői jogállásban dolgozó munkatársaival közösen tartott sajtótájékoztatót a Fidesz képviselőházi irodájában Koltai Ildikó országgyűlési képviselő. A politikus a felügyelőség vizsgálataira hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy két nagy tejgyártó cég is tudatosan megkárosítja a fogyasztókat, amikor feltehetően vizezett tejet forgalmaz. A kormánypárti képviselő az ügy kapcsán módosító indítványokat is benyújtott, bővítendő a fogyasztóvédők hatáskörét.

Részlet a köztisztviselői törvényből
21. §
(5) A köztisztviselő
a) nem folytathat olyan tevékenységet, nem tanúsíthat olyan magatartást, amely hivatalához méltatlan, vagy amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné;
b) pártban tisztséget nem viselhet, párt nevében vagy érdekében - az országgyűlési, illetve a helyi önkormányzati választásokon jelöltként való részvételt kivéve - közszereplést nem vállalhat;

Koltai Ildikó szerint sajtótájékoztatója nem a választási kampány jegyében zajlott és nem politikai akció volt, éppen ezért nem tart semmi kivetnivalót abban, hogy szakemberek segítségével szólalt meg egy sokakat érintő ügyben. Arra a felvetésre, hogy a köztisztviselői törvény alapján tilos még az ilyen szerepővállalás is a közszféra dolgozói számára, azt reagálta: az nem lehet ellentétes semmiféle törvénnyel, hogy nyilvánosságra hozták a felügyelőség vizsgálati eredményeit.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára az említett sajtótájékoztatón nem vett részt, általánosságban viszont úgy nyilatkozott: semmilyen politikai akcióban nem vehet részt köztisztviselő. A vonatkozó törvény az államigazgatás pártatlan működése érdekében zárja ki a köztisztviselőket a politikai szerepvállalásból - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Jogi szakértőnk úgy véli: akár egy sajtótájékoztatón való részvétel is tekinthető politikai szerepvállalásnak. Miután a keddi tájékoztató szervezője nem a fogyasztóvédelem volt, hanem a Fidesz-Magyar Polgári Párt, a köztisztviselői törvénybe ütközött a köztisztviselők szereplése, nyilatkozata.

A felügyelőség sajtóreferense szerint első alkalommal közösködtek politikussal, de főnöke távollétében egyebet nem tudott reagálni a történtekre.