Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varga: Eldobható lesz végre a Medgyessy-naptár

2002.10.31. 17:35
A jövő évi büdzséről szóló 1486 oldalas előterjesztés László Csaba pénzügyminiszter szerint a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedés feltételeit teremti meg. A korábbi pénzügyminiszter szerint a kormány igazat mond, amikor megszorítások helyett csupán kiigazításokat ígér, de ez a kiigazítás a valóságban azt jelenti, hogy a nadrágszíjat legalább két lyukkal beljebb kell majd húzni.
"Tehetségeseknek versenypálya, rászorulóknak menedék" - ezzel a szlogennel kezdődik az az anyag, amit az újságírók kaptak a költségvetésről szóló csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

A sarokszámok
A központi költségvetés hiánya 568 milliárd 971,7 millió forint lesz. A hiány úgy alakul ki, hogy a törvényjavaslatban 5303 milliárd 470,5 millió forint kiadási és 4734 milliárd 498,8 millió forint bevételi főösszeg szerepel.

Az előterjesztésben a gazdasági fejlődés főbb meghatározó mutatói közül a GDP reálnövekedése jövőre 4-4,5 százalék, 2004-ben 4,5-5 százalék, 2005-ben 5-5,5 százalék, 2006-ban ugyancsak 5-5,5 százalék. Folyó áron számolva a 2004-es GDP-re ez 20150-20250 milliárd forintot jelent.

A fogyasztói árindex változását 2004-re mintegy 4, 2005-re 3, 2006-ra 2 százalékban jelöli meg a törvényjavaslat melléklete.

A folyó fizetési mérleg hiányát mindhárom évre 3 milliárd euróban jelöli meg a javaslat, amely szerint a bruttó államadósság a GDP százalékában a 2004-es 51-52-ről 2006-ra 48-50 százalékra csökken.

Csökken az államháztartási hiány

A jövő évi büdzséről szóló 1486 oldalas előterjesztés László Csaba pénzügyminiszter tájékoztatása szerint megfelel az alapvető célnak, vagyis a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedés feltételeit teremti meg. A pénzügyminiszter ígérete szerint 2003-ban csökken az államháztartás idei, rendkívül magasnak számító 8,7 százalékos hiánnya, és folytatódik az idén elindított jóléti fordulat is.

Takarékos állam, növekvő GDP

A GDP-ről szólva László Csaba jövőre 4-4,5 százalékos növekedést prognosztizált. Arra a kérdésre, hogy ez nem túl optimista becslés-e a miniszter úgy felelt, hogy térjünk vissza rá jövőre. A kormány az eddiginél takarékosabb államot hirdet, ám azt a pénzügyminiszter is hangsúlyozta, hogy a megtakarítások nem járnak együtt lakossági megszorításokkal.

Varga: "nadrágszíj-költségvetés"

A csütörtökön kézhez kapott költségvetési törvényjavaslatot első olvasatban értékelte a korábbi pénzügyminiszter, a fideszes Varga Mihály is. A politikus szerint a részletes elemzés még hátravan, azt azonban már most láthatónak nevezte, hogy a büdzsé "nadrágszíj-költségvetés" lesz. Varga azt ugyan nem vitatta, hogy a kormány igazat mond, amikor megszorítások helyett csupán kiigazításokat ígér, de mint fogalmazott, ez a kiigazítás a valóságban azt jelenti, hogy a nadrágszíjat legalább két lyukkal beljebb kell majd húzni.

Csökkenő beruházások, stagnáló bérek?

A korábbi pénzügyminiszter szerint a mostani költségvetéssel a kabinet nem ígér semmit, de azt meg is tartja. Pártja véleményét tolmácsolva Varga Mihály örömét hangoztatta amiatt, hogy eldobható lesz végre a Medgyessy-naptár és a kormány végre nem 100 napokra, hanem egy évre tervez előre. Aggasztónak nevezte, hogy a tervek szerint csökken a beruházások mértéke, érdemben sem növekednek a bérek. Szerinte az is az 1994-98-as kormányciklust idézi, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció privatizálni szeretne néhány nemzetgazdasági és stratégiai szempontból fontos vállalat, például a Magyar Villamos Műveket, a MOL-t, illetve a MALÉV-ot.

Eltérő számítási módszerek

Az államháztartás 8,7 százalékos hiányát Varga Mihály elképesztőnek és horribilisnek nevezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslatban ettől eltérően 8,4 százalék szerepel. Ezzel kapcsolatban László Csaba pénzügyminiszter az Index kérdésére úgy fogalmazott, valószínűleg csupán az eltérő számítási módszer miatt került ez a szám az előterjesztésbe.