Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A Fidesz győzelme esetén megszüntetheti a zöldtárcát

2002.01.04. 09:09
A Fidesz választási győzelme esetén arra készül, hogy megszüntesse a környezetvédelmi tárca önállósságát - adta hírül a Népszabadság. Borókai Gábor kormányszóvivő az MTI-nek cáfolta a tárca megszüntetésének tervét, hozzátéve, hogy ha újra bizalmat kapnak a kormányerők munkájukat a folyamtosság, nem pedig a változás jellemzi majd.
Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szűk körben említést tett arról, hogy a Fidesz választási győzelme esetén elképzelhetőnek tartja a jelenleginél kevesebb, kilenc-tíz tárcából álló kormányzati struktúra kialakítását - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a Környezetvédelmi Minisztérium lesz az átszervezés egyik vesztese.

Még nem tudni hova kerülnének a zöldtárca feladatai

A KöM-mel kapcsolatos ez irányú tervekre utal, hogy a közelmúltban nem a zöld-, hanem a vízügyi tárcához került a megszűnő tiszai kormánybiztosi iroda feladatköre, az évente mintegy 30 milliárd forintot kezelő Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat pénzügyeinek intézését pedig a Magyar Államkincstár vette át a tárcától. Vezető, kormánypárthoz közeli körökből a lap úgy értesült: a tárcarend átalakításáról, a KöM önállóságának majdani megszüntetéséről már megszületett a döntés, az viszont még nem tisztázott, hogy a vízügyi vagy esetleg egy másik tárcához kerül-e a környezet- és természetvédelem irányítása.

A Fideszben leértékelődött a környezetvédelem

A lapnak nyilatkozó politikusok szerint a Fideszben nincs szándék a környezetvédelem súlyának növelésére, sőt egyes, a párthoz köthető gazdasági körök kifejezetten az állami környezetvédelmi jogosítványok szűkítésében érdekeltek. Ennek is tulajdonítható, hogy - az 1998-as gyakorlattal szemben - a Fidesz környezetpolitikusai közül (Illés Zoltánt, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnökét, a párt elnökségének póttagját is ideértve) senki sem jutott olyan pozícióhoz az országos vagy területi pártlistákon, amelynek alapján a parlamentbe jutásra számíthatna.

A miniszter szerint szükség van tárcájára

Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter kijelentette: nincs beleszólása a választások utáni kormányzati struktúra kialakításába - ez a mindenkori miniszterelnök feladata -, s nyilvánvalóan elképzelhető olyan felállás, amely kevesebb minisztériummal is képes a jelenlegi feladatokat elvégezni. Ugyanakkor több olyan felelősségkört is megjelölt - mindenekelőtt az EU-csatlakozással, a nemzetközi egyezményekkel, a zöldhatóságok működésével kapcsolatban -, amelyek a tárca önállóságának fenntartását indokolják. A miniszter hangsúlyozta: véleménye szerint a minisztériumban dolgozók munkájára szükség van, vagyis mindenki biztonságban dolgozhat tovább.

Turi-Kovács Béla biztos abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek nem áll szándékában a Környezetvédelmi Minisztérium megszüntetése - derült ki a Kisgazda Polgári Egyesület pénteki sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője a minisztérium megszüntetésével kapcsolatos lapinformációra reagálva megismételte: a Környezetvédelmi Minisztériumnak az EU-csatlakozással összefüggésben is nagyon fontos feladatai vannak.

Mindent egy helyre

Haraszthy László, az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke lapunknak kifejtette: tudomása szerint mind jobb-, mind baloldalon léteznek olyan tárca-összevonási tervek, amelyek a KöM-öt is érintik. Szerinte lehetne logika egy olyan tárca létrehozásában, amely minden környezeti erőforrást felügyel, ennek azonban csak akkor lenne értelme, ha az új struktúrában a környezetvédelem a jelenleginél nagyobb súlyt kapna. Illés Zoltán, a környezetvédelmi bizottság elnöke nem kívánta az értesüléseket kommentálni.

Borókai szerint nem szűnne meg a zöldtárca
Feltéve és megengedve, hogy a választók áprilisban további bizalmat szavaznak a polgári erőknek, a választások után megalakuló kormány struktúráját a folyamatosság jellemzi majd, nem pedig a változás - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő pénteken az MTI-vel, arra a lapinformációra reagálva, amely szerint a jelenlegi kormányerők választási győzelmük esetén megszüntetnék a Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) önállóságát. Borókai Gábor szavai szerint épp ezért minden olyan - mégannyira "kormányközeli" forrásokra hivatkozó - hír valótlan, amely radikális átalakításról szól. Az az információ pedig, amely azt állítja, hogy a majdani kormányrendről és azzal együtt a Környezetvédelmi Minisztérium megszüntetéséről már döntés is született, teljességgel megalapozatlan - fogalmazott a kormányszóvivő.