Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Cáfolják, hogy kommandósok vesztegeltek a tévéostrom idején

2006.09.26. 15:55
A múlt hétfői tévészékház elleni ostrom idején a rendőrség Mosonyi utcai laktanyájában 200 kommandós várt a bevetésre, ám egyiküket sem rendelték a Szabadság térre, állítja a Fidesz. Az ellenzéki párt képviselői szerint alapos a gyanú, hogy ez azoknak az érdekében állt, akik el akarták terelni a figyelmet Gyurcsány Ferencről, illetve beszédéről, amelyben beismerte a hazugságokat. A rendőrség 11+1 emberről beszél, és szerintük ez az egység nem alkalmas tömegoszlatásra.

A tévészékháznál történtek után az erőszakról lehetett beszélni, nem pedig arról, hogy 1,5-2 évig hazudott a kormányfő, mondta Kupper András fővárosi Fidesz-frakcióvezető és Pesti Imre, a Fidesz fővárosi képviselő-jelöltje a keddi sajtótájékoztatón.

A Jonatán-kommandó hiába várt?

A 200 veszteglő elitrendőr az úgynevezett Jonatán-kommandó tagja volt, illetve az agglomerációból Pestre rendelt tömegoszlató rendőr, mondták a fideszesek a sajtótájékoztatón. Az elitegység high-tech felszereléssel volt ellátva, a legkorszerűbb eszközök álltak rendelkezésükre, és egyébként tömegoszlatásra is kiképezték őket.

Kupper és Pesti szerint ezek után felvetődik a gyanú, hogy valakiknek az érdekében állhatott, hogy ezt az erőt nem vetették be, pedig a Jonatán-kommandó háromszor-négyszer hatékonyabb lett volna, mint a tévét védők, köztük 10 rendőrlány vagy két hónapja állományban lévő utcai járőr társaik.

Éjjel fél egytől vártak fél hétig

A Jonatán-kommandó tagjait éjjel fél egyre rendelték be a VIII. kerületi, Mosonyi utcai laktanyába, amely a BRFK egyik intézménye, mondta Kupper. A fideszes politikus szerint ezután reggel fél hétig várakoztatták őket, de nem kaptak semmilyen parancsot addig, nem mentek a tévészékházban maradt társaik segítségére.

Kupper nem tudja, lehet-e összefüggés aközött, hogy a tévészékház védelmét irányító rendőrparancsnok rádión hiába kért segítséget mégsem küldtek erősítést, és aközött, hogy a Jonatán-kommandó a Józsefvárosban vesztegelt. Kupper elmondta: nincs birtokában az a hangfelvétel, amelynek alapján hétfőn a Blikk írt cikket, s amelyet a kereskedelmi tévékben is lejátszottak. Ebben segítséget kér a rendőrparancsnok, aki védte a székházat.

Kinek volt ez az érdeke?

Ugyanakkor a Fidesz politikusa szerint azoknak állhatott érdekében mindez, akik el akarják terelni a figyelmet a kormányfő őszödi titkos beszédéről, arról, hogy 1,5-2 évig hazudtak. Pesti Imre, a fideszes fővárosi képviselőjelölt arról beszélt, hogy a Szabadság téren provokátorok lehettek, és felvetődik a gyanú, hogy a rendőrség részéről is történhetett provokáció.

Az is érdekes szerinte, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága 30 évre titkosította az elmúlt héten a székháznál történtekkel kapcsolatos adatokat.

Az Index megpróbálta utolérni Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert, illetve munkatársait az ügyben, de több próbálkozásra sem sikerült ez. Még a minisztérium szóvivőjével sem sikerült beszélnünk. Emailen szintén kerestük a tárcát, erre sem reagáltak. Az ORFK és a BRFK összesen négy illetékesét, két tábornokot és a kommunikációs vezetőket is hívtuk, tőlük sem kaptunk értékelhető választ a fideszes állításokra.

Alkalmatlanok tömegoszlatásra

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azonban nyilatkozott az MTI-nek, és azt mondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Jonatán bevetési egysége valóban a fővárosban tartózkodott, és egy előre megtervezett akciót hajtott végre a megyei főkapitányság megbízásából. A 11 plusz egy fős egység kiképzése, felszerelése alkalmatlan a tömegoszlatásra, tette hozzá a szóvivő. A szóvivő elmondta, a bevetési egység embereit fegyveres bűnözők elfogására képezték ki. Schőn Péter, a BRFK szóvivője az MTI-nek azt mondta, politikai nyilatkozatokra nem reagálnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?