Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Napokon belül nyilvánosságra hozzák a Kondor-iratokat

2003.10.06. 07:15
Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár nem árulta el, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoknál milyen dokumentumokat őriznek a rádióelnökről. Hogy kiderüljön, arra már csak napokat kell várni - írja a Népszabadság. Kondor csütörtökön, általa nyilvánosságra nem hozott levelet írt a kancelláriaminiszternek, miszerint szakértőjével betekintene az esetleg róla keletkezett iratokba.
A nemzetbiztonsági szolgálatoknál találtak iratokat Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnökére vonatkozólag. Ezeket a dokumentumokat napokon belül átküldik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, ahol - mivel a rádióelnök közszereplő - az adatok kutathatók és nyilvánosságra hozhatók. Ez derül ki abból az interjúból, amelyet a Népszabadság készített Tóth Andrással, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkárral. A politikus az iratokról nem árul el részleteket.

Kondor Katalinról a Népszava másfél hete jelentetett meg egy dokumentumot, amely szerint a rádióelnök 1974-től kilenc éven át kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálat kémelhárításával. Kondor hamisnak nevezte a lapban közölt dokumentumot és leszögezte, hogy soha nem működött együtt semmilyen főcsoportfőnökséggel. A Népszavában közölt irat szerint Kondor kémelhárítóként tevékenykedett, márpedig erre a csoportra nem vonatkozik az átvilágítási törvény.

A fordulatot Kondor Katalinnak, a Magyar Rádió Rt. elnökének a kancelláriaminiszterhez írt csütörtöki levele hozta. Ebben a rádióelnök - immár nem a nyilvánosságon keresztül - azt kéri, hogy szakértőjével együtt soron kívül tekinthessen be azokba a róla esetleg keletkezett iratokba, amelyek jelenleg a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok valamelyikénél lehetnek. Tóth azonban leszögezte, hogy erre, vagyis betekintésre az adatvédelmi törvény nem ad lehetőséget, még akkor sem, ha azt az érintett kéri. Csupán a rá vonatkozó személyes adatokról kaphat tájékoztatást.