Jusztina
3 °C
16 °C

Cáfolják, hogy kommandósok vesztegeltek a tévéostrom idején

2006.09.26. 15:55
A múlt hétfői tévészékház elleni ostrom idején a rendőrség Mosonyi utcai laktanyájában 200 kommandós várt a bevetésre, ám egyiküket sem rendelték a Szabadság térre, állítja a Fidesz. Az ellenzéki párt képviselői szerint alapos a gyanú, hogy ez azoknak az érdekében állt, akik el akarták terelni a figyelmet Gyurcsány Ferencről, illetve beszédéről, amelyben beismerte a hazugságokat. A rendőrség 11+1 emberről beszél, és szerintük ez az egység nem alkalmas tömegoszlatásra.

A tévészékháznál történtek után az erőszakról lehetett beszélni, nem pedig arról, hogy 1,5-2 évig hazudott a kormányfő, mondta Kupper András fővárosi Fidesz-frakcióvezető és Pesti Imre, a Fidesz fővárosi képviselő-jelöltje a keddi sajtótájékoztatón.

A Jonatán-kommandó hiába várt?

A 200 veszteglő elitrendőr az úgynevezett Jonatán-kommandó tagja volt, illetve az agglomerációból Pestre rendelt tömegoszlató rendőr, mondták a fideszesek a sajtótájékoztatón. Az elitegység high-tech felszereléssel volt ellátva, a legkorszerűbb eszközök álltak rendelkezésükre, és egyébként tömegoszlatásra is kiképezték őket.

Kupper és Pesti szerint ezek után felvetődik a gyanú, hogy valakiknek az érdekében állhatott, hogy ezt az erőt nem vetették be, pedig a Jonatán-kommandó háromszor-négyszer hatékonyabb lett volna, mint a tévét védők, köztük 10 rendőrlány vagy két hónapja állományban lévő utcai járőr társaik.

Éjjel fél egytől vártak fél hétig

A Jonatán-kommandó tagjait éjjel fél egyre rendelték be a VIII. kerületi, Mosonyi utcai laktanyába, amely a BRFK egyik intézménye, mondta Kupper. A fideszes politikus szerint ezután reggel fél hétig várakoztatták őket, de nem kaptak semmilyen parancsot addig, nem mentek a tévészékházban maradt társaik segítségére.

Kupper nem tudja, lehet-e összefüggés aközött, hogy a tévészékház védelmét irányító rendőrparancsnok rádión hiába kért segítséget mégsem küldtek erősítést, és aközött, hogy a Jonatán-kommandó a Józsefvárosban vesztegelt. Kupper elmondta: nincs birtokában az a hangfelvétel, amelynek alapján hétfőn a Blikk írt cikket, s amelyet a kereskedelmi tévékben is lejátszottak. Ebben segítséget kér a rendőrparancsnok, aki védte a székházat.

Kinek volt ez az érdeke?

Ugyanakkor a Fidesz politikusa szerint azoknak állhatott érdekében mindez, akik el akarják terelni a figyelmet a kormányfő őszödi titkos beszédéről, arról, hogy 1,5-2 évig hazudtak. Pesti Imre, a fideszes fővárosi képviselőjelölt arról beszélt, hogy a Szabadság téren provokátorok lehettek, és felvetődik a gyanú, hogy a rendőrség részéről is történhetett provokáció.

Az is érdekes szerinte, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága 30 évre titkosította az elmúlt héten a székháznál történtekkel kapcsolatos adatokat.

Az Index megpróbálta utolérni Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, illetve munkatársait az ügyben, de több próbálkozásra sem sikerült ez. Még a minisztérium szóvivőjével sem sikerült beszélnünk. Emailen szintén kerestük a tárcát, erre sem reagáltak. Az ORFK és a BRFK összesen négy illetékesét, két tábornokot és a kommunikációs vezetőket is hívtuk, tőlük sem kaptunk értékelhető választ a fideszes állításokra.

Alkalmatlanok tömegoszlatásra

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azonban nyilatkozott az MTI-nek, és azt mondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Jonatán bevetési egysége valóban a fővárosban tartózkodott, és egy előre megtervezett akciót hajtott végre a megyei főkapitányság megbízásából. A 11 plusz egy fős egység kiképzése, felszerelése alkalmatlan a tömegoszlatásra, tette hozzá a szóvivő. A szóvivő elmondta, a bevetési egység embereit fegyveres bűnözők elfogására képezték ki. Schőn Péter, a BRFK szóvivője az MTI-nek azt mondta, politikai nyilatkozatokra nem reagálnak.