Bernadett
-2 °C
12 °C

Pokorni is benyúl a polgárok zsebébe

2006.12.29. 11:44
A polgárok adóterheinek növekedése miatt aggódó pártok kevésbé aggódnak, ha ők vannak döntéshelyzetben. Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök polgármesterkedésének harmadik hónapjában kommunális adót vetettek ki a XII. kerületben, az SZDSZ három korábbi polgármestere pedig már rég bevezette saját városában az évente akár 12 000 forintra rúgó fizetési kényszert.

A Pokorni Zoltán polgármester vezette XII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete a december 7-i utolsó ülésén egyhangúlag megszavazta az új helyi adó bevezetését 2007-re. A Fidesz alelnöke helyben nem vacakolt, alig két hónappal választási győzelme után döntött a kommunális adóról, jóllehet pártja számos sajtótájékoztatón vetette fel a megélhetési válság lehetőségét a jövő évi adóterhek növekedése miatt.

Járdára megy majd

Tény ugyanakkor az is, hogy az ellenzéki vezetésű kerületben a kormányoldal is támogatta az új adótétel bevezetését. A Hegyvidék kasszája a hírek szerint az épülő sportcsarnok finanszírozása miatt ürült ki annyira, hogy a testület kénytelen volt átalakítani a helyi adók rendszerét. Eltörölték ugyan a magántulajdonú lakások építményadóját, de helyette bevezették a lakások, telkek után három sávban fizetendő kommunális adót, amit az utak, járdák építésre, felújítására akarnak költeni. A 40 négyzetméter alatti kislakásban élők 3900, a 80 négyzetméter fölöttiben élők viszont 13 900 forintot fizethetnek. A kötelezettség alól a kislakásban legalább három gyereket nevelő családok mentesülnek a progresszív számítás szerint.

Maximumot várnak

Nincs kegyelem viszont a szocialista kézben maradt VII. kerületben. A Hunvald György vezetése alatt álló önkormányzat lakásmérettől függetlenül a kivethető maximumot, 13 900 forintot fizettet meg az erzsébetvárosiakkal január 1-től. Adómentességet csak az igazán rossz anyagi helyzetben lévők kaphatnak, olyan VII. kerületiek, akiknél az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el a 40 245 forintot.

Budapesten az újpesti önkormányzat vezette be már az előző ciklusban a kommunális adót. Derce Tamás előző ciklusában lakásonként, illetve lakásbérleti jogonként 12 000 forinttal kellett hozzájárulnia a IV. kerületi lakosoknak a városrész büdzséjéhez, idén pedig már 13 400 forint volt a befizetendő összeg.

Liberális adófajta

Az ország 18 vidéki megyeszékhelye közül csak 4 városban kell kommunális adót fizetniük a magánszemélyeknek, közülük hármat (Békéscsaba, Szekszárd, Veszprém) az idei önkormányzati választásokig SZDSZ-es polgármester vezetett, a negyedik város Kaposvár. Emellett volt ilyen adónem Egerben is, de ott azt 2005. január elsejétől az építményadó egységesítésével egyidejűleg megszüntették.

Veszprémben már 1999 óta fizetniük kell a magánszemélyeknek is a kommunális adót. Ennek mértéke a lakás méretétől függ: 70 négyzetméterig évi 5000 forint, 70 és 130 négyzetméter között évi 8000, míg 130 négyzetméter fölött 12 000 forint az adó mértéke. Az egyedülálló hetven év fölöttiek adómentességet kaphatnak, ha az ingatlan kizárólagos tulajdonosai.

Szekszárdon, ahol 2004. április 1-jétől kell kommunális adót fizetni, csak a 75 évnél idősebbek részesülnek kedvezőbb elbánásban, de ingyenességet ők sem kapnak. Az általuk lakott ingatlanra 50 százalékos kedvezményt kapnak a lakóingatlan után 12 000, míg telek után 6000 forintos adóból. Ezt az összeget a mérettől függő kedvezmények is csökkentik, 50 négyzetméterig szintén 50 százalék, 80 négyzetméterig 30, míg 120 négyzetméterig 10 százalék a kedvezmény mértéke.

Az utolsó döntés

Békéscsabán a közgyűlés elit öngyilkos alakulata remekül időzített: az október 1-jei választás előtt két héttel, az utolsó ülésén döntött a magánszemély kommunális adójának bevezetéséről. A leköszönő testület évi 9000 forintos adómértéket állapított meg, és az új adó bevezetésével egyidejűleg megszüntette a szemétszállítási díjat.

A kaposváriaknak az ingatlan területétől függetlenül kell fizetniük, a város honlapja szerint adótárgyanként 4239 forintot. Az adóköteles ingatlanok sorába tartozik a lakáscélú ingatlanok mellett a gépjárműtároló, a beépítetlen és a 900 négyzetmétert meghaladó beépített belterületi telek - a városban emellett van telekadó is -, valamint a zártkerti építmény, így a pince és a présház is. Egyes ingatlanokra 350 forint adókedvezmény jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!