Oszkár
20 °C
29 °C

Társadalmi megbízott volt Kondor Katalin?

2003.10.08. 09:30
Már megérkeztek a Kondor Katalinra vonatkozó állambiztonsági iratok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába a Nemzetbiztonsági Hivataltól, tájékoztatott a levéltár. A rádió elnöke még nem kérte, hogy betekinthessen az iratokba. A Népszabadság információi szerint Kondor "társadalmi megbízott" minőségben szerepel az iratokban.
A Kondor Katalinra vonatkozó állambiztonsági iratokat kedden reggel átküldte a Nemzetbiztonsági Hivatal az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába.

Homály
Az üggyel kapcsolatban két apróságra hívta fel figyelmünket egy nemzetbiztonsági szakértő. Az egyik, hogy a levéltár főigazgatója által említett törvény nem rendelkezik semmiféle határidőről, a Történeti Hivatal jogutódjaként felálló levéltár gyakorlatilag május óta nem fogad ügyfeleket, és az iratok kiadása is szünetel. Amennyiben Kondor Katalin kéri, kérdéses, hogy más folyamatban lévő ügyeket megelőzve, soron kívül kiadják-e kérésére az iratokat. Ennek az az oka, hogy a levéltárnak nincs elfogadott működési szabályzata, mint ahogyan például főigazgató-helyettese sincs.

Másrészt történészek között is vita zajlik arról, hogy mely iratokat adott át a Nemzetbiztonsági Szolgálat eddig a levéltárnak, és miért pont azokat. A Kondor-dokumentumokat a szakértő szerint a szolgálatra vonatkozó törvény 1996-os módosítása alapján már eddig sem kellett volna a Nemzetbiztonsági Szolgálatnak magánál tartania.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő álamtitkár munkatársa, azt mondta az Indexnek, ők is csak a médiából értesültek arról, hogy mikor adják át az iratokat. A levéltár főigazgatójának személyi titkára, Baczoni Gábor megerősítette információnkat: az anyagok már megérkeztek az intézménybe, ahol - előzetes bejelentkezés után, a "2003-as évi III. törvény szabályai szerint" - tanulmányozhatók.

Számosan jelezték

Baczoni Gábor ugyanakkor nem tud arról, hogy Kondor Katalin betekintési lehetőséget kért volna - legalábbis tőlük - az iratokba. Azt viszont elárulta, hogy telefonon már számosan jelezték, megismerkednének az iratokkal. A titkosszolgálati iratok átadását ellenőrző bizottság soros elnöke, Sipos Levente korábban azt mondta, hogy Kondor Katalin kérte az iratokba való betekintést, igaz, a Nemzetbiztonsági Hivataltól, ahol viszont erre nem volt lehetősége. A Népszabadság információi szerint Kondor "társadalmi megbízott" minőségben szerepel azokban az iratokban, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal adott át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. Az ügyben megpróbáltuk megszólaltatni Kondor Katalint, egyelőre sikertelenül.

Kondor hamisnak nevezte

Kondor Katalinról a Népszava másfél hete jelentetett meg egy dokumentumot, amely állításuk szerint azt bizonyítja, hogy a rádióelnök 1974-től kilenc éven át kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálat kémelhárításával. Kondor hamisnak nevezte a lapban közölt dokumentumot, és leszögezte, hogy sohasem működött együtt semmilyen csoportfőnökséggel. A Népszavában közölt irat szerint Kondor kémelhárítóként tevékenykedett, márpedig erre a csoportra nem vonatkozik az átvilágítási törvény.