Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Cáfolják, hogy Csepeli a MeH-hez kerül

2003.08.28. 12:59
Szeptembertől fordulat következhet be mind a kormányoldal pártjai, mind az ellenzék kommunikációjában. A kabinetnek ugyan nem feladata külföldi kommunikációs szakembereket alkalmazni, tartja a kormányszóvivő, de szerinte a pártok esetében mindez jó ötlet. Az SZDSZ a jövőben markánsan megkülönböztetné magát koalíciós partnerétől.
Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Indexnek elmondta, a múlt héten a Kormányzati Kommunikációs Központ vezetőjének, Simkó Jánosnak a távozása után megosztották a kommunikációs feladatokat. Kiss Péter koordinál legmagasabb szinten, a tárcák közötti egyeztetések Gál J. Zoltán, a kiemelt összkormányzati ügyek koordinálása Braun Róbert feladatai közé tartoznak majd.

A szóvivő kitért a Népszabadság cikkére, amely szerint a jelenleg egyébként külföldön tartózkodó Csepeli György, az informatikain tárca államtitkára lehetne az a személy, akinek a jövőben, helyettesállamtitkári pozícióban a kezében összefutnak a szálak. Gál J. cáfolta ezt a hírt. Megítélése szerint az államtitkár kiváló munkát végez az informatikai tárcánál.

A napilap azon információjára, hogy a határon túlról, esetleg Bill Clinton kampánycsapatából érkeznének szakemberek, a szóvivő azt felelte: külföldi kommunikációs szakemberek (spin doctorok) alkalmazása nem a kormány feladata, mindamellett jó ötletnek tartja, ha a pártok így cselekednek. A spin doctor jelentése eredetileg kuruzsló, ezért nem is igazán jó ötlet ezt hangsúlyozni - véli a szóvivő.

Csomagoló kommunikátor

Az MSZP-nél arról nem tudnak, hogy konkrétan, ki érkezik a párthoz a kommunikációt segítendő, ám informátorunk elmondta, hogy a múlt heti elnökségi ülésen felmerült egy ilyen verzió. Keresik ugyanis annak lehetőségét, hogy valaki professzionálisan "csomagolja be" a kormány és a párt mondanivalóját, és juttassa el a célközönséghez.

A politikai mondanivaló célközönséghez juttatása az SZDSZ-nél is az egyik fő téma. Horn Gábor, aki a 2002-es választások során a párt kampányfőnöke volt, az Indexnek azt mondta, hogy szeptembertől már teljesen új kommunikációs startégia szerint fognak megszólalni. Ezzel idén nyáron próbálkoztak először, idézte fel Horn, amikor adóügyben viszonylag szokatlanul, határozott, az MSZP-ével ellentétes álláspontot fejtett ki az SZDSZ. A kommunikációs stratégia alapvetően Kuncze Gáborra épít, ám szakkérdésekben továbbra is munkamegosztás lesz.

Az SZDSZ ismét előveszi a választási kampányban megismert KRESZ-táblákat, mondta el Horn, a "jövő ugyanis a vizuális kommunikációé". "Már közel tucatnyi, politikai üzenetet hordozó KRESZ-táblánk van" - tette hozzá. Az SZDSZ koalíciós partnerével szemben is önálló arcot akar felmutatni - mondta Horn. Az ugyanis "rendkívül veszélyes lenne a fiatal magyar demokráciára, ha kétpólusu poltikai szerkezet jönne létre Magyarországon."

Vizualitás és tetthely

A szabad demokraták választási kampányának "Tetthely" sorozatára emlékeztető sajtótájékoztatókat tartott egyébként az elmúlt napokban a Fidesz és az MSZP is. A két párt politikusai szokatlan helyszíneken, általában különféle székházak előtt tartják "leleplező témájú" tájékoztatóikat, és legutóbb például papírdobozokkal próbálták érzékeltetni, mennyi pénzt "nyúlhatott le" a másik párt.