Csongor
0 °C
9 °C

Közutálattal fogadták Gyurcsány kölstégtérítéses javaslatát

2007.09.23. 10:21
Egyelőre semmi nem lesz abból a miniszterelnöki javaslatból, hogy szigorítsák a képviselői költségtérítések rendszerét, derült ki a parlament házbizottságának legutóbbi ülésén. Szili Katalin az Országgyűlés elnöke Gyurcsány Ferencnek írt levelében sérelmezte a javaslat időzítését.

A házbizottság legutóbbi, csütörtöki ülésén mind az öt parlamenti párt képviselője kinyilvánította, hogy nem vennék szívesen a képviselői költségtérítés szabályozásának megváltoztatását, illetve a parlamenti munkavégzés szigorúbb szabályozását. A rendszer megváltoztatását évadnyitó beszédében javasolta Gyurcsány Ferenc . A pártelnök-miniszterelnök az Indexnek adott korábbi interjújában még bizakodott abban, hogy megértő fülekre talál javaslata, a képviselők azonban egyelőre nem akarnak belemenni saját fizetésük csökkentésébe.

A kormányfő a frakcióvezetőknek és a házelnöknek küldött levelében - amelyben a probléma rendezésére az Országgyűlést kérte fel - a miniszterelnök már úgy fogalmazott: mindkét ügy a társadalmat élénken foglalkoztatja és az emberek többségét joggal irritálja.

A házbizottság ülésén - az MTI információi szerint - többen kifogásolták Gyurcsány Ferenc szóhasználatát is. Répássy Róbert (Fidesz) arra is felhívta a figyelmet, hogy nem a kormány ellenőrzi az Országgyűlést és a képviselőket, hanem fordítva. Ezzel többek között Gusztos Péter (SZDSZ) is egyetértett - tudta meg a távirati iroda.

A fideszes politikus azt is felvetette, hogy míg a képviselők tiszteletdíja öt év alatt alig több mint harminc százalékkal nőtt, addig a miniszteri illetményt majdnem 170 százalékkal emelték, és szerinte ez utóbbi is irritálja az emberek többségét.

Göndör István (MSZP) frakcióvezető-helyettes arról beszélt a házbizottság ülésén, hogy a politikusság is főállású munka, és el kell dönteni, hogy megfizetik-e rendesen vagy azt ajánlják a képviselőknek, hogy keressenek mellette más jövedelemszerző tevékenységet - értesült az MTI.

A hiányzások szankcionálásával kapcsolatban többen megjegyezték, hogy a bizottságok ülésezési rendje miatt képtelenség, hogy a képviselők megfelelő arányban és számban részt vegyenek az üléseken, amelyek többször a frakcióülésekkel és a plenáris üléssel is egy időben vannak. Az MTI úgy tudja, a frakciók képviselői szerint ezen a területen a kormánynak is lenne dolga, hiszen a bizottságokban az államtitkár, vagy a miniszter helyett köztisztviselők jelennek meg, hogy érveljenek a tárca előterjesztései mellett, de ők a politikai vitában nem tudnak részt venni.

A távirati iroda információi szerint Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Gyurcsány Ferencnek írt válaszlevelében sérelmezte a javaslatok időzítését, amely álláspontja szerint rontja a Ház és az országgyűlési képviselők egyébként is megtépázott tekintélyét. Emlékeztetett arra is, hogy 2006-ban már szigorították a költségtérítésre vonatkozó szabályozást és megállapodtak arról, hogy folytatják az egyeztetéseket.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője vasárnap az MTI-vel azt közölte: pártja álláspontja a költségtérítés ügyében változatlan, a házbizottság ülésén történtektől függetlenül. Az MDF olyan demokráciát szeretne, amelyikben a képviselők és a civil szervezetek egyforma elbánás alá esnek, és a képviselőknek nincsenek kiváltságos jogaik a költségelszámolásban - hangoztatta.

Arra hívta fel a figyelmet ugyanakkor, hogy az országgyűlés feladata a dolog rendezése. Utalt arra, hogy az MDF már az országgyűlés alakuló ülését követően nyilvánvalóvá tette, hogy ezt az ügyet rendezni kell, mert irritálja a közvéleményt. Közölte, az MDF szerint a képviselőknek a szállásköltségekről tételes elszámolást kellene benyújtaniuk. Mint mondta, ellenzik azt is, hogy a képviselők a bizottsági üléseken egymást helyettesíthetik.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az MTI-nek vasárnap annyit mondott: korainak tartja, hogy nyilatkozzon az ügyről, illetve, hogy bármely párt, vagy a sajtó részéről találgatások, viták induljanak el. Hozzátette: éppen azért hívta össze egy héttel ezelőtt, jövő keddre az ötpárti egyeztetést, hogy érdemben először ott vitassák meg a kérdés a frakciók.