Ágnes
-1 °C
2 °C

Bíróságon Kondor ügynökügye

2004.01.23. 17:34
Megkezdődött pénteken az a sajtó helyreigazítási per, melyet Kondor Katalin, a Magyar Rádió jelenlegi elnöke indított a Népszava ellen, az ősszel kirobbant újabb ügynökbotránnyal kapcsolatban.
A Népszavának kell bizonyítania a lapban 2003 szeptemberében megjelent állításokat, melyek szerint Kondor Katalin, a Magyar Rádió jelenlegi elnöke "Vári" fedőnéven titkos megbízott volt a BRFK III/II-es alosztályának beszervezésében. Kondor Katalin keresetében helyreigazítást kér a laptól, amennyiben az nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani a lapban megjelentek valóságát.

A pénteken a Fővárosi Bíróságon kezdődött eljárás iratismertetéssel, keresetismertetéssel, bizonyítási indítvány ismertetésével és a Népszava egyik tanújának meghallgatásával megkezdődött. A felperes jogi képviselője zárt tárgyalást kért a bírótól, de az mérlegelve az államtitkokra vonatkozó adatokat elutasította az indítványt.

A 6-os karton

Az alperesek bizonyítási indítványukban kifejtették: a lapban bemutatott, úgynevezett "6-os karton" mellett a bizonyítás része lesz az az 1975-ben keltezett konspirációs jelentés, melyet a Nemzetbiztonsági Hivatal küldött a Népszava kérésére a bíróságnak. A dokumentumban olvasható, hogy a "Vári" fedőnevű, "hazafias alapokon beszervezett", a "6-os kartonon" szereplő beszervezési dátumú titkos megbízottal való találkozáshoz igényelnek BM tisztek "K" jelű lakást.

Ezen kívül több volt belügyes tisztet is tanúként idéztet be a Népszava, akiket a Nemzetbiztonsági Hivatal ezért feloldott titoktartási kötelezettségük alól. A bizonyítás részét képezik majd azok a belügyi parancsok, melyek a beszervezés körülményeit, a meghiúsult beszervezés esetén való teendőket szabályozták annak idején.

Részfeladatok

A bíróság tanúként hallgatta meg B. Józsefet, akivel 2003 októberében interjú is megjelent a Népszava hasábjain. A III/II/B osztály volt belügyi tisztje részletesen beszámolt Kondor Katalinnal való munkakapcsolatáról. Állítása szerint ő volt Kondor második kapcsolatartója, a beszervezett "Várit" elődjétől, a "cégtől eltávozó" Sz. Béla tiszttől vette át. Elmondta, hogy Kondort tulajdonképp az egész osztályon ismerték, hiszen köztudottan kitűnő rádiós volt, ő is tudott tevékenységéről korábban, megbízható jó megbízottként ismerte.

A tanú elmondta, hogy Kondor Katalin feladata kémelhárítás volt, de csak kisebb részfeladatokat kapott, a nagyobb összefüggésekről nem lehetett tudomása. A volt tiszt kitért arra is, hogy leszerelésekor - 1983-ban - ő szakította meg a kapcsolatot Kondorral, és kizárta a hálózatból, nem pedig "Vári" kérte a kizárást, mint ahogy az az általa maximálisan hitelesnek tartott 6-os kartonon szerepel.

A B-dosszié

Az ominózus karton egyébként az úgynevezett a beszervezettről szóló "B-dosszié" részét képezte, nem önálló irat - derült ki a tanú által elmondottakból. A dossziét a tanú páncélszekrényében tárolták, az hogy a rendőrségtől történt leszerelése után mi történt az abban összegyűjtött anyagokkal, nem lehet biztosan tudni, feltehetőleg megsemmisítették.

A felperes jogi képviselőjének kérdésére a tanú nem tudott konkrét választ adni, hogy milyen eljárási szabályok vonatkoztak a jelenleg fő bizonyítékként számontartott "6-os karton" akkori kezelésére vonatkozólag. A per további tanúk meghallgatásával folytatódik.