Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megtakarítások a tárcáknál

2003.07.08. 08:02
A tárcák nyilvánosságra hozták, miként takarítják meg költségvetésük 2,5 százalékát - írja a Népszabadság. A takarékossági intézkedések főleg a működési költségekre vonatkoznak. A legtöbbet, kétmilliárd forintot a Miniszterelnöki Hivatal spórol. A kulturális tárcánál kevesebb lesz a rekonstrukció, a belügy az ingatlanberuházásokból vesz vissza.
A kormányfő egy hónapja arra kérte a tárcák vezetőit, hogy költségvetésük 2,5 százalékát takarítsák meg. Javasolta, hogy a működési kiadásokon spóroljanak.

A napokban valamennyi minisztérium honlapján megjelent a tájékoztató a konkrét intézkedésekről.

MeH: majd kevesebbet olvasnak

A Miniszterelnöki Hivatal csaknem kétmilliárd forintról kénytelen lemondani: nagyobb összeget működési költségeiből faragott le. Kevesebb napilapot, hetilapot és folyóiratot rendelnek, és csökkentik az üdültetési költségeket. Eléri a 100 millió forintot a hivatalos ünnepi rendezvényekre elkülönített pénz csökkentése is. Százmillióval jut kevesebb a kistérségi és a vidéki vállalkozói övezetek támogatására is, míg a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala az eredeti 280 millió forint helyett 230 milliót kap feladatai ellátásához.

Kevesebb rekonstrukció a kulturális tárcánál

A kulturális tárca 1 milliárd 237 millió forintos spórolásának fő tételei közül a működési költségek 20,8 millió forinttal, a rekonstrukciós tartalékok 310 millióval csökkennek. Két egyébként viszonylag nagy költségvetésű intézmény, az Állami Operaház és a Nemzeti Színház támogatása 120, illetve 80 millió forinttal lesz kevesebb, s 30-30 millióval csökken a Petőfi Irodalmi Múzeumra, illetve a kulturális örökség digitalizálására fordítandó összeg.

Belügy: kevesebb ingatlanberuházás

A Belügyminisztérium honlapjáról az derül ki - írja a Népszabadság -, hogy a 6 milliárd 741 millió forintos megtakarítás zöme a központi fejlesztéseket érinti. Kevesebb jut ingatlanberuházásra, s egymilliárdot vonnak el az állami támogatású bérlakás- programtól. Eszközbeszerzéseket és informatikai fejlesztéseket is elhalasztanak. Az idén 1,3 milliárd forinttal kevesebb jut a hivatásos állomány kedvezményes nyugdíjba vonulásának támogatására.

A honvédelmi tárca elbocsát

Egyébként is megtakarítási tervei voltak a Honvédelmi Minisztériumnak: már az idén 20 százalékos létszámleépítésre került sor a tárcánál és a vezérkarnál. További megtakarítást hoz helyőrségek megszüntetése, s a laktanya-rekonstrukciós és lakásépítési programokra szánt pénzek átcsoportosítása is.