Klaudia
-4 °C
2 °C

1,7 milliárdba kerül a reformkommunikáció

2007.06.08. 17:20
A kormány összesen 1,7 milliárd forintot költ majd kormányzati kommunikációra, 1 milliárdot pedig az ország főterére, a Kossuth térre szánnak. A Fidesz az egészségügyre költené inkább a pénzt.

A kormányzati reformok megismertetésére költendő pénzkeret nagyságáról döntött a kormány. 1,7 milliárd értékben írnak ki a pályázatokat.

Függetlenül döntenek

A kormány kommunikációs főigazgatója a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elmondta , hogy médiavásárlásra bruttó 800, kreatív munkára 300, közönségkapcsolati célokra és direktmarketingre szintén 300, míg eszközökre, nyomdai célokra és terjesztésre 370 millió forint értékben ír ki közbeszerzési eljárást a kabinet. Baráth Péter számításai szerint ily módon állampolgáronként nettó 177 forint megy az ismeretterjesztő reklámokra. A leendő partnereket közbeszerzési eljárásokkal választják ki, a pályázatokról döntő testületekben független szakértők kapnak helyet.

A térre lesz pénz

A kormány további 928 millió forintot csoportosított át a tavalyi költségvetési maradványból az Országgyűlésnek a Kossuth tér rendezésére - közölte Daróczi Dávid, a kommunikációs stáb tagja. Daróczi Dávid szólt arról, hogy a Kossuth térnek, "az ország főterének" méltó rendezése olyan közös ügy, amely nem válhat politikai viták áldozatává. Szerinte ezért is fontos, hogy közjogi méltóságok, illetve kormánypárti és ellenzéki politikusok között egyetértés alakult ki a tér felújításáról. Daróczi Dávid beszámolt arról, hogy mivel a szükséges forrás rendelkezésre áll, a jövő év végére elkészülhet az új közpark. A mélygarázzsal kapcsolatban elmondta: ennek lehetősége továbbra is adott, a felszíni rendezés tervei ugyanis figyelembe veszik az esetleg később megépülő mélygarázs műszaki feltételeit is. A pályázati kiírás szerint a Kossuth tér tervezett átépítése megteremti annak a lehetőségét, hogy olyan, a városrésznek karaktert adó, korszerű, többfunkciós városi köztér-közpark együttes jöjjön létre, amely találkozóhely és pihenőterület, ugyanakkor a környező utcák gyalogos forgalmának átvezetését és összekapcsolását is szolgálja, valamint megfelel a megfogalmazott biztonsági követelményeknek is.

Máshova vinnék

A Fidesz hétfőn törvénymódosító javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben a kormány által kommunikációra szánt 1,7 milliárd forintot az egészségügy gondjainak enyhítésére csoportosítaná át; erről a párt szóvivője. Szijjártó Péter szerint elfogadhatatlan és arcátlan a kormány terve, miközben a kórházakban százezer forint nagyságrendű műtétek maradnak el, veszélybe került a koraszülött ellátás, és nem lehet tudni, mi lesz azokkal a csecsemőkkel, akiket a volumenkorlát miatt a kórházak nem tudnak befogadni - fogalmazott Szijjártó Péter. Az ellenzéki párt szóvivője úgy vélte, "közös befizetéseink nem arra szolgálnak, hogy abból a Gyurcsány-kormány hazugságait és önmagát népszerűsítse egy ilyen válság közeli időszakban". A Fidesz azt kéri, hogy aki egyetért ezzel a törvénymódosítással, az hétfőig a párt internetes honlapján található címre küldjön egy e-mailt.