Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Medgyessy-kormány is költségvetési füzettel magyarázná a helyzetet

2003.02.08. 10:36
Elődjéhez hasonlóan milliós példányszámú költségvetési füzetet, és a kormányprogram ígéreteinek teljesítését népszerűsítő kiadványokat készíttetett volna a Medgyessy-kabinet - tudta meg a Népszabadság. A munkát nyílt eljárás mellőzésével adta volna ki a Miniszterelnökség, ám a felkért cégek egyike sem adott be ajánlatot. A magyarázó kiadványok tervezett költségeiről a sikertelen eljárások miatt nem a MeH nem adott tájékoztatást.
Az Orbán-kormány gyakorlatát követve külön füzetben kívánta tájékoztatni a közvéleményt a frissen elfogadott költségvetésről a Medgyessy-kabinet. Az 1,2 millió példányban tervezett kiadvány elkészítésére és terjesztésére nem írt ki nyílt eljárást a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI), az csak utólag, a Közbeszerzési Értesítő e heti számából derült ki.

Rövid határidős munka

Az indoklás szerint az MKGI azért választotta a hirdetmény közzététele nélkül indított tárgyalási eljárást, mert a kormány a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatni kívánta a közvéleményt - írja a Népszabadság. Az igazgatóság tucatnyi céget kért fel a részvételre, ám a megkeresett ügynökségek közül egy sem adott be ajánlatot. Ezt lapunknak a megkeresett ügynökségeknél azzal indokolták, hogy túlságosan rövid határidőt szabott december végén az MKGI, ráadásul a többségük el volt foglalva a rendezvények szervezésére és az EU-kommunikációra kiírt pályázattal.

Nem volt pontos költségvetés

Szintén érdektelenségbe fulladt a Miniszterelnökség másik eljárása, amelyet az "Esélyt a jövőnek" kormányprogramhoz kapcsolódó kormányzati kiadványok megtervezésére, elkészítésére és terjesztésére, valamint egyéb kommunikációs tevékenységekre indított. A lap szerint itt szintén mellőzték a nyílt pályázatot, amit azzal magyaráztak, hogy a kommunikálandó intézkedésekről (nagyszülők által igénybe vehető gyes, újszülöttek édesapjának járó ötnapos pótszabadság stb.) több részletben és nem egyszerre születtek a döntések. Hiányzott a Kormányzati Kommunikációs Központ pontos költségvetése is. És itt is hivatkoznak a sürgősségre. Ugyanazt a tucatnyi ügynökséget kérték fel, hasonló eredménnyel: egyetlen ajánlat sem érkezett. A távolmaradást hasonló okokkal magyarázták a cégek, mint a költségvetési füzet esetében.

Orbánék 330 milliót költöttek rá

Az eredménytelen eljárásokkal kapcsolatban a Népszabadság megkereste Gál J. Zoltán kormányszóvivőt, aki mindössze annyit mondott, hogy nem adnak ki költségvetési tájékoztatót. A kormány eddigi tevékenységéről készül majd kiadvány, de azt újságírók kapják meg és kapcsolódni fog Medgyessy Péter kormányfő parlamenti évértékelőjéhez. Az Orbán-kormány 2000-ben juttatta el az első költségvetési füzetet 3,8 millió háztartáshoz. Ez akkor 330 millió forintba került. Az előző kabinet újsághirdetésekben rendszeresen jelentette meg az Országgyűlési Beszámolókat is, amelyeket az akkori ellenzék kormányzati propagandaként minősített. A most tervezett kiadványok költségeire nem volt utalás a nyilvánosságra került bejelentésben. Feltételezhető, hogy a Kormányzati Kommunikációs Központ keretéből finanszírozták volna a tájékoztatókat.