Szilárda
-4 °C
3 °C

'A jövő évi költségvetés sújtja a vidéket'

2002.11.20. 21:05
Az ellenzék élesen bírálta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A Fidesz és az MDF politikusai szerint a bértöbbletek miatt a tervezett intézkedések nem fedezik a várható kiadásokat. Az MSZP viszont azt hangoztatta, hogy az új kormány egy év alatt többet ad az önkormányzatoknak, mint amit az előző kormány az egész ciklusban.
Az önkormányzatok támogatása, a területfejlesztés, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, valamint az informatika és az egészségügy témakörében hangzott el a legtöbb felszólalás szerdán a parlamentben, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájában, amelyet az ülésnap végén lezárt a Ház.

Gémesi György (MDF) szerint a települések, illetve az önkormányzati szövetségek vezetői a költségvetés javaslatát olvasva segélykiáltást tettek. Mint mondta, nominálértéken valóban növekszik az önkormányzati szféra támogatása, ugyanakkor a bértöbbletek miatt a tervezett intézkedések nem fedezik a kiadásokat. Megfogalmazása szerint a jövő évi büdzsé nem takarékos, hanem szorongató az önkormányzatok szempontjából.

Romlás, virágzás

A fideszes Kósa Lajos azt hangoztatta, hogy az önkormányzatoknak nem lesz fedezete a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére; a bérfejlesztés nem került be teljes mértékben az önkormányzatok normatív támogatásába, ez pedig a kistelepülési helyhatóságokat sújtja leginkább. Szavai szerint ennek tragikus következményei lesznek, az önkormányzatok nem tudják finanszírozni működésüket.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) viszont leszögezte, hogy a kormány betartja az önkormányzatoknak tett ígéreteit. Mint fogalmazott, a Medgyessy-kormány egy év alatt többet ad az önkormányzatoknak, mint amit az előző kormány négy év alatt nyújtott. Úgy vélte, hogy a 2004-től megnyíló uniós forrásoknak köszönhetően jelentősen javulhat majd az önkormányzatok helyzete.

Ellenzéki képviselők nehezményezték azt is, hogy nagy mértékben csökken jövőre a vidékfejlesztésre, a turizmus előmozdítására szánt költségvetési pénz.

Mádi László (Fidesz) szerint a kis- és középvállalkozások felzárkózási esélyei a jövő évi büdzsé révén jócskán csökkennek, az Európai Unióban a magyar vállalkozások így csak beszállítói lehetnek a nagy EU-beli cégeknek. Azt is kifogásolta, hogy a bérlakás-építésre szánt központi pénzeket nagy mértékben csökkenti a jövő évi büdzsé: míg 2001-ben 24 milliárd forint, 2002-ben 20 milliárd forint jutott bérlakások építésére, addig 2003-ban a kormány csak 10 milliárd forintot szán erre a célra. Márton Attila (Fidesz) az ellen emelt szót, hogy a központi költségvetés számai szerint jövőre csupán 79 milliárd forint jut autópálya-építésére.

Információtechnológiai támogatások

Kovács Kálmán (SZDSZ) informatikai és hírközlési miniszter elmondta: a következő évi büdzsé egyik legfőbb célja, hogy elindítsa Magyarország felzárkózását Európához az információtechnológiai (IT) beruházások terén; összesen 30-40 milliárd forintra tehető mindaz az adókedvezmény, amely az IT-fejlesztéseket támogatja. Közlése szerint a következő év az elektronikus közigazgatás elindításának éve lesz. A jövő évben az önkormányzati szférán belül indítják el az elektronikus ügyintézést, 2004-től pedig megnyílik a lehetőség a lakosság felé is az elektronikus közigazgatásra.

Csáky András (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány ígéreteivel szemben az egészségügyben csupán a túlélésre van meg a lehetőség a jövő évi költségvetés alapján: az egészségügyi tárca büdzséjéből nem lehet kikövetkeztetni, hogy az egyes egészségügyi programokra mekkora pénz áll rendelkezésre. Az MDF-es képviselő szerint nem lesz forrás olyan fontos projektek folytatására, mint például az emlőrákszűrés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!