Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A szocialisták már nem számítanak nagy győzelemre ősszel

2006.06.10. 17:24
Az elmúlt hat hét várakozása felkészítette a lakosságot a mostani csomagra, így annak hatásait könnyebb lesz megemészetni - számolnak az MSZP-ben. Egy forrásunk szerint Gyurcsány vállalta az önkormányzati választásokon a várható gyengébb eredményt, de beáldozásról nincs szó, amiben a Fidesz jelenlegi gyengesége is segít.
Mint kés a vajban, úgy ment át a szocialista frakció pénteki ülésén a miniszterelnök által előbb ott, majd a nyilvánosság számára az Országos Érdekegyeztető Tanács előtt szombaton ismertetett megszorító csomag - fogalmazott az Indexnek egy vezető szocialista politikus. A képviselőknek tudniuk kellett: az októberi önkormányzati választások előtt már megérkeznek az első magasabb közüzemi számlák, a választók túl lesznek az élelmiszerek széles körének árát emelő áfaemelésen, és elkezdhetik számolni, mekkora kamatadót fizethetnek az év utolsó négy hónapjára a bankban tartott pénzük után.

Nem fog vörösbe borulni az ország úgy, mint történt ez 2002-ben az őszi választásokon - ismerte el forrásunk. Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc nem is hiszi azt, hogy a megszorító csomagban foglalt intézkedésekkel teljesen feladta volna az MSZP az önkormányzati fordulót. A megyei jogú városok többségének elnyerésére biztosan számítanak, és lehet "még néhány paraméter, ami alapján győztesnek hozhatják ki magukat" az értékelésben.

Már várták a megszorítást

Ebben persze sok múlik a következő hónapok kommunikációs stratégiáján: ennek egyik lényegi eleme lesz, hogy a kormány továbbra is erőlteti az ellenzékkel való tárgyalásokat és az önkormányzati reformhoz szükséges politikai támogatás elnyerését. Tény persze - ismerik el MSZP-s vezetők -, hogy ez utóbbit éppen azt teszi még nehezebbé, hogy a Fidesz a kétharmados döntések támogatásával könnyen azt a látszatot keltheti, hogy áldását adja a megszorításokra is. Márpedig az ellenzéki stratégia lényegi eleme éppen ezek negatív voltának kidomborítása lesz várhatóan. Ugyanakkor az MSZP-ben számolnak azzal is, hogy a választásokon egy éppen meggyengült, vezetésében és irányvonalában is bizonytalan ellenféllel néznek szembe, miközben a csomag hiába jár áldozatokkal, az egy intézkedő, határozott kormány képét festi.

A kormány stratégiájának része volt az elmúlt hat hét hallgatása is. A részben irányított kiszivárogtatások, de a nagyobb részt csak a "reform jön, konkrétumokról később" típusú kommunikáció több, belső használatra készült felmérés szerint máris meghozta a hatását. A választók a korábbinál nagyobb része tartja mára elkerülhetetlennek és szükségesnek a megszorításokat, és számítanak arra is, hogy ez a mindennapi életüket közvetlenül érintő, nehezítő hatásokkal jár. Így a mostani bejelentések már bizonyos értelemben felkészülten érik a lakosságot. Tudatos döntés volt a keserű pirula egyszerre való adagolása is: Gyurcsány szombaton minden kártyát kiterített, több olyan emelést is bejelentett, ami csak a jövő nyáron lesz esedékes (ilyen például a cigaretta jövedéki adójának három lépcsős emelése). Így később már nem kell egyenként, újabb és újabb támadási felületet adva intézkedéseket bejelenteni.

Mindemellett a szocialisták azt próbálják láttatni: a bejelentett csomag egységes, elvi alapokkal bíró, a szociális rászorultságot és a közteherviselés általuk vallott elveit tükröző program, melyre az országnak mindeképpen szüksége van. Ezzel az érveléssel akarják kicsikarni az ellenzék együttműködését is, melyért cserébe az utóbbi időben felerősödött, az elmúlt négy év hibáit elismerő nyilatkozatokat "kapnak".