Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz győzelme esetén megszüntetheti a zöldtárcát

2002.01.04. 09:09
A Fidesz választási győzelme esetén arra készül, hogy megszüntesse a környezetvédelmi tárca önállósságát - adta hírül a Népszabadság. Borókai Gábor kormányszóvivő az MTI-nek cáfolta a tárca megszüntetésének tervét, hozzátéve, hogy ha újra bizalmat kapnak a kormányerők munkájukat a folyamtosság, nem pedig a változás jellemzi majd.
Orbán Viktor miniszterelnök tavaly szűk körben említést tett arról, hogy a Fidesz választási győzelme esetén elképzelhetőnek tartja a jelenleginél kevesebb, kilenc-tíz tárcából álló kormányzati struktúra kialakítását - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a Környezetvédelmi Minisztérium lesz az átszervezés egyik vesztese.

Még nem tudni hova kerülnének a zöldtárca feladatai

A KöM-mel kapcsolatos ez irányú tervekre utal, hogy a közelmúltban nem a zöld-, hanem a vízügyi tárcához került a megszűnő tiszai kormánybiztosi iroda feladatköre, az évente mintegy 30 milliárd forintot kezelő Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat pénzügyeinek intézését pedig a Magyar Államkincstár vette át a tárcától. Vezető, kormánypárthoz közeli körökből a lap úgy értesült: a tárcarend átalakításáról, a KöM önállóságának majdani megszüntetéséről már megszületett a döntés, az viszont még nem tisztázott, hogy a vízügyi vagy esetleg egy másik tárcához kerül-e a környezet- és természetvédelem irányítása.

A Fideszben leértékelődött a környezetvédelem

A lapnak nyilatkozó politikusok szerint a Fideszben nincs szándék a környezetvédelem súlyának növelésére, sőt egyes, a párthoz köthető gazdasági körök kifejezetten az állami környezetvédelmi jogosítványok szűkítésében érdekeltek. Ennek is tulajdonítható, hogy - az 1998-as gyakorlattal szemben - a Fidesz környezetpolitikusai közül (Illés Zoltánt, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnökét, a párt elnökségének póttagját is ideértve) senki sem jutott olyan pozícióhoz az országos vagy területi pártlistákon, amelynek alapján a parlamentbe jutásra számíthatna.

A miniszter szerint szükség van tárcájára

Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter kijelentette: nincs beleszólása a választások utáni kormányzati struktúra kialakításába - ez a mindenkori miniszterelnök feladata -, s nyilvánvalóan elképzelhető olyan felállás, amely kevesebb minisztériummal is képes a jelenlegi feladatokat elvégezni. Ugyanakkor több olyan felelősségkört is megjelölt - mindenekelőtt az EU-csatlakozással, a nemzetközi egyezményekkel, a zöldhatóságok működésével kapcsolatban -, amelyek a tárca önállóságának fenntartását indokolják. A miniszter hangsúlyozta: véleménye szerint a minisztériumban dolgozók munkájára szükség van, vagyis mindenki biztonságban dolgozhat tovább.

Turi-Kovács Béla biztos abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek nem áll szándékában a Környezetvédelmi Minisztérium megszüntetése - derült ki a Kisgazda Polgári Egyesület pénteki sajtótájékoztatóján. A tárca vezetője a minisztérium megszüntetésével kapcsolatos lapinformációra reagálva megismételte: a Környezetvédelmi Minisztériumnak az EU-csatlakozással összefüggésben is nagyon fontos feladatai vannak.

Mindent egy helyre

Haraszthy László, az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke lapunknak kifejtette: tudomása szerint mind jobb-, mind baloldalon léteznek olyan tárca-összevonási tervek, amelyek a KöM-öt is érintik. Szerinte lehetne logika egy olyan tárca létrehozásában, amely minden környezeti erőforrást felügyel, ennek azonban csak akkor lenne értelme, ha az új struktúrában a környezetvédelem a jelenleginél nagyobb súlyt kapna. Illés Zoltán, a környezetvédelmi bizottság elnöke nem kívánta az értesüléseket kommentálni.

Borókai szerint nem szűnne meg a zöldtárca
Feltéve és megengedve, hogy a választók áprilisban további bizalmat szavaznak a polgári erőknek, a választások után megalakuló kormány struktúráját a folyamatosság jellemzi majd, nem pedig a változás - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő pénteken az MTI-vel, arra a lapinformációra reagálva, amely szerint a jelenlegi kormányerők választási győzelmük esetén megszüntetnék a Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) önállóságát. Borókai Gábor szavai szerint épp ezért minden olyan - mégannyira "kormányközeli" forrásokra hivatkozó - hír valótlan, amely radikális átalakításról szól. Az az információ pedig, amely azt állítja, hogy a majdani kormányrendről és azzal együtt a Környezetvédelmi Minisztérium megszüntetéséről már döntés is született, teljességgel megalapozatlan - fogalmazott a kormányszóvivő.