Árpád
-2 °C
3 °C

Jelentős béremelések az 'áttörés költségvetésében'

2000.09.01. 22:02
Az áttörés költségvetéseként értékelte a következő két év büdzséjét Járai Zsigmond pénzügyminiszter, aki bejelentette: az év első felében körülbelül 8,75, majd újabb 20 százalékos béremelésre számíthatnak az oktatásban dolgozók, és hasonló bérfejlesztésben részesülnek a szociális szféra munkatársai. Az egészségügyi ágazat húsz százalékkal kap többet, mint 2000-ben. A költségvetés tervezése során azzal kalkuláltak, hogy nem emelkedik, de nem is csökken a benzin ára, így lehetséges, hogy 2001. novemberében módosítani kell a következő évi büdzsét.

A kormány pénteki döntésének értelmében az oktatás területén dolgozók januárban 8,75 százalékos, szeptemberben pedig további 20 százalékos béremelést kapnak. Szintén ekkora bérfejlesztésre számíthatnak a szociális ágazat munkatársai - jelentette be a kormány rendkívüli ülése utáni tájékoztatón Járai Zsigmond pénzügyminiszter. Tájékoztatása szerint az egészségügyiek is 20 százalékkal kereshetnek többet 2001-ben. Ez abból tevődik össze, hogy a minimálbér 40 ezer forintra emelése öt százalékos általános keresetnövelésnek felel meg. E mellett az év folyamán összesen további 15 százalékkal emelik az ágazat dolgozóinak bérét. Járai szerint az életszínvonalat emelő intézkedésekre a gazdasági növekedés miatt nyílik lehetőség. Az elképzelések szerint a köztisztviselők 8,75 százalékos béremelést kapnak, ami mellé további hat százalékot jelent a köztisztviselői életpálya megjelenése.

Járai Zsigmond, pénzügyminiszter
A pénzügyi tárca vezetője az áttörés költségvetésének nevezte a ,,két egyéves büdzsét", mivel elmondása szerint javuló egyensúly és csökkenő államadósság mellett jövőre 18 százalékkal, 2002-ben pedig 14 százalékkal nőnek a költségvetési kiadások. A kormány 5-7 százalékos inflációval számol az elkövetkező két évben, ennek megvalósíthatósága azonban a nemzetközi körülményektől - az olajáraktól és az euró helyzetétől - is függ. Járai szerint 2001. novemberében elképzelhető, hogy módosítani kell majd a következő évi büdzsét, de csak néhány automatikus változtatásra kerül majd ez esetben sor. Ha a vártnál nagyobb az infláció, akkor például a bérfejlesztésre szánt összeget a felszorozzák a pénzromlás nem várt mértékével. De ugyanez lesz a működési mechanizmus, ha többlet keletkezik a nagyobb gazdasági növekedés okán.

A kormány a legjelentősebb mértékben a földművelési tárca költségvetési támogatását emeli, az idei 171 milliárdról 232 milliárdra növekszik a tárca büdzséje, melynek összege 2002-ben 252 milliárd forint lesz. A régóta hangoztatott Széchenyi tervre 290 milliárd forintot szán a kabinet. Ebből lakásépítésre, autópálya-építésre, kutatásfejlesztésre is költenek. Konkrét számok említése nélkül kiderült: a Miniszterelnöki Hivatal büdzséje 31 százalékkal emelkedik, ez a növekedés azonban valójában azért ekkora, mert a kancelláriához került a hírközlés felügyelete.

A beérkezett 700 milliárdos többletigényből a kormány 220-230 milliárdnyit tudott teljesíteni. A számok azért nem teljesen véglegesek, mert számos tétel még nincsen ,,átvezetve". Nincsen döntés egyelőre arról, 2001-ben mennyi pénzt szánjanak a Nemzeti Színház építésére. Arról sem született még döntés, állami, vagy magán befektető építse-e újjá a Budapest Sportcsarnokot. A kormány szeptember 12-én dönt a költségvetés konkrét számairól, ezt követően terjesztik a parlament elé a javaslatot

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?