Adalbert
15 °C
21 °C

'Kondor kiváló titkos megbízott volt'

2003.10.27. 06:14
Részletes interjút adott a Népszavának az a volt állambiztonsági tiszt, aki 1979 és 1983 között Kondor Katalin utolsó operatív tisztje volt. Az egykoron ipari kémelhárítással foglalkozó férfi szerint a Magyar Rádió jelenlegi elnöke "jól kiképzett és magas szakmai színvonalon dolgozó, fegyelmezett" titkos megbízottja volt az állambiztonsághoz tartozó BRFK III/II-B alosztályának.
A nevének elhallgatását kérő férfi állításait a bíróságon is kész elmondani.

Kondor kiválóan dolgozott, sikeres és megbízható kapcsolata volt az állambiztonságnak. "Kati csinos volt, a társadalmi és kulturális élet prominens képviselőit mind meginterjúvolta már. Szakmailag ő volt a legjobb" - meséli József egykori kapcsolatáról.

Beszámolója szerint Kondor tehetséges, alkalmazkodó, komoly eredményeket elérő újságíró volt, aki bárhova, bármikor könnyedén bejuthatott, bárkivel könnyedén képes volt kapcsolatot teremteni.

Ezt ki is használták. Kondor nem egyszer azt kapta feladatul, hogy jusson be egy kijelölt intézménybe, vagy ahogyan ők nevezték: objektumba.

Kondor egzisztenciális érdekeket is felismerhetett, amikor vállalta az együttműködést. Titkos megbízottként ugyanis akkor utazhatott, amikor csak akart. Munkahelyén és a privát életben is védettséget élvezett. "A nők ráadásul ragyogtak ebben a szerepben, így a kalandvágy sem volt mellékes" - véli a Népszavában most megszólaló, egykori operatív tisztje, aki azt is elmondta: büszke arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök - amikor a rendszeresített rádióinterjúkat adta - az ő egyik volt ügynökébe helyezte bizalmát.

A férfi a Népszava azon kérdésére, hogy mit üzenne most egykori megbízottjának, egy Cicero idézettel válaszolt: "Hazugságot mondani ne merj, igazságot mondani ne félj!"