Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nem robbant bomba az MSZP kongresszusán

2006.02.18. 17:08
Formális jelentősége volt az MSZP szombati kongresszusának, amelyen Gyurcsány Ferencet jelölték kormányfőnek, elfogadták a párt választási programját, és az országos lista ellen is csak a résztvevők nyolc százaléka szavazott.

A szocialista párt a választásokig tartó időszak utolsó kongresszusát tartotta szombaton a Syma-csarnokban. Az 519 küldöttből 517 szavazott arra, hogy a párt kormányfőjelöltje Gyurcsány Ferenc legyen. 486 szavazattal fogadták el az országos listát, és kézfeltartással támogatták a párt választási programját.

Kisebb, több

Hiller István pártelnök szerint a baloldal még soha nem volt annyira felkészült a választásokra, mint most. Sőt, az MSZP-t Közép-Európa legerősebb baloldali pártjának nevezte, amit szerinte Tony Blair pénteki látogatásával maga is elismert.

A szocialista pártelnök árstabilitást, 2-3 százalékos inflációt és kisebb parlamentet, a nyugdíjasoknak több nyugdíjat, az agráriumban élőknek több figyelmet ígért.Bővebben> > >

Horn Gyula beszédében dicsérte Gyurcsányt és kormányát: "Feri, a szemedbe merem mondani, nagyon jól csinálod. Már majdnem olyan jól, mint amikor én voltam a miniszterelnök." A volt kormányfő azt javasolta, hogy a 65 éven felülieknek általa lehetővé tett ingyenes utazási lehetőségét tegyék elérhetővé a három évvel fiatalabbak számára is. Az utána felszólaló Medgyessy Péter bírálta a szívtelen, torzsalkodó kampányt, és arra kérte a a megjelenteket, hogy "tárjátok ki a szívetek!"Bővebben> > >

Ipar, telepítés, turizmus

Gyurcsány Ferenc a szenvedély és a racionális politika közötti egyensúlyról beszélt, majd a párt programját ismertetve elmondta, hogy az állam három területen fogja kijelölni a "priorításokat". Ezek az ipar fejlesztése, az üzleti központok Magyarországra telepítése, és a turizmus. Ennek fogják alárendelni az oktatáspolitikát, és fejlesztéseket.

Gyurcsány a közúthálózat és a vasút fejlesztését ígérte. A háttérben vetített illusztárció kísérte beszédét. A szükséges fejlesztések egy 10 ezer milliárd forintos, nagyrészt uniós forrásokból megvalósuló programot takarnak, amely 3-400 ezer munkahelyet teremtene, hiszen a kormánynak "gondja lenne rá", hogy hazai kis- és középvállalkozások részvételével valósuljon meg.

A kormányfő szerint helytelen az a gyakorlat, hogy a jobboldal szimpatizánsai vezérüket imádják, a baloldaliakat viszont gyűlölik. "Szerintem előrébb való, hogy valaki magyar, minthogy melyik párt szimpatizánsa". A kongresszus végén az összes képviselőjelölt felsorakozott a színpadra, ahol Gyurcsány mint az MSZP új frakcióját köszöntötte őket.Bővebben> > >